Publicat de: nicoletasavin | 03/01/2009

Tabla de smarald

A venit şi vremea să atingem aici şi lucruri cu adevărat serioase. Cu modestele noastre puteri. Sunt curioasă ce fac cu aceste lucruri serioase cei ale căror puteri nu sunt defel modeste… Iniţiaţii şi cărturarii admit cu respect că întreaga Ştiinţă Secretă este rezumată magistral de Tabla de Smarald (Tabula Smaragdina), atribuită lui Hermes Mercurius Trismegistus. Admirabila sinteză în 13 puncte elaborată de Trismegistus spune fiecăruia exact cât este apt să înţeleagă despre lucrarea lui UNUL: nimic, puţin, destul, mult sau totul. Mai exact, TOTUL şi NIMIC, deoarece cunoaşterea teoretică, parţială sau totală, este sublimă, dar inutilă din punct de vedere practic.

De profunzimile acestei lucrări, ca şi de fundamentele ştiinţei oculte/hermetice/esoterice sau cum mai vreţi s-o numiţi, au cunoştinţă toate marile religii. Ştim bine şi noi, profanii, că spre Centru se ajunge străbătând oricare din razele unui cerc. De ce ascund iniţiaţii, dar şi liderii religiilor ceea ce ştiu? Pe de o parte, marile secrete ajunse pe mâna unor oameni nechibzuiţi, rău-intenţionaţi sau care nu ştiu să le utilizeze pot face mare rău omenirii. Pe de altă parte, acest tip de informaţii cunoscute de un număr foarte restrâns de oameni le conferă o putere imensă şi este absolut normal ca aceştia să nu dorească împărţirea puterii. Omenirea nu este pregătită, încă, pentru marile adevăruri îţi va spune oricare iniţiat. Nu e coaptă. Adevăratele învăţături, cele practice, s-au transmis din generaţie în generaţie doar pe cale orală, doar cui trebuie, cu infinite măsuri de precauţie ca ele să nu „transpire”.  Posesorii lor au condus sau conduc cu adevărat lumea. 

Ce simplă pare „Tabla de smarald”! Dar lucrurile simple sunt, de fapt, cele mai complicate…

Tabla de Smarald (Tabula Smaragdina)

1. Este adevărat, fără minciună, adevărul adevărat.

2. Ce e deasupra este la fel cu ceea ce este dedesupt; iar ce este dedesupt e la fel cu ce e deasupra, pentru a împlini miracolul unui singur lucru.

3. Şi după cum toate lucrurile au purces dintr-UNUL, la fel toate lucrurile au fost create de acest UNIC lucru, prin adaptare.

4. Soarele îi este tată, luna îi este mamă, vântul l-a purtat în pântec, pământul îi este doică.

5. Este părintele întregii perfecţiuni a lumii.

6. Puterea-i fără margini de-i preschimbat în pământ.

7. Separă pământul de foc, subtilul de grosier, cu băgare de seamă şi cu judecată.

8. Urcă cu cea mai mare chibzuială de la pământ la cer şi apoi coboară din nou pe pământ şi strânge laolaltă puterile lucrurilor superioare şi ale celor inferioare. Astfel dobândi-vei slava întregii lumi, iar întunericul se va depărta de la tine.

9. Aceasta are mai multă tărie decât tăria însăşi, căci cucereşte orice lucru subtil şi poate pătrunde orice solid.

10. Astfel a fost creată lumea.

11. De aici purced minunile aici înfăţişate.

12. Iată pentru ce sunt numit Hermes Trismegistus, având cele trei părţi ale filozofiei  lumii întregi.

13. Ceea ce am avut a spune despre lucrarea Soarelui este complet.


Răspunsuri

 1. Adevarurile sunt atat de imprastiate peste tot in lumea de astazi. Aproape nimic nu mai este secret. Poti gasi tehnici de yoga tibetana ce au fost tinute in cea mai mare taina mii de ani acum pe net… cine ce ascunde? adevarul e la iveala pt cine vrea sa il gaseasca. Dar cum ati spus si mai sus.. „cunoaşterea teoretică, parţială sau totală, este sublimă, dar inutilă din punct de vedere practic.”
  Cartile si teoria ne aduc ajuta sa stim despre.. dar cunosterea autentica este doar cea traita. Si se dobandeste doar prin practica. Si slava domnului.. sunt mii si mii de feluri de a practica. Si atatea cai pt cei ce vor sa le urmeze.

 2. As dori sa stiu a cui este traducerea Tabulei Smaragdine. Am gasit traduceri sensibil diferite in anumite pasaje. Sensul final ar trebui sa fie identic. Si totusi…

 3. Niste aforisme care imi apartin:

  Linia este punctul(unul) a carui pohta a fost sa aiba lungime
  Cercul este punctul a carui pohta a fost sa aibe suprafata
  Sfera este punctul a carui pohta a fost sa aibe volum


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: