Publicat de: nicoletasavin | 03/04/2010

Andrei Pleşu: “Adam a poftit fructul…”

Andrei Pleşu: “Adam a poftit fructul…”

– fragmente din jurnalul de la Tescani –

Cum altfel, fără de comentarii… Vi le las vouă, oaspeţilor…

“Există un moment când bărbatul trebuie să se hotărască a abandona postura seducţiei, pentru a o obţine pe aceea a comunicării. Rareori ele merg împreună. Seducţia e o manevră de asalt, în care abilitatea primează asupra corectitudinii. Seducţia vrea efectul, fie şi inautentic. Comunicarea vrea autenticitatea, fie şi nespectaculoasă. În cazul întâi, trăieşti voluptatea echivocului. În cazul al doilea, pe aceea a limpezimii. Mă decid, aşadar, pentru comunicare. Dar, dintr-o dată, femeia din faţa mea surâde şi simt, dezolat, că efortul meu de a comunica se converteşte, pentru ea, în valoare de seducţie…”

*

“Să mergi printr-o livadă. Să-ţi apară dinainte un pom plin de fructe roşii. Să culegi unul şi să muşti. Să simţi gustul splendorii: carne vegetală, sucuri şi miresme. Să regăseşti în tine bucuria preistorică a celui dintâi culegător: stupoarea şi apoi desfătarea lui fără margini. În definitiv, aflându-se faţă-n faţă cu o femeie care ţinea în mînă un fruct, Adam a poftit fructul…” 

*

“Ceasul – foarte periculos – când o femeie simte că a câştigat…”

*

Din scrisoarea către doamna G. C.:

„Vă doresc să vă ridicaţi deasupra virtuţilor dumneavoastră, deasupra consecvenţei, deasupra exigenţelor veşnic neadormite, deasupra a tot ceea ce a fost, până acum, conţinutul dumneavoastră de viaţă: în sine, virtuţile pot susţine un suflet, dar îl pot şi bloca. Drama zilnică nu e făcută din virtuţi şi vicii, ci dintr-o substanţă promiscuă, în cuprinsul căreia binele poate ucide şi răul poate mântui. Virtutea – dacă există – e una singură: plasticitatea. Nu versatilitatea, nu inconsistenţa, nu oportunismul, dar plasticitatea: adică puterea de a reacţiona infinit diferenţiat la infinita diferenţiere a împrejurărilor, puterea de a trăi nu aplicînd criterii gata-făcute, ci descoperind criterii. Cu alte cuvinte, puterea de a fi nou clipă de clipă. Fără plasticitate, vieţile noastre devin un simplu prilej de a tezauriza eşecuri. Eşecul nu trebuie tezaurizat; el nu trebuie lăsat să îngheţe într-un „stop-cadru“ destrămător. Nu „clipă, opreşte-te!“, ci „clipă, treci, ca să o pot lua de la capăt!“ – iată regula după care cred că vom fi judecaţi.

Într-o poveste orientală se vorbeşte despre un bogătaş avar care a fost pedepsit să nu mai poată scăpa niciodată de încălţările sale rupte, pentru că nu le-a aruncat la timp. Trebuie să ne schimbăm, la timp, încălţările, să nu ne ataşăm, cu încăpăţânare, de ceea ce, uneori, pare proprietatea noastră cea mai intimă, dacă nu chiar însuşi destinul nostru.

Tot în Orient, în Extremul-Orient, se spune că semnul înţelepciunii e capacitatea de a călări un tigru, de a domina, aşadar, sălbăticia sorţii. Dar la noi, de Florii, înţelepciunea are un chip mai umil: ea e puterea de a călări un măgar. Poţi intra pe calea regală instalat pe tot ce e mai precar, mai „prost“, mai ignobil. Văzduhul poate călări pe lut…”

*

„Mofturi la Tescani:

 – Femeia e un drog.

– Da. E stupefiantă.”

Anunțuri

Responses

 1. Magrebianule,

  Returul e tur de forţă fără valabilitate, fiindcă nu eşti destinatarul.
  Dacă te simţi cu musca ţeţe pe şăpcuţă, nu-i vina mea.
  Oricum, postarea este abecedar pentru seduse, foste, prezente şi viitoare. Ar fi cazul să-şi ia notiţe. 🙂 🙂 🙂
  Pentru Pleşu cel dezolat de un zâmbet care vine când nu trebuie, seducţia pare a fi eşecul comunicării.
  Iar de vină este doar femeia: că n-a înţeles sensul demersului său ori, şi mai misogin, n-a priceput că o femeie sedusă nu poate fi un partener real de comunicare…
  Una-i una, alta-i alta.

 2. Magrebianule iaca tac bre!Insa…:daca ti-ai primit Chivasul de esti bre „puitor” de diagnosticuri?Nu port bre chiloti si nici „trabuce”nu servesc!Ce io-s Borcea ori Dinu?Da de calarit magarul i-l calaresc!Hm!Magarul!Superb animal!
  Va pup si iertat sa-mi fie bagatul in seama!
  Christos a inviat!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: