Publicat de: nicoletasavin | 07/12/2008

Arca lui Culianu

Ioan Petru CulianuPe 12 octombrie 2006, in saptamanalul „Prezent”, scriam despre asasinarea lui Ioan Petru Culianu. Nu aveam prea mult spatiu si n-am intrat in amanunte. Au trecut doi ani. Nimeni n-a ridicat un deget.

Reiau azi articolul si inaugurez o arca dedicata lui Culianu. Oricine doreste sa scrie despre discipolul lui Eliade imi poate trimite un mail pe adresa nnsavin@yahoo.com. Textul va aparea in arca, la postari.

Poate va veni vremea cand imi voi permite o investigatie jurnalistica serioasa despre cea mai odioasa crima impotriva culturii romane, asa cum o considera, de pilda Liviu Antonesei. Sper din toata inima ca Tereza Culianu Petrescu si Dan Petrescu vor intelege bunele intentii si vor binecuvanta acest demers simbolic.

Cine l-a ucis pe Ioan Petru Culianu?

Profit de pauza justitiara din aceasta saptamina pentru a readuce in atentie cazul lui Ioan Petru Culianu, profesor de istoria religiilor, impuscat mortal la 21 mai 1991, in cladirea Divinity School a Universitatii din Chicago. Cine l-a omorit pe discipolul lui Eliade si de ce? Au fost sau nu implicate in acest caz factiuni din fosta Securitate sau din serviciile de informatii postdecembriste? Si autoritatile americane, si cele romane au pus cruce cazului, din lipsa de probe. Si totusi, dupa ani de cercetari, doi jurnalisti straini – Ted Anton in 1997 si Claudio Gatti in 2005 – au publicat doua carti care – fara pretentia de a fi identificat vinovatii – aduc noi piste in cercetarea cazului Culianu.

Tinarul istoric al religiilor a fost unul dintre cei mai incomozi opozanti ai Securitatii si ai puterii postdecembriste. Refuzul autoritatilor juridice romanesti si al Ministerului roman de interne de a colabora cu investigatorii americani a fost denuntat insistent de FBI, inainte si dupa aderarea la NATO. 

>> De acelasi refuz s-a lovit si jurnalistul de investigatie Ted Anton, in cei cinci ani de investigatie necesari pentru aparitia volumului „Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu”, aparut in 1996 in SUA, tradus de editura „Nemira” in 1997. Anton a „sapat” in SUA, Romania, Italia, Olanda sau Franta, pe urmele savantului, vorbind cu toti cei care l-au cunoscut. La usile domnilor Magureanu, Iliescu, Caraman, Talpes si Ulieru a batut degeaba. „Nu exista raspuns” pentru solicitarile jurnalistului, „nu stiau nimic” despre Culianu sau „n-aveau timp”. Iata de ce Ted Anton, expert in cazul Culianu (consultat de FBI, dar si de televiziunile ABC si NBC in anchetele lor), considera ca nu la comanda fostilor legionari sau a activistilor din organizatia „Vatra Romaneasca” a fost executat Culianu, la numai 41 de ani, cu un glont in ceafa. Anton crede ca este vorba de un asasinat-avertisment, de natura sa reduca la tacere opozitia politica din tara si exilul – efect care s-a obtinut, de altfel – in care s-a conturat implicarea directa a serviciilor secrete, de care puterea politica n-ar fi straina.

>> „Prevestirea”, thrillerul esoteric al lui Claudio Gatti despre moartea lui Culianu (publicat in 2005, tradus de editura „Polirom” in acelasi an), valorifica o documentare la fel de laborioasa ca a lui Anton, realizata cu „arme” diferite. Romanul se citeste cu sufletul la gura, fictiunea se impleteste cu realitatea, permitindu-i lui Gatti sa foloseasca toate informatiile obtinute, fara a fi acuzat de lipsa rigorii stiintifice. Sint trecute in revista interesele pe care legionarii, apropiatii lui Iosif Constantin Dragan, ai generalului Antonescu sau anumite cercuri ezoterice le-ar fi avut in uciderea lui Culianu. Pistele, cu o intriga extrem de spectaculoasa, sint abandonate rind pe rind. Concluzia lui Gatti este ca savantul roman a fost ucis la comanda generalului SIE Dragomirescu (alias capitanul de Securitate Ureche), adoptat de structurile de informatii romanesti si americane, pentru vina de a fi deconspirat regelui Mihai o urita afacere cu antrax, ce se perfecta pe axa Rusia-Serbia, de care a aflat intimplator. Culianu, spune Gatti, a cazut la mijloc, ca musca-n lapte, intre interesele comune ale KGB si Boris Eltin, CIA si Pacepa, Securitate si SRI.

>> Legal si moral ar fi ca reprezentanti ai institutiilor abilitate din Romania sa citeasca cu interes cele doua carti, sa studieze arhivele si sa identifice comanditarii, oricare ar fi acestia. Anton si Gatti si-au dedicat citiva ani din viata lor profesorului Culianu, un om pe care nu l-au cunoscut, dar de destinul nemilos al caruia au fost impresionati. Noi, romanii, avem mult mai multe datorii morale fata de Ioan Petru Culianu.

Anunțuri

Responses

 1. Norman Manea ( care a publicat în 2004 o serie de interviuri în „Frankfurter Rundschau“) leagă asasinarea lui Culianu de comunitatea naţionaliştilor români din Chicago pe motiv că acesta ar fi criticat latura legionară a lui Eliade…Supozitia nu mi se pare total hazardata, avand in vedere ca IPCulianu a comis multe „imprudente”, sfidand cercul masonilor…totusi, nimeni n-a luat in calcul ( pe lângă ipotezele Tedd-Manea a calăilor securisto-naţionalişti) şi posibilitatea unei crime pasionale, cum se întâmplă adesea în comunitatea gay…
  Una peste alta, faptul că dosarul de urmarire in exil a lui Ioan Petru Culianu este „ţinut sub obroc de SIE” – cum pomeneşte Lucia Hossu Longin într-un interviu în Cotidianu, ar fi o dovadă în plus că serviciile române sunt implicate în crimă…

 2. S-AR PUTEA CA UNII SA STIE CORECT ANUME DATE CARE CU VOIE SINT TINUTE INCA IN ASCUNS. CINE ESTE DE FAPT TEDD ANTON? ESTE UN MASON DE GRADUL 33 LA FEL CA SI CEL CARE A SCRIS INTRODUCEREA LA CARTEA LUI ANUME ANDREI OISTEANU SI EL MASON DE GRADUL 33 NEPOTUL LUI LEONTE RAUTU SI ACESTA MASON DE GRADUL 33. CE LEGATURA? PAI CULIANU INCEPUSE O CAMPANIA APRIGA IMPOTRIVA LUI EMINESCU SI LEGIONARI PENTRU A INTRA IN GRATIILE SOCIETATILOR SECRETE. INCLUDE SI LOGODNICA LUI CARE ERA DE ORIGINE EVREIASCA. CODUL DE GUVERNARE AL LUMII DETINUT DE MASONI ACEASTA ERA CHEIA. TREBUIA SA VINA IN ROMANIA SI NU VAD DECE L-AR FI OMORIT SECU TOCMAI ASA? A SIMTIT CA ESTE PE NISIPURI MISCATOARE SI … L-AU MIROSIT. EXISTA SCRISORI SCRISE LUI ION COJA FOSTUL LUI PROFESOR. A FOST OMORIT DE ZIUA SFINTULUI ANDREI SI A MAMEI LUI. CINE FACE CRIMA LUCRIND CU SIMBOLURI? GHICI. SECURITATEA ARE MULTE VINE DAR NU IN CAZUL CULIANU SI CORNEL CHIRIAC. CINE ARE URECHI DE AUZIT SI OCHI DE VAZUT ATUNCI SA LE UZEZE. TEDD ANTON A FACUT O CARTE DE DOI LEI IMPUSA LA CARE CIND CITESTI SI AFLI CA IN ROMANIA VINUL AVEA CAPAC CARE SE DESURUBA ITI VINE SA RAZI DE FACATURA ASTA CARE NU STIA NIMIC DECIT DOAR CA EXECUTA ORDINUL. ASA CA FITI ATENTI ROMANI!

 3. Apollo, daca SIE tine sub oboroc dosarul lui Culianu nu este o proba ca serviciile romanesti au executat asasinarea lui Culianu.
  Daca speculam, putem specula si posibilitatea ca SIE sa tina dosarul sub oboroc din cauza ca a primit ordin de la criminal, iar „criminalul” este cineva mai tare si decat SIE si mai tare si decat FBI-ul care a „anchetat” crima.
  Personal, cred ca intuitiile profesorului Coja, care a dedicat cartea „Marele Manipulator” acestui subiect, sunt mult mai credibile decat aberatiile neo-kominternistilor stangisto-liberalo-atlantisti despre „calaul nationalist securisto-legionaroid”.

  Poti gasi integral cartea lui Coja aici, ca sa iti faci o opinie personala: http://www.ioncoja.ro/category/marele-manipulator/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: