Publicat de: nicoletasavin | 20/05/2010

Trădarea intelectualilor

Un cititor, pe nume Dobermann, a avut un comentariu în care – trecând peste elogiile pe care mi le aduce şi pe care nu cred că le merit – analizează comportamentul poporului român.

Iată ce spune Dobermann:

„Doamna Savin, ne-ati daruit un text EXCEPTIONAL! Mi-a amintit de “Apel catre lichele” al lui Liiceanu. Il voi trimite si eu prietenilor si cunoscutilor. Am insa impresia ca poporul roman ramane indiferent si rece la jaful national atata vreme cat nu i se taie accesul la mititei, bere, tuica, telenovele, manele, fotbal si seminte. Suntem urmasii celor trei ciobanasi, dintre care doi l-au praduit pe al treilea. Si i-au luat si gatul. Iar victima, frate cu codrul, nu misca un deget:  se jeleste in cor cu oaia, berbecul, catelul si muma batrana. Suntem poporul crestin-ortodox care se face frate cu dracu ca sa treaca puntea, dupa care ii da teapa si lui. Suferim de hipertrofie de oportunism, doamna Savin! De aceea, dintre tarile est europene, Romania a avut parte de cel mai abject comunism si de cea mai ticaloasa Securitate. N-avem simtul onoarei, doamna, n-avem caracter. Sa vi-i citez pe Dimitrie Cantemir si pe Carol I? Va dau un exemplu recent: gloata profesorilor care se inghesuiau sa-i miluiasca Vanghelie cu nu stiu ce DVD-uri. Cum i-au perceput elevii lor? Suntem tara lui “ne dati, ori nu ne dati”, gregari si niciodata solidari si intotdeauna dand vina pe altcineva: pe asezarea geo-politica, pe infractorii din Imperiul Roman, pe popoarele migratoare, pe turci, lesi, fanarioti si rusi, pe Roosevelt, Churchill, Stalin si comunism, pe natura si Dumnezeu. Ne ducem la biserica si postim in speranta ca Dumnezeu ne va recompensa, ne va da ceva. Dam vina pe clasa politica, ca si cum ar fi din import, nu oglinda perfecta a noastra! Furtul e sport national, doamna, foarte apreciat. Furam de mici, din scoala, cand copiem la teze si examene si devenim vedetele clasei. Da` ce ma mai lamentez, cand au fost prinsi copiind la examene de titularizare ditamai profesorii?! Iata de ce Bombonel cu matusa Tamara cu tot a fost votat intr-o veselie si in cunostinta de cauza in Mizil-Prahova! Atata vreme cat smechereala se bucura de simpatie populara, nicio speranta sa avem politicieni mai curati! Dumneavoastra, doamna Savin si cei putini ca dumneavoastra, faceti aerul mai respirabil in cloaca asta de tara si eu va multumesc! V-am urmarit aseara la Radu Moraru, atunci am aflat de textul dumneavoastra. Pe mine ma aveti alaturi.”

Am simţit nevoia să-i răspund lui Dobermann cu o postare, nu cu un simplu comentariu. A atins un punct sensibil, un călcâi al lui Achile pentru cei care mai speră în renaşterea României.
 
Da, Dobermann, ai dreptate în tot ce spui, aşa sunt românii, nu pot contrazice cu argumente viabile nici o afirmaţie a ta.
Poporul român are o mulţime de defecte. Câte îi sunt imputabile direct, aceasta e întrebarea. Se pot ele îndrepta sau au intrat în sângele naţiei?
 
Multe dintre defectele enumerate sunt efecte ale unor atitudini anterioare greşite. Cauzele sunt undeva, în grădina intelectualilor români din toate timpurile. Ei sunt cei cu rol determinant în formarea mentalului colectiv şi tot ei sunt cei care  i-au pervertit pe români. Orice popor poate fi condus, iar românii şi-au ascultat mereu, chiar prea mult, conducătorii. Iar peştele se împute de la cap.
 
De la 1848 încoace, dacă e să ne uităm în istorie, intelectualii nu au făcut cărţile în favoarea naţiei, ci în folosul lor. Au importat idei, au copiat instituţii, dar au refuzat aplicarea lor dupa reţeta consacrată în ţara de origine. Le-au adaptat după cum le-au dictat interesele. Influenţa franceză, covârşitoare în formarea elitelor româneşti, a fost doar aparent benefică. România ar fi arătat altfel dacă paşoptiştii ar fi mers la studii la Berlin, Londra sau Viena, dacă se formau în rigoarea anglo-saxonă. Excepţii au făcut Titu Maiorescu, cu a sa critică a formelor fără fond şi A.D. Xenopol, care denunţa practicarea unui şarlatanism politic. Ambii educaţi în spaţiul anglo-saxon, conservatori de frunte, au atacat, astfel, fervoarea unor liberali dispuşi să pună preţ pe poleială, pe speranţa că odată desenată forma, ea se va umple în virtutea inerţiei de conţinut.
După dispariţia conservatorilor din viata politică românească, curentele politice rămase au făcut un modus vivendi din forma fără fond. Iar poporul le-a urmat.
Fără această temelie şubredă, superficială, nici mişcarea legionară nu ar fi înflorit, nici comunismul nu ar fi găsit atâtea cozi de topor în România. În virtutea inerţiei s-au născut monştrii de azi, pentru că intelectualii au uitat că rolul lor este să ţină cârma, să traseze drumul, să fie călăuze şi modele. Intelectualii noştri au ascultat de sirene, nu s-au legat de catarg, nu şi-au acoperit urechile cu ceară, ca să reziste ispitelor. Când s-au izolat în turnul de fildeş, au făcut-o pentru a-şi conserva un confort spiritual iluzoriu, pentru a păstra sau a dobândi ceva avantaje materiale, dar şi pentru a se separa de vulg, pe care l-au dispreţuit. Pentru intelectualul român n-a fost niciodată o onoare să se apropie de oameni şi să lucreze pentru ei. Căutarea unor soluţii colective de salvare n-a preocupat pe nimeni. Vă amintiţi grupul de la Păltiniş, din jurul lui Noica, cu Liiceanu şi Pleşu pe post de ciraci? Au produs vreo soluţie de ieşire din impas pentru popor? Au avut altceva decât indiferenţă sau chiar dispreţ pentru cine nu pricepea cu ce se mănâncă Heidegger?
 
Polonezii au avut şansa de a se aduna în jurul Bisericii Catolice. Fără ea, fără Papa Ioan Paul al doilea, sindicatul Solidaritatea nu ar fi fost posibil.
În Cehoslovacia, intelectualii, adunaţi în jurul lui Havel, au fost în stare să ofere o alternativă la comunism şi aşa s-a născut în 1968 Primăvara de la Praga.
Ruşii au avut o serie de disidenţi de marcă, si asta într-o ţară năpădită de ciuma comunistă încă din 1918. În ţară sau în exil, disidenţii ruşi au acţionat în grup, au desenat o posibilă alternativă la comunism, chiar dacă tradiţia democratică la ei era zero. Ironia sorţii, intelectualii ruşi au lucrat, deşi n-aveau pentru cine. Ai noştri aveau pentru cine şi au preferat să se salveze individual.
Şi ungurii au avut în Imre Nagy, în 1956, o rază de speranţă, au putut vedea că s-ar putea şi altfel.
 
Altfel spus, intelectualii ţărilor din spatele Cortinei de Fier, infestate de comunism, nu s-au ascuns în gaură de şarpe, nici în turnul de fildeş, n-au vorbit de arderea pe rug a lui Giordano Bruno când se murea în lagărele siberiene, nu au pactizat cu comunismul, au încercat o formă sau alta de organizare şi revoltă. Nu contează că au reuşit sau nu, esenţial este că au ţinut speranţa vie, au arătat care e drumul pe care după una, două sau nouă eşecuri, poporul lor trebuia să meargă.
 
România a avut rezistenţa din munţi, revolta minerilor din valea Jiului,  a muncitorilor din Brasov, dar intelectualii de marcă au stat pe margine. Ei n-au dublat revoltele populare cu nimic. Intelectualii noştri nu au fost în stare să coaguleze o mişcare, darămite să dea poporului o Chartă, un document programatic, ideologic, care să se opună comunismului.
 
Intelectualii noştri, le place sau nu, recunosc sau nu, au trădat poporul român.
Colaboraţionism, minciună, omisiune, jumătăţi de adevăr, indiferenţă, orgolii, salvări individuale, iată soluţiile alese de intelectuali care au trădat raţiunea lor de a fi, oriunde pe glob.
 
Unde e literatura de sertar, din perioada izolării în turnul de fildeş? În afara lui I.D. Sârbu, nimeni n-a produs nimic… Nu că ne-ar fi fost utilă această literatură, dar măcar să vedem pentru ce opere nemuritoare a fost lăsat de izbelişte poporul român…
 
Concluzionând, dragă Dobermann, nu poporul e de vină, ci păstorii lui, intelectualii.
Conducători politici, preoţi, artişti, scriitori, filosofi, economişti, militari de carieră, intelectualii care trebuiau să traseze acestui popor un drum au ales să-l lase să orbecăie, în virtutea inerţiei. 
Sigur că vor găsi o mie şi una de scuze şi motive pentru laşitatea şi trădarea lor
Dar scuzele şi motivele nu-i vor mântui…
 
P.S. N-am uitat promisiunea, urmează un text scurt despre emisiunea de aseara si  o pastila despre jaful postdecembrist. Dar dacă le public acum, nu vă dau prilejul să comentaţi acest post, care mi se pare important. Aşadar, ce spuneţi, au trădat sau nu intelectualii?
Reclame

Responses

 1. Liiceanu e bun cand ii dedica ode lui „Siegfried” (pt cei care nu stiu, Siegfried e BMW-ul proprietate personala al lui Liiceanu)

  Plesu a devenit tot mai plesuv sub noianul de „facilitati” primite si din stanga si din dreapta si de la mijloc (politic vorbind)

  Patapievici s-a pierdut de mult printre calutii roz, infierati (la propriu) cu zvastica pe crupa.

  Pe de alta parte, am uitat de mult ce inseamna cultura si tot ceea ce-l defineste pe un artist, poet sau, in general pe omul de cultura.
  Asteptam si de la Liiceanu si de la Plesu si de la Cartarescu si de la Patapievici ca ,atunci cand scriu, sa scrie pe intelesul si pe gustul nostru care de cele mai multe ori e prea profan. Adica sa scrie clar si raspicat ca sunt pro sau contra lui Iliescu sau Basescu, sau sa-si puna la expozitie carnetul de partid, fara sa le acordam dreptul la opinie.

  Artistul roman a devenit ” persona non grata” indiferent de felul in care se exprima (politic) pt ca, la ora actuala,
  5 milioane de romani vor fi mereu contra.

  Din pacate (sau poate din fericire) un Proust, un Camus, un Villon, un Hemingway sau un Remarque nu se nasc la fiecare 10 ani si nici in fiecare tara.

 2. Nicolete, toate se trag numai din cauza saraciei, recunoastre ca romanul n-a tras cu tara deoarece abia tragea cu el si ptr el. Romanul a fost mereu oropsit si de trecutul istoric, a fost dezbinat tot din cauza unor minti pe care le regasim in istorie… au fost tradati si tot in istorie gasim asta….sunt motive dar nu scuzabile….lipsa de personalitate a ROMANULUI A FACUT DIN EL UN SCLAV AL SARACIEI si a ajutat in naivitatea lui sa se dezvolte bogatasii trecutului si prezentului. Am mai spus si voi mai spune ca numai romanul este vinovat ca nu suntem ca cehii, polonezii, ungurii…Ne pierdem incredibil de vizibil dar suntem orbi sa remarcam asta! ORBI IN TOATE!

 3. Am ajuns sa spun ca, suntem la un pas de comparatie cu o tara asemanatoare celor din America Latina…vorbim mult, gesticulam mult, ne rugam la D-zeu, aprindem lumanari la biserica…..devenim niste comici dar nu rade nimeni ci se inchina cand ne vede!

 4. Lulu,
  Corect, dar asta nu face vina intelectualilor mai mica.
  Datoria intelectualului in orice tara – nu pot face eseuri pe blog, nu le-ar citi nimeni – este să traseze drumuri, să caute adevăruri, să le impuna, să fie câinele de pază al puterilor vremelnice, să semnaleze şi sa taxeze orice formă de deviaţionism. Ei impun un curent, un trend, o ideologie…
  Ei pot stăpâni minţile, le pot pierde sau le pot salva.
  Au o mare putere, plus răspunderea aferentă.
  Dacă nu o folosesc sau o pun in slujba raului, a unor oculte, a unor coterii, a unor orgolii, daca se lasă conduşi de interese şi nu se asează deasupra societăţii, dar privind spre ea, nu spre cer, SUNT VINOVATI.
  EI, NU POPORUL.

 5. Da, intelectualii adevarati sunt vinovati, da, ai dreptate…. si tata spunea asta, dar tot el mai spunea ca si ei erau si sunt intro mare parte, tot saraci, iar cei care nu au mai putut rezista, s-au vandut…. si-au vandut mintea pe „doi poli”
  Sa te asezi deasupra societatii si s-o ghidezi cu mintea ta de om pur, invatat iti trebuie ceva! Ce? ca eu nu gasesc acel CEVA?!
  Nu cumva iti trebuie tot bani? De ce banul cumpara si mintea luminata nu se vinde?Hmmm, naiba Nico, cred ca sunt si un pic suparata nu ma lua in seama……

 6. Offffffffff,uitai unde citii astazi despre un domn profesor ,de economie,care si-a lansat de curind una din carti-deci un intelectual,SI CARE FACE O ANALIZA A EVOLUTIEI ISTORICE A ROMANIEI DE LA 1500 PINA IN ANII NOSTRI,dar lucru foarte important,explica de ce este atit de mare decalajul intre ROMANI SI CELELALTE STATE ALE EUROPEI,din punct de vedere economic.
  Regret enorm ca nu mi-aduc aminte titlul cartii,si nici rabdare nu am sa caut.
  Bon-asta asa ca introducere si trimitere la intelectuali.
  Se cuvine sa-mi exprim o frustrare-LUATI-O CA O GLUMA SI CA O TENTATIVA DE A MAI DESCRETII FRUNTILE-
  Deci,asadar si prin urmare A MAI APARUT UN TIZ DE-AL MEU,pe nume doberman,care arunca cu destoinicie si curaj,rahat in capul propiilor concetateni.
  tre’ sa spun ca regret ca nu mi-am inregistrat,STAREA DE RAUTATE’LA O.S.I.M.precum becali numele-ASTAZI LUAM DREPTURI DE AUTOR PE TEMA ASTA.
  Si acum iesind din registrul comic,voi spune doar atit,ma bucur ca nu sunt singur,prin zona asta care nu inceteaza sa spuna poporului roman-BEY SUNTETI ALCOOLICI,AVETI IN AMPRENTA GENETICA ,GENA DE TICALOS-EXTERPATI-O.
  PT CA ALTFEL O SA AJUNGETI SA VA DEVORATI INTRE VOI-TICALOSII.
  Doamna nicoleta,adica pardon,trec la persoana intiia[haaaaaaaa hi,ce-mi place,apropoo e rost de vre-o intilnire cu ofiterul starii civile,vin si io,din toata saracia mea oi da si eu un ban aCOLO PT UN BUCHET DE FLORI ,mareeeeeeeeeeeee] deci nicoleta,scz,limbajul nitel mai bolovanos-IMPRUMUTAT DE OMUL ZILEI-EUSEBIU…………………
  HAAAAAAAAAAAAAAA,HIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

 7. cand ne vad ….
  zapa eu vin cu avionu’ hehehehe! Tu platesti cherosenu’ Te bagi?

 8. Ehehehehe, Lulu,
  Avioane, avioane…. E greu sa te bati cu ele cand n-ai nici bani de cherosen…
  Pentru a nu te vinde pe doi poli, sunt tare multe virtuti la un loc:
  – abnegatie, cuvant uitat
  – iubire de oameni si nu de sine
  – patriotism, in sensul bun al cuvantului
  – nebunia de a dori sa te bati cu sistemul, oricat de sarac si marginalizat ai fi pentru asta
  – caracter de fier
  – multa frica de Dumnezeu
  – puterea de a intinde celalalt obraz cand esti atacat, desi ai puterea morala si indreptatirea sa-l faci una cu pamantul pe nemernicul din fata ta
  – nebunia de a te comporta ca si cand nu ai nimic de pierdut
  – disponibilitatea de a pierde orice, inclusiv libertatea, de dragul ideilor pentru care lupti

  Si multe altele…

 9. Da lulu-eu platesc kerosenul-pt ca mi-l da de buna voie PATRICIU-POATE ASA,SE GINDESTE EL,AR SCAPA DE TOATA LUMEA BUNA CARE ISI INDEASA SPITURILE IN FESELE LUI GRASE,INVADATE DE CELULITA.
  eu ma si ingrozesc,la ideea sa fie adunati in acelasi loc ATITIA OAMENI ATOMICI-
  HAAAAAAAAAAAAA,HIIIIIIIIIIIIII
  Tu iti dai seama ce riscuri majore?
  haaaaaaaaaaaa hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 10. alooooooooooo,eusebiule-AI RABDARICI-CAUT CEVA-CINTECUL BOCITOAREI-VARIANTA EROTICA-O SA-L AFISEZ LA TINE,CA AICI……..NU SE POATE.
  Si o sa vezi tu haz……………..TEXTUL E TRASNET,NUMAI SA-L GASESC…….

 11. o prima preluare la Victor Roncea
  http://roncea.ro/2010/05/20/cnsas-inca-un-intelectual-gds-recrutat-de-securitate-este-vorba-de-sora-lui-sergiu-celac-mariana-celac-doc-stefan-andrei-despre-familia-cealik-video-nicoleta-savin-tradarea-intelectualilor/

 12. Eeeee tu imi insiri acolo niste lucrusoare faine, dar lipseste acel elan, din pieptul odata gata de atac acum amortit….ehe…ca sa ma abat un pic de la tema asta grea dar frumoasa imi adusei aminte cand am fost si eu odata „zmeu” in fata unui dascal in liceu….aveam un prof de matematica imposibil…un geniu in felul lui….eu dadusem treapata la mate-fizica si azi ma intreb cum am luat eu examenul hihihihih! Fiind pasionata de partea umana, dar te pui cu niste parinti „nebuni” ….si tot luam nota doi…ca trebuia sa rezolv problema OBLIGATORIU in 3 min, 4…. in functie de dificultate….el prof stia timpul de rezolvare…. si intro zi de luni (urasc zilele de luni de atunci) m-a scos la tabla ptr a rezolva 2 exercitii, eram dupa o deplasare …jucam si volei de peformanta…. ies eu la tabla incep copacel, nestiind matematica la nivelul unei clase de specialitate, cautam sa deduc babeste totul….. si reuseam, dar cum timpul imi era mereu dusman…..imi spuse sec treci la loc ,DOI….In istoria liceului nimeni n-a protestat vreodata in fata lui, ete ca eu am facut-o cu riscul de a fi data afara din scoala…. si am zis raspicat….” nu plec in banca daca ma voi intoarce tot proasta, vreau sa rezolv exercitiile si sa ma ajutati, vreau sa invat si sa iau macar un 5….si mai vreau sa nu ma mai puneti a rezolv contratimp….” linisteeeeee clasa s-a facut mica….dl Cuza s-a schimbat la fata, dar stupoare, m a ajutat si de atunci a avut grija sa iau macar 5 max 7 la mate. Dar nu ma ierta, numai lunea ma scotea la tabla deoarece stia ca nu invatam suficient din cauza meciurilor…..Am devenit o mica revolutionara in scoala ….. mda….urasc matematica si zilele de luni…. deci, orice se poate dar trebuie ca acele calitati „nebune’ spuse mai sus de tine Nico sa reinvie. Cine mai are puterea de a reinvia ceva? Cine le mai cunoaste sensul? Cine mai spune ca nu mai vrea nota 2 si vrea sa invate? Sau nu mai vrea sa se complaca in mizeria vietii de azi? Cati ar fi? Cine sa mai piarda ca deja multi au pierdut totul:deminate, apreciere, recunoastere….Tu nu vezi ca banul prostituiaza si mintea nu numai trupul? De unde plecam, cu cine incepem NEBUNIA CEA FRUMOASA? Zic si eu….

 13. Lulu-ca de obicei,nu ma pot abtine,si trebuie sa fiu un rautacios:
  zici tu ca ai jucat volei,sport fain,care dezvolta armonios fizicul celui care il practica.
  DAR,evident ca trebuie sa fie si un dar-curvesc ,care sa fuga din mintea mea imbirligata:
  ,SUNT CONVINS CA TU ERAI CEA MAI BUNA…………….RIDICATOARE.
  Cei care au facut volei stiu despre ce vorbesc.
  Dar mai ales cei care se uita la antena 3 si o urmaresc seara de seara pe GABRIELA VRINCEANU FIREA,CARE NICI VOLEI N-A FACUT,NICI ARMONIOS NU A CRESCUT-DAR VREA SA FIE O RIDICATOARE DE EXCEPTIE.
  OARE CA TINE LULU?
  Daca te superi,sa-mi spui,ma autoexilez si de pe bloggul asta si de pe al tau-TOT 3 ZILE
  HAAAAAAAAAAA,HIIIIIIIIIIIII
  Voi fi obligat sa schimb impresii doar CU BURLACUL CARE UMBLA SORCOVA CU PATUL LUI BULA IN SPATE-.
  NEBUNUL EUSEBIU-OFFFFFFFFFFFFFF
  HAAAAAAA HIIIIIIIII

  P.S.-recunosc SARMANTA LULU-mi-a placut povestioara………ce vremuri d’omle,ce vremuri.dar mai ales ce oameni.
  si cind ma gindesc cine ne conduceeeeeeeeeeee,offfffffffffff

 14. E adevarat, intelectualii nostri sunt egoisti, si eu m-am lamentat adesea si eu am crezut ca ei ar putea avea o influenta asupra acestei societati dezorientate ale carei molecule se comporta haotic, ca ei le-ar putea oreienta intr-un sens bun daca ar genera un fel de camp. ..
  Am scris si pe blogul unui scriitor si cunoscut disident si i-am reprosat dezinteresul, dar el ignora total problemele fierbinti ale zilei si povestea cu perseverenta tot felul de aventuri amoroase, experiente erotice din tinerete. Era sustinut in aceasta atitudine de unii confrati de-ai lui si de o puzderie de comentetori. Era evident ca doresc sa-si traiasca din plin viata, sa se bucure de bunastarea materiala cu care sunt rasplatiti si ca societatea acatuala este pentru ei multumitoare.
  Pana la urma, am ajuns la concluzia ca e dreptul lor sa traiasca cum vor si ca de fapt, nu stiu cati dintre cei trecuti in randul elitei sunt superiori cu adevarat, chiar si sub aspect intelectual.

  Poti sa-i transformi in simboluri, in oameni providentiali, daca ei vor sa manance bine, sa calatoreasca, sa se bucure de amoruri tomnatice?

  Cat piveste biata tarisoara, are ea nevoie saraca de un surplus de lene sau de frivolitate? Mai curand i-ar servi mai multa munca, dreptate, disciplina, respect pentru lege.

 15. Intelectualii cu coloana vertebrala au cam sfarsit in temnitele comuniste.
  Putinii care au mai ramas si in viata si cu coloana au fost marginalizati, urmariti, transformati in paria.

  De fapt, nu e vorba numai de intelectuali ci de toti aceia care aveau coloana si credinta. Cei mai buni dintre cei buni nu prea au mai apucat anii ’70.

  Au ramas cei care au ramas si pe care ii descrieti aci. Oare ce asteptari am putea avea de la acestia?? Fie s-au transformat in oameni de bine agatati prin ONG-uri, fie au acaparat cultura contemporana, fie ca au monopolizat politicul, justitia si au parazitat economia…toti au participat nu numai la rescrierea istoriei astfel incat sa se scoata basma curata dar au si participat la scrierea istoriei ultimilor decenii.

  Toti acestia nu au tradat acum, au tradat demult,,,mai bine de-o jumatate de veac de atunci…
  fizic sau moral, prin participare directa sau numai prin indiferenta si lasitate…au ucis atunci, au mai facut-o inca odata acum. sa ne mai miram?

  exista o teorie ce se numeste a inevitabilitatii…cand tot ce a avut mai bun tara asta ca material uman (fie ca e vorba de intelectuali, de muncitaori, tarani, preoti sau politicieni) a fost eliminat oare nu era numai o chestiune de timp pana la a se ajunge aci?

  insa numa in momentele cu adevarat de criza se iveste terenul prielnic pentru renasteri. om vedea de-o fi asa si pentru neamul asta, om vedea daca om putea bea paharul amarului pan’ la capat.
  dupa aia, Dumnezeu cu mila.

 16. Totusi, trebuie sa fiu dreapta cu scriitorul disident. L-am vazut in ultima vreme, in doua randuri, luand viguros atitudine in doua probleme punctuale, juste.

 17. http://absurdistansubfalduritricolore.wordpress.com/2010/05/20/superb-scris-tradarea-intelectualilor/

 18. ON TOPIC: Romania este in criza multipla,una din cauzele crizei -lipsa unor elite autentice si a implicarii reale a elitelor in gestionarea problemelor cetatii.Pacat,meritam mai mult dar si noi,boborul , suntem vinovati ,nu dam dovada nici macar de minima exigenta fata de asa ziselor elite,acordam credit unor saltimbanci sau impostori.

 19. Nimeni nu se implica in nimic flamand si secatit. Cam asa este intelectualul veritabil azi. Este retras intro lume a gandurilor si traiului sarac, scarbit de cei ce i-au luat locul ….. de undeva!

 20. Ce bine se potrivesc zilelor nostre cuvintele poetului …„Eminescu – Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România şi dintr-o parte şi dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata şi deplina înţelegere a instituţiilor noastre de azi ne trebuie o generaţiune ce-avem de-a o creşte de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele ţării e creşterea morală a generaţiunii tinere şi a generaţiunii ce va veni. Nu caut adepţi la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ţine ca la el însuşi”

 21. Intelectualitatea romana a practicat ‘PROSTITUTIO IN INTEGRUM’ ,fie pe bani rosii ,fie pe bani portocalii ,sau a infiletat capul in nisip ,cu filet pe stanga sau pe dreapta..No,apai unde e societatea civila , bunii mei prieteni..?? A preferat sa se inghesuie in avioane prezidentiale ,in asteptarea unui KATYN romanesc ?? A asteptat becalizarea Romaniei[iertare Nicoleta] fara sa miste un deget,refugiindu-se in podul de fildes..A inghitit vanghelizarea pe mici si bere..,otv-izarea ciumaka cu parfum de elodie..fara sa arate cartonasul galben ,cel putin ..Au confundat ELITISMUL cu ETILISMUL [expresia liiceana „si acum d-le presedinte ,va invit sa vizitati barul’ e antologica]. Poate vom avea un adevarat ALES care sa spuna „Lasati elitele sa vina la mine ,popor roman ” .

 22. PT.FRANK ZAPATA
  Bogdan Murgescu: România şi Europa

 23. ..”au tradat sau nu intelectualii?”
  bazel09 ..OK!!!!
  EMINESCU „..un geniu neinteles de lumea corupta si meschina..” NU A TRADAT!! si e al nostru!!
  Maiorescu l-a tradat pe EMINESU! dar si el este al nostru!!
  …..
  Romania a avut si are intelectuali ,cu potential major,care NU au tradat!!
  Poti sa ai studii la Oxford ,sa fii doxa ,dar daca esti corupt si meschin esti un nimeni…si atunci cine te mai considera ca esti intelectual?!
  Nicol,tu esti un intelectual al zilelor noastre ce nu ai tradat!
  Concluzionand nu sunt de acord nici cu Doberman si daca il aprobi ,nici cu tine!
  Am avut si avem intelectuali!!
  Am avut si avem tradatori!! De la acestia nimeni nu asteapta nimic,pt.ca nu au „intelect”!!

 24. Corco,
  Nu vorbeam de disidente individuale, de exceptiile care confirma regula.
  Nu ai voie, daca-ti respecti conditia de intelectual, vorba lui Steinhardt sa faci volute superbe despre arta bizantina cand se face reeducare la Pitesti, cand se moare la Sighet si Gherla, la Aiud sau la Canal.
  Si cand multi din cei care mor acolo sunt intelectuali ca si tine…
  Vorbeam de disidenta de grup ruseasca, de Charta de la Praga, vorbeam de rezistenta, de programe, vorbeam de faruri pentru acest popor…
  Corco, draga mea, au tradat intelectualii romani, si de asta suntem aici….
  Si tradeaza si dupa decembrie 1989, din pacate… Iar acum nu-i mai strange Securitatea cu usa…

 25. Offff, iaca doamnele mele cum se sfădesc ele în miez de noapte! Hmmmm, la somn doamnelor, la somn că şi mâine mai este o zi! Hmmmm oricum, problema pusă de Savin este grea! Este foarte grea! Lipsa unui far care să călăuzească poporul ăsta, TOT POPORUL, începe să se simtă tot mai mult! Luminiţele de la capătul tunelului propriu prin care fiecare din noi şontâcăie nu prea ajută! Şi nu ajută deoarece nu ştiu ce mă face să cred dar tunelul meu, cu tunelul lui, cu tunelul ei sau tunelul celorlalţi de lângă noi se pare că nu au ieşirile spre aceeaşi ţintă! Hmmmm, de asta poate TOŢI ar trebui să ne călăuzim după un singur far! Hmmmmm şi farul ăsta ar trebui să fie inteleghenţia neamului nostru! Mda, noapte bună români! Dormiţi că sunteţi păziţi! Dormiţi şi încercaţi ca mâine să nu faceţi doar ochi ci să vă DEŞTEPTAŢI!

 26. … ma incapatanez si ma repet(parerea-mi umila):
  Cine tradeaza este TRADATOR!! adica o NULITATE,un NIMENI!!!! Un NIMENI nu se poate erija in fauritor de programe pt. un popor!!! Chiar daca are eticheta de intelectul-pe NIMIC nu se poate pune nici macar o eticheta!!!
  Tradatorii merita judecati si pedepsiti si ignorati!!!
  Tradarea dezumanizeaza!!
  ..si raspund din nou la intrebarea ta:..”au tradat sau nu intelectualii?”
  Au fost multi tradatori!!!!
  Si sunt multi tradatori!!!!
  Un „intelectual „cand tradeaza este zero (0),NIMENI si demonstreaza ca nu a fost niciodata intelectual si de la nulitati nu poti sa astepti NIMIC!!!
  Este pacat cand au de suferit oameni din cauza tradatorilor care-si iau intitulatura de intelectuali(daca au carte nu-i obligatoriu sa aibe si creier cu toti neuronii si alea,alea la locul lor)!!
  Un TRADATOR (pt.mine) este un TRADATOR si nimic altceva si PUNCT!

 27. Coooooooooooorco mioară becaliană încăpăţânată precum un berbec! Tu de când hălădui prin cele străinătăţi ţi s-a dereglat fusul orar la cap? 🙂

 28. Ti-ai tradat logo-ul ANTI ,buna dimineata..!

 29. LA MULTI ANI DE ZIUA SFANTA ,pentru toti cei ce poarta numele de CONSTANTIN sau ELENA ,posibili sau imposibili 😆 Multa sanatate va doresc..!!!

 30. La multi ani pentru toti aceia ce poarta numele Elena si Constantin!
  Raspund:unii au tradat,altii nu!Mai multi sunt unii,mai putini altii!Nu vreau sa judec pe nimeni dar nici nu vreau ca aceasta „tradare” sa fie pusa in carca poporului!Ce repede ai marsat FZK la „inegrirea”natiunii si in inganfarea-ti patologica imediat te-ai gandit sa-ti inregistrezi „bozgorismul”(noi ca ardeleni ce suntem stim ce inseamna bozgor,nu?)ce te roade la OSIM!Ma intreb de ce nu in Ungaria?
  Va intreb asa ca gheorghe:ce poate sa faca magarul atuncea cand in loc de nutret sau faina,primeste paie?Cu ce este de vina magarul?Mai fratilor,cumnatilor si verisoarelor :nu poporul este de vina ca aceia care trebuie sa conduca corect sunt HOTI!Paiele au fost si psd-iste si pnl-iste si pd-l-iste si prm-iste SI MAI ALES fsn-ISTE!Magarul este acelasi:poporul! Si magarul acesta trebuie sa scoata din nou carut din mocirla in care au afundat-o,nu paiele-ideologia,ELITA!Asadar nu mai arunca-ti „magareata” pe natiune,spune-ti cu subiect si predicat cine are „gena de ticalos”!POPORUL MEU NU ARE GENA DE TICALOS!UNITI TUNELURILE!

 31. Levitatia-stare pe care o invoca fachiri,magicienii,este forma suprema a concentrarii,o stare visata ,dorita ,dar neatinsa o utopie ca multe altele,li se potrivesc doamnelor si domnisoarelor care nu trebuie sa faca nici un efort,de a detasa sufletul de corp……..
  Ce se deduce din aceasta paradigma stimata Nicoleta Savin? Ca unde nu-i corp vai de minte?Unde-i minte vai de……………noi?
  P.S. Ezoterismul feminin a turbat multe capete incoronate,a condus lumea si inca o mai conduce…..

 32. Scuze am postat aiurea!Comentariu era ptr articolul Ursachiana:-levitez-levitez-levitez…

 33. Eu,ca o tinara care nu am gustat din prea mult din anii comunismului,ma minunez doar de ce a lasat in urma…….

  Cel mai mult ma deranjeaza un anume soi de nationalism,pe care nu-l inteleg,nationalism desueat,in tonul anilor 50 si care nationalism si nationalisti pretinde tuturor ca atunci cind vb despre romani……..poate in Romania trebuie doar sa laudam,critica trebuie cenzurata.

 34. De: ghita1964 pe mai 21, 2010
  la 9:53 a.m
  Ghita de data asta chiar ma dezamagit naivitatea ta si ma dezamagit pentru ca nu nu vrei sa accepti ca poporul nu este obligat sa accepte tot ce i se propune. Acuzi pe altii de generalizari dar tu insusti te folosesti de ele ceea ca arata ca ai gindit superficial. Poporul putea foarte bine sa dea cu copita,daca ar fi vrut,dar nu a vrut pt ca se pare ca i-a placut sa fie un magar castrat. Unde-s barbatii virili ai neamului care sa fi dovedit ca sunt barbati nu niste paiate?Asa ca trebuie sa-ti spun ca nu agreez parerile tale si din motive personale care tin de originea mea. Pe viitor mi-as dori sa fii mai selectiv cu parerile pentrut ca nu tu detii adevarul absolut!

 35. Nicole,
  Ne-am format ca natie si ne-am implinit sub semnul Mioritei care totusi in esenta sa descrie un dublu fratricid , dublu fata de cel biblic.

 36. In primul rand, va multumesc ca ati dat o atat de mare atentie comentariului meu! In al doilea rand, imi cer scuze, doamna Savin, ca va raspund atat de tarziu! DA! Aveti dreptate: se vede diferenta dintre Ardeal, marcat de influenta austro-ungara si vechiul regat, unde se simte inraurirea slava sub aspect cultural si bisericesc. Si ca veni vorba, Biserica Ortodoxa ne-a ajutat prea putin si ne-a tradat mult prea mult. Asta si pentru ca este populata de preoti romani (care una spun si alta fac) si pentru ca este dependenta de stat. Spre deosebire de Biserica Catolica. Si daaaaaa, doamna Savin, intelectualii nostri ne-au tradat! Dar vorbim de intelectuali romani, nu de import: au supt laptele natiei oportuniste. Ei sunt urmasii ciobanasului deprimat si mult prea usor resemnat, care ne-a lasat o balada, nu o rezolvare. Jelania lui se regaseste in tzoiul cu tuica dat pe gat de taranul inundat, in timp ce jandarmii ii fac dig in fata viiturii. Am vazut ca ati vorbit de „frica de Dumnezeu” ca de o virtute. Eu cred ca trebuie sa tindem catre „iubirea” fata de Dumnezeu, cu atat mai mult noi, popor cu capul plecat de frica sabiei. Dar, nu pot sa nu recunosc doua mari calitati ale poporului nostru mic si fudul: simtul umorului si creativitatea noastra seculara care, in ultimul timp, a atins sublimul: am reusit sa facem din bici rahat. Nu viceversa. Va sunt mereu alaturi, doamna Savin!

 37. […] Înscris în: Uncategorized — bazel09 @ 9:03 PM nicoletasavin/ Un cititor, pe nume Dobermann, a avut un comentariu în care – trecând peste elogiile pe care […]

 38. @MAXIM DANIELA
  Draga mea imi pare rau ca te-am dezamagit!Poporul nostru nu da cu „copita”!Poporul nostru e un popor blajin si cumsecade,cum sa se revolte impotriva fiilor in care a investit incredere?Nu ai inteles ca nu am nimic impotriva nimanui atunci cand critica romani,eu nu suport sa fie criticat POPORUL ROMAN!Individual trage in teapa pe cine vrei si mai ales pe cine merita!Nu-i de vina POPORUL ca niste javre neo-securiste a luat puterea in 90!Poporul a fost in strada intre gloante,nu ai vazut?Nu ne-am format ca natie sub semnul Mioritei,ne-am format pe campurile de lupta,acolo unde sangele stramosilor a inrosit pamantul stamosesc!Acel sange stramosesc varsat si oasele ingropate in pamant striga de acolo din pamant impotriva unor asa zise „elite intelectuale”care doar de dragul de a epata sunt gata sa inegreasca virtutea neamului romanesc!Nu mai exista patriotism?Exista!Chiar daca nu la „elite” exista patriotism acolo unde trebuie:la nea Ion pentru care voi ca „elite”sunteti nimic!Asa ca lasa Miorita in buna pace ca tot voi „elita”ati adus-o in prim-plan si dragi mei,FRICA DE DUMNEZEU chiar este o virtute,eu asa stiu ca spunea prea-fericitul parintele Cleopa,Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 39. Multumesc Freddye!
  Multumesc Ghita64!
  … a fost rost de beutura, gioc si voie buna!!!
  Desi sunteti „putan” diferiti in postari, va iubesc la fel pe amandoi!!!

 40. Gheorghe, orice neam intra in constiinta universala prin citeva virtuti pe care si le cultiva in raproturile cu celelalte semintii, as fi curioasa sa-mi spui care sunt acele virtuti cu care natia romana a uluit pe mapamond, astfel incit atunci cind tu ca roman te prezinti intr-o alta tara sa-ti scoti pieptul de MARE LUPTATOR SI PATRIOT CRESCUT LA UMBRA UNOR CENACLURI SI SA TE AFISEZI CU ELE? Cred ca nu prea vei gasi nimic, in schimb vei fi izbit in fata cu tot ce conationalii nostrii au facut peste tot pe unde au ajuns, iar daca e sa vorbim de istorie, atunci toti cei cu care am batut palma si am facut un contract, ori un pact iti vor striga cu putere in fata SUNTETI NISTE TRADATORI SI NISTE LASI! Apropie-te de marile minti luminate ale acestui neam, de la DIMITRIE CANTEMIR, LA NICOLAIE IORGA, si vei fi uluit cit de dur si intransigent isi judeca neamul, dar o fac pt ca doreau ca romanii sa se indrepte.

 41. SA DEVINA CU ADEVARAT ACEA NATIE MINDRA SI PLINA DE ONOARE CARE SA FIE RESPECTATA SI STIMATA…..
  Din nefericire, am ramas incremeniti in aceleasi tare, de aceea noua nu ne este prieten decit MAREA NEAGRA, daca intre timp nu s-o fi razgindit.

 42. Vitejia pe campul de lupta!Nu poporul a rupt tratate si aliante si daca te referi cumva la al doilea razboi mondial sa stii ca POPORUL ROMAN nu avea obligatia sa urmeze un DEMENT TURBAT precum hitler si natiunea lui isterica!Daca italienii au facut-o pentru binele lor,noi de ce am fi fost altfel?Doar ca sa ne distrugem tara?Pentru nemti si unguri?Noua ne este prieten oricine are interesul sa ne fie prieten si noi la randul nostru suntem prieteni doar cu cine avem interesul sa fim!Iorga si Cantemir?Minti luminate,atat!Eminescu?Minte luminata si patriot!E o diferenta,nu?
  Stai linistita ca si alte noroade atunci cand au emigrat in alte zari s-au comportat la fel!Italienii de exemplu!Nu scuz pe nimeni,exprim un adevar sociologic!Asa ca nu mai consumati „paiele” informatice fara sa discerneti!Suntem in plin RAZBOI MONDIAL si unii habar nu au!E un razboi dus cu mijloace financiare pentru acapararea resurselor energetice!Voi nu vedeti:cad AVIOANE chiar cu presedinti in ele atunci cand o tara descopera resurse importante?Pentru acest lucru,atunci cand la Mare Neagra s-a descoperit ca in platforma continentala ar exista oarece resurse niste „322”au suspendat un oarecare presedinte!Dar POPORUL ce a facut,mai stii?Nu natiunea prietena mea,ELITA este tradatoare si lasa!NATIUNEA NOASTRA ARE ONOARE SI DEMNITATE SI ARE CEVA IN PLUS FATA DE ALTELE:CREDINTA SI OMENIE!ATUNCI LA INUNDATII AM DEMONSTRAT ACEST LUCRU!Te pup pe tatuaj!

 43. Mda…….este extraordinar ceea ce ai scris tu aici!
  Azi nu prea sunt coerenta in exprimare asa ca am sa-ti raspund maine.

 44. Domnule Ghita 1964,
  1.Poporul nostru „blajin si cumsecade”, plin de „credinta si omenie”, a permis ororile din inchisorile comuniste si stiu precis ca aceste inchisori nu au fost administrate de klingonieni. Gardienii si tortionarii erau fiii neamului omenos. Si acelasi popor (blajin, credincios si omenos) si-a aplaudat fiii blajini, purtatori de bate si lampase, cand au sadit ochiu` boului in Piata Universitatii.
  2. Miorita este o creatie populara, deci anonima si colectiva. Romanii au creat o Miorita, nemtii l-au creat pe Siegfried.
  3. In marea lui omenie, poporul roman ureaza zile putine caprei vecinului, adica a celui de langa el, nici macar a unui strain.
  4. Si pentru ca are „frica de Dumnezeu” si „credinta”, poporul roman se face frate (nici macar amic) taman cu dracu`. Din interes desigur: sa treaca puntea. Apoi posteste, se duce la biserica, pupa moastele si spune „Tatal nostru” de frica pedepsei divine, nu pentru ca are remuscari. Ce constatam? Ca atat Dumnezeu, cat si dracu` iau tzeapa de la micul si veselul popor roman.
  5. Eu nu as include episodul inundatiilor intr-o pledoarie pentru poporul roman.

 45. Tot „elitele”au permis ororile comuniste!”Elitele” au administrat si „certificat” „valorile”aduse de tancurile rusesti!
  In marea lui omenie POPORUL si NATIUNEA va suporta si aerele vostre de judecatori.Suporta multe poporul asta pana si parada gay,acum in prag de Rusalii!Stii ce ti-ar fi spus Moromete drept raspuns?”Ba!Natiunea nu poate fi judecata decat de bunul Dumnezeu!”Intuesc raspunsul tau de nihilist:”De ce bre’nea Ilie?”Iar el:”Asa ba’ sa se mire prostii!”
  …..(va urma)

 46. Alo, domnu` Ghita,
  Adevaratele elite sunt in gropile comune de la Sighet. Alea care s-au facut frate cu comunismul ca sa treaca puntea in Pobeda nu sunt elite, sunt cozi de topor. In alta ordine de idei, afla ca daca tu te vezi cu nea Ilie Moromete, eu imi beau cafeaua cu nenea Iancu, ca nihilist la nihilist trage. Si ce sa vezi? Nenea Iancu ti-a dat dreptate. Adicatelea „box populi, box dei!”. Asa ca, stimabile si onorabile dom` Ghita, hai sa ne impacam si sa strigam intr-un glas: „Natiune fii desteapta!”

 47. Domnu` Ghita,
  Am uitat sa te intreb: ce-ai, stimabile, cu parada gay?

 48. Sunt disperat.

 49. Nein grijen la tine! Ich bin ein Dobermann, er ist ein Bubicomann.

 50. – Ghita, am si eu o rugaminte! Te rog sa definesti POPORUL, NATIUNEA!

  – Eu redau definitiile din DEX:

  *** POPÓR ~oáre n. 1) Comunitate de oameni care locuiesc pe același teritoriu, vorbesc aceeași limbă și au aceleași tradiții culturale. 2) Ansamblu de persoane care locuiesc pe un anumit teritoriu; populație. 3) Totalitate de oameni de o anumită naționalitate; neam; seminție. 4) Masă formată din oamenii muncii ai unei țări. Sursa: NODEX | Adăugată de siveco
  *** NAȚIÚNE s. neam, popor, (înv. și pop.) norod, (înv.) limbă, seminție. (ă română.)
  Sursa: Sinonime | Adăugată de siveco
  …………….

  *** ”Nu ai inteles ca nu am nimic impotriva nimanui atunci cand critica romani, eu nu suport sa fie criticat POPORUL ROMAN!” [ghita1964 pe mai 21, 2010 la 11:41 pm]

  – Nu inteleg aceasta fraza, pentru ca acest POPOR ROMAN este alcatuit din ROMANI!

  … ADICA: Eu, tu, Stefania, Eusebiu, Zapa, Savin, Lovin, cei ce posteaza aici sau oriunde altundeva … Basescu, Iliescu, Constantinescu, Geoana, Ponta, Tariceanu, Antonescu, Vadim … politicieni, militari, judecatori, jurnalisti, artisti, medici, profesori, cercetatori, inginerii, muncitori, casnici … cei cu studii superioare, medii, gimnaziale si cei fara studii … ADICA toti oamenii care au pe Cartea de identitate doua marci: ROMANIA si ROMAN!

  – Daca iei in considerare si inregimentarea / afinitatile politice, acest popor este alcatuit din PDL-isti, PSD-isti, PNL-isti, PRM-isti, UDRM-isti … ! Afinitatile politice sunt in functie de credinta in liderii politici, in anumite idei sau, pur si simplu, in functie de interese materiale! Automat, criticand un lider politic si partidul pe care il conduce, critici sustinatorii sai, care reprezinta o parte importanta a poporului roman!

  – La un moment dat, reprezentantul unui partid din Opozitie a afirmat la un post de televiziune: ,,VOM BLOCA TOATE INITIATIVELE PDL, CARE AJUNG IN PARLAMENT! … Mda, atunci politicienii Opozitiei nu pot sa afirme ca au o atitudine si actiuni prin care sa realizeze consensul politic, care sa fie benefic pentru toate partidele si partile poporului roman care voteaza aceste partide!

  – Iar de situatia actuala a tarii sunt vinovati toti … politicienii si cei care i-au votat, adica romanii, poporul roman! Politicienii sunt acuzati ca nu si-au facut/nu-si fac treaba, dar oare romanii isi fac treaba, la locul de munca sau acasa? Nu cumva asteapta sa le rezolve altii problemele?
  ………………

  – ’’nu stiu cati dintre cei trecuti in randul elitei sunt superiori cu adevarat, chiar si sub aspect intelectual.’’ [val pe mai 20, 2010 la 8:30 pm]

  (… de citit Solutia lui Olmedo … O consider foarte interesanta!)
  http://cuboltasipresiune.blogspot.com/2010/05/rascolind-arhiva-blogului.html

 51. LA RASCRUCE DE IMPERII – intelectualii au lipsit
  Daca la inceputurile feudalismului timpuriu, alte semintii ale Europei isi desavirseau statul si arealul de influenta, noi romanii, SCRIEM IN ISTORIE, LA INDEMNUL UNOR INTELECTUALI ELITISTI DE TOT RISUL, CA POPORUL ROMAN NU ARE IZVOARE SCRISE.
  Hopaaaaaaaaa, da de ce nu are izvoare scrise?
  Ne imbatosam si ne invrednicim tocmai atunci si unde nu e nevoie, dar suntem din BALEGA DE DIZONAUR DISPARUT cind trebuie sa ne afisam calitatile.
  Desi suntem un neam numeros pt batrina Europa, astazi vreo `30 de milioane in granitele fostei Dacii, MAXIMA si inca vre-o 7-8 raspindite prin lumea larga, ca stat intreg si INTEGRUM N-AM REUSIT SA FIM DECIT FOARTE TIRZIU, CIND CELELALTE NATII ERAU DE MULT INRADACINATE IN CONSTIINTA EUROPEI.
  De ce atit de tirziu? PT CA NE-AM TRADAT PE NOI INSINE, PT CA NU AM AVUT, ASA CUM NICI ASTAZI NU AVEM, CONSTIINTA DE SINE.
  Un exemplu zdrobitor – IN MODOVA DE DINCOLO DE PRUT SUNT VREO 4,5 MILIOANE DE SUFLETE, DIN CARE VREO 67% SUNT ROMANI DE-AI NOSTRI.
  Cind actualul guvern a decis sa-i sprijine pe romanii nostrii au sarit romanii pina in tavan.
  SI NU VB ACUM DE POLITICIENI, CI DE TALPA TARII, OPINCA, PE CARE UNII O CONSIDERA ATIT DE PATRIOATA, SI CIND SA FACA UN GEST PT FRATII LOR AU TRADAT, DE CE MINTI DARIE?
  Unde-i spiritul de PATRIOT ADEVARAT, UNDE SUNT ELITELE NOASTRE CARE AR FI TREBUIT SA BICIUIASCA VULGUL PT TICALOSIA FARA DE MARGINI?
  ASTA-I POPORUL ROMAN, URIT, IN PROPIA TICALOSIE, BICISNIC SI HRAPARET.
  Urlau bloggurile de indignarea romanasilor nostrii, ca vezi doamne de ce ne ajutam fratii de dincolo de Prut.
  In sec 21, patriotismul de parada clamat de tot felul de trompeti, mai mult sau mai putin indoctrinati, n-are nici o relevanta.
  In sec 21, patriotism inseamna sa fii un bun cetatean, sa-ti platesti taxele si impozitele la stat, sa respecti democratic VOTUL, sa stii pina unde este libertatea ta si unde incepe libertatea vecinului tau.
  Sa ai atitudine civica, OBIECTIVA, NU EXTREMISTA, SA STII SA FII TOLERANT, nu imbicsit cu doctrine medievale – CINE NU SEAMANA CU NOI, IN PORT VORBA SI OBICEIURI E DUSMANUL NOSTRU.
  Si mai este ceva – NU CAUTATI RAUL CE NE MACINA IN CELE STRAINATATURI – RAUL E IN NOI, IN POPORUL ASTA, IN MENTALITATILE LUI CONSERVARTOARE, PAGUBOASE SI ARHAICE.
  Cind ne-om lepada de ele, DE TRADITIILE INVECHITE, SI VOM INTELEGE MERSUL LUMII, ciobanul nostru mioritic va fi mai bogat ,oaia ii va da mai mult lapte, CASA LUI MANOLE NU SE VA MAI PRABUSI, IAR NOI……………..
  VOM FI EUROPENI ADEVARATI, NU NISTE BIETE FAPTURI LA MARGINEA EUROPEI, CU PRETENTII DAR FARA POSIBILITATI.

 52. CORCO@ GHITA 1964
  Daca vreti sa stiti, si pe mine ma cheama tot GHITA, dar sunt 1950 …, am prins tancurile rusesti trecand prin urbea mea focsaneana ca sa zdrobeasca revolta ungara… Si acum imi amintesc zgomotul acela rau prevestitor…

 53. Pentru Dobermann, Zappa si toti cei care dezbat tradarea intelectualilor

  Iata ce scria Nicolae Steinhardt despre grupul de la Paltinis. Voi ce credeti?

  RESTITUIRI CULTURALE: Catarii de la Păltiniş, de Monahul Nicolae de la Rohia

  „În foarte atrăgătorul, curajosul şi meşteşugit redactatul Jurnal de la Păltiniş (Cartea Românească, 1983), Gabriel Liiceanu evocă – pe un ton degajat, intimist, fervent – câteva momente şi câţiva ani (1977-1981) din viaţa nu lipsită de perioade fericite, dar şi bogată în viraje, decepţii, suferinţe şi mari necazuri, a lui Constantin Noica.

  Abia de prin 1974, la Păltiniş, deasupra Sibiilor, şi-a agonisit acel pe care nu mă sfiesc a-l socoti filosoful nostru actual cel mai de seamă (şi unul dintre marii noştri scriitori) liniştea şi împlinirea.
  Dezbărat de solicitările vremelniciei – politică, eros, dibuiri ideologice, acte de bravadă, păreri de rău, speranţe excesive ori întristări şi îngrijorări prea puse la inimă – el poate, în sfârşit, da satisfacţie năzuinţei sale capitale, adevăratului său ideal dintotdeauna: profesoratul.
  A refuzat, ce-i drept, o carieră universitară dintre cele mai onorabile, dar şi banală, îngrădită de scheme şi orarii şi îndatoriri protocolare.

  Totuşi, a învăţa pe alţii, a-i îndruma, a-i stârni întru cercetarea marilor probleme ale cunoaşterii, a le fi dascăl fără program oficial şi frecvenţă obligatorie (dar şi sever, exigent, cerându-le asiduitate în lectură şi scris, atenţie, rigoare, poftă de informaţie şi bibliografie pusă la punct, muncă neîntreruptă, ba şi zel în lucrările filosoficeşti) se arată a fi fost menirea lui proprie, talentul lui hărăzit spre însutită rodire.
  Nu-i altul decât cel socratic şi iată că acum, la peste şaptezeci de ani de viaţă, C. Noica i se poate încredinţa. Cu bucurie şi pasiune, fireşte.
  Cum tot cu imensă bucurie şi lesne detectabilă pasiune îi răspund cei trei fideli, recunoscători şi entuziaşti principali discipoli ai săi: Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Sorin (zis Sorel) Vieru.

  Şi ne este dat, prin Jurnalul de la Păltiniş, a lua cunoştiinţă de palingenezia unui moment glorios şi emoţionant din istoria filosofiei: al liberei discuţii dintre maestru şi învăţăcei în deplină sinceritate, abnegaţie şi aprigă dorinţă de însuşire a metodelor celor mai prielnice aflării adevărului ori măcar depistării drumului care duce într-acolo, povăţuitorul nemărginindu-se a preda, ci dezvăluindu-şi fără falsă pudoare vulnerabilitatea, ezitările, aprehensiunile.
  Maestrul deci nu-i pedant, nu-i convenţional, nu-i scorţos; însă nici îngăduitor nu e.
  Stabileşte planuri de lectură de-a dreptul spăimântătoare, vrea referate, lucrări, conspecte, volume!
  E zâmbitor şi amabil, când e vorba de metodologie şi esenţe devine straşnic.
  Iar discipolii pare-se că acestea le vor şi ei: trudă, sârguinţă, progres. Filosofic, se-nţelege, nu moral ori material ori vulgar profesional.
  Filosofia e pentru ei toţi singura preocupare vrednică a reţine cugetul şi veghea omului.
  Iarăşi şi iarăşi: ea, delecta, suverana. Disciplină deopotrivă streng şi fröhlich, atotcuprinzătoare. Restul nu-i decât deşertăciune, băcănie, irosire a vremii, carenţă a spiritului.

  Şi se ajunge astfel la o nevoită, dar reală trufie: numai filosofii sunt sarea pământului (precum gândeau şi Platon şi Voltaire), numai îndeletnicirea lor justifică însăşi existenţa acestei planete şi apariţia la suprafaţa ei a speciei cuvântătoare şi cogitante.

  Ceilalţi? Oameni de ispravă, eventual, mai ştii, totodată neexistenţi, nuli, de niciun folos: vieţi pierdute, iluzii spulberate, suflete moarte. Seniorii catari – purii, perfecţii – recurgeau la termeni mai precişi, mai nefăţarnici: massa damnata. (Ei, de fapt, născocitorii formulei gogoliene).

  Aşa-i şi la Păltiniş, la 1.600 m altitudine, întocmai ca pe vârfurile crestelor unde se înălţau castelele nobililor catari convinşi că doar ei – ştiutorii, curăţiţii – deţin cheile tainelor şi nu-s orbi şi prisoselnici.
  Iar ceilalţi toţi, băcanii şi gloatele de nefilosofi care, mutatis mutandis, nici măcar Fenomenologia spiritului nu o cunosc şi, desigur, nici pe Kant din scoarţă-n scoarţă nu l-au citit în ediţia (de nădejde) a lui Ernst Cassirer, vor vedea. Pierduţi, fatalmente pierduţi, sortiţi pieirii şi morţii veşnice, iremediabilului întuneric.

  Cruntă şi logică aristocraţie: catară, nevizitată de complezenţă ori menajamente. Vorba lui Hegel: asta e!
  Numai la Păltiniş – ne spune Liiceanu – (şi tot astfel s-a crezut la Darmstadt ori la Shankiniketane ori la Dornach) – există mântuire.
  Nu te teme turmă mică: numele voastre, singure, sunt trecute în Cartea Culturii şi Cunoaşterii; numai devotamentul vostru va fi luat în seamă şi răsplătit. Neîndoielnic, dragostea celor trei consecvenţi călători şi fermi ucenici e impresionantă: la fel admiraţia purtată călăuzitorului, la fel incontestabilele lor merite personale.

  Cu toate acestea, momentul Păltiniş nu semnifică unicul prilej de manifestare a unui devotament deplin pentru C. Noica.
  Au mai existat şi altele, astăzi, pare-se, definitiv date uitării şi de maestru, şi de ciracii săi. (Şi firesc este: întotdeauna euforia prezentului obnubilează trecutul).
  Au mai fost inşi care l-au iubit, admirat şi respectat pe C. Noica.
  Bun şi frumos lucru au făcut şi fac acei care-i luminează, îi îmbogăţesc şi-i îndulcesc ultimul pătrar al vieţii în ascetica şi activa lui însingurare de la Păltiniş.
  Şi oricine ia aminte că nu puţin sau uşor lucru este a-l studia temeinic pe Hegel ori a traduce dialogurile platoniciene şi scrierile lui Heidegger! (ori neimportant aportul acesta românesc la erudiţia universală).
  Şi nu-i fără valoare nici jertfa străbaterii distanţei de la Bucureşti până pe înălţimile sibiene cu trenul şi apoi cu un autobuz dintre cele mai asemănătoare cu o dubă.
  Dar poate că nici toţi acei care, solidari cu Noica, s-au ales cu o experienţă ontologică de tărie egală celei dobândite prin lectura din scoarţă-n scoarţă a ediţiei Oassirer. Filosofia devenirii întru fiinţă ei au parcurs-o existenţial, într-un mod pe care niciun tratat nu-l poate concura ori suplini, oricât de adânc şi complet ar fi. (Sau nici o cât de susţinută râvnă culturală).

  Iată cum băcani, derbedei, huligani ce se află au realizat şi ei o dublă ispravă: dovedirea unei incontestabile nicasiofilii şi asimilarea nemijlocit-dialectică a paradoxurilor fundamentale iscate în teoria cunoaşterii, ontologie, morală şi chiar în logică, fie ea aristotelică sau modală.
  Din punct de vedere catar, nu au la ce se aştepta.
  Dar este oare doctrina vitejilor, nobililor şi îndârjiţilor catari despre soarta „celor mulţi nefericiţi” un adevăr absolut?
  Şi de ce oare s-ar înfăţişa Păltinişul nu ca un focar de lumină şi cultură, ca un loc de seninătate atotînţelegătoare, ci drept o cetate întărită a orgoliului exclusivist?

  Nu aşa cred că l-a conceput Constantin Noica, el care a mai încercat experienţe propedeutice şi la Andronache, la Mogoşoaia (răspunderea eşecului, acolo, o port în parte eu), la Câmpulung, pretutindeni pe unde l-au purtat accidentele vieţii şi boldurile imaginaţiei; el care – aidoma lui Socrate – nu şi-a reprezentat relaţiile cu ceilalţi oameni decât în duhul libertăţii şi dintr-o perspectivă egal deschisă tuturora, în scopul izbăvirii psihiei din pripoanele şi capcanele prejudecăţilor şi tabieturilor mintale.

  Cine, în clipa inexorabilei evaluări, mai ştie care a fost împăratul şi care oşteanul, care domnii şi judecătorii şi care supuşii, care filosoful şi care băcanul? Incertitudinea, relativitatea, coincidenţa contrariilor atunci se vor manifesta mai derutant şi mai înfricoşător ca oricând.

  Să fie aşadar bucuroşi cei în cauză de binele pe care-l fac, de minunatele cunoştinţe pe care le-au deprins, de talanţii lor puşi la dispoziţie şi nerămaşi strânsi în ştergare, dar să nu le fie străină nici smerenia şi nici compasiunea (o cât mai largă, binevoitoare, mărinimoasă, indulgentă compasiune) pentru mai puţin dăruiţii decât ei, pentru cei care-şi petrec găunoasa lor existenţă întru superficialitate, eseistică, literatură şi alte diverse forme de amăgire.”
  Nicolae STEINHARDT

  1. Plină de farmec e descrierea ritualurilor: ritualul cafelei, ritualul aprinderii focului, ritualul celor două plimbări zilnice (a câte una oră fiecare) în stil peripatetician.

  – eseu publicat în revista „Familia”, decembrie, 1983, şi republicat în revista „Veghea”, nr. 4, 2009. –

 54. @Doberman

  ” Romanii au creat o Miorita, nemtii l-au creat pe Siegfried.”
  Dar tot nemtii i-au creat pe HITLER,GOEBELS ,GORING si s-au autopropulsat in black-hole-ul istoriei.. Si tot ei cadeau in delir la manifestatiile de pe stadioane ..Si tot ei isi trimiteau copii de 15 ani sa lupte contra rusilor..Si tot ei ii cotonogeau pe evrei si-i trimiteau pe campiile mortii..Ce-au facut nemtii in 4 ani a anihilat sute de ani de evolutie..Oare nu a fost mana ELITELOR aici,in filme,proza ,poezie si..prostie congenitala..??intreb si eu,nu dau cu BARUL..!!

 55. ANTI

  Suma respectelor de la 0 la + infinit .merci pentru ridicare la fileu..
  Hai sa mai bag si eu material cu Pastorel intru slava bravei noastre amfitrioane :

  La venirea ruşilor:

  Armistiţiul ne-a impus
  Să dăm boii pentru rus!
  Ca să completam noi doza,
  L-am trimis pe Petru Groza!

  Pe drumeagul din cătun
  Venea ieri un rus şi-un tun;
  Tunul rus
  Şi rusul tun!

  Statuii ostaşului sovietic:

  Soldat rus, soldat rus,
  Te-au ridicat atât de sus,
  Ca să te vadă popoarele…
  Sau fiindcă-ţi put picioarele?

  Votaţi soarele!-simbolul electoral comunist-

  Când te văd aşa pe garduri
  Şi cu raze împrejur,
  Mai că-mi vine să te-asemui
  Cu o gaură de c*r!

  Comuniştii îşi măresc rândurile cu legionari .

  Căpitane,
  Nu fi trist!
  Garda merge înainte
  Prin partidul comunist!

  După alegerile masluite din 1946 se mai putea vedea pe garduri: Votaţi soarele!

  Nu credeam s-ajung vreodată
  C-am să pot să fiu în stare
  Ca făcând pipi pe garduri,
  Să o fac direct în… soare!

  Din Banat până la Iaşi
  Se resimte lipsa sării,
  Fiindcă cei mai mulţi ocnaşi
  Au ajuns la cârma ţării.

  La Pelişor, palat transformat de regimul comunist în casă de creaţie

  Voi, creatori ai artei pure,
  Ce staţi acuma la pădure,
  Să fiţi atenţi când va plimbaţi
  Să nu călcaţi în … ce creaţi!

  Guvernul Groza

  În guvernul Groza, cel de concentrare,
  S-au primit trei membri, pentru completare,
  Însă ca să fie cabinet etern,
  Îmi bag şi eu membrul… în acest guvern!

  Steaua rosie

  Câte stele sunt pe cer
  Toate pan’ la ziua pier.
  Numai una, ca o proastă,
  Şade pe uzina noastră….

  O ghicitoare

  Cine-i mare, dă din mână şi-are 4 la română?
  Cine-i la Academie şi-are 4 la chimie?
  Cine-n ţară este tare şi-are 4 la purtare?
  Toate trei de le ghiceşti, 20 de ani primeşti.

  La restaurantul Uniunii Scriitorilor:

  Beau băieţii, harnici,
  De cu seara-n zori,
  Unii sunt paharnici,
  Alţii… turnători!

  Prin anii ’30 Viorica Porumbacu, a scris nişte
  versuri de adâncă simţire şi vibraţie, de genul:
  ” O, Europa, te simt în mine
  Te simt vibrând adânc..”

  A doua zi Păstorel:

  “Mult stimată Veronică,
  Eu credeam c-o ai mai mică!
  Dar mărturisirea-ţi clară
  Din “Gazeta literară”
  Dovedeşte elocvent
  Ca în …chestia matale…
  De-adâncimi fenomenale
  Intră-ntregul continent!”

  Naşul lui Păstorel, Sadoveanu, ţine o conferinţă la Ateneu cu tema : “Lumina viine de la Răsărit” în care îi pupă-n c*r pe ruşi şi declară că din acel moment se întoarce cu faţa spre Răsărit.

  Atât i-a trebuit lui Pastorel:

  Naşu sfătuit de-un rus
  Întoarse curu la Apus
  Şi arătă Apusului
  Care-i faţa rusului…

  Americanilor

  Dacă şi de astă dată
  Se retrag din Orient,
  Mă fac porumbelul păcii
  Şi mă cac pe occident!

  lui Iuliu Maniu

  Într-un moment de grea povară
  Pentru sărmana ţară-a mea,
  Eu unul stâlp de cafenea,
  Închin pentru un stâlp de ţara!

  După prima vizită a lui Petru Groza în URSS, Păstorel a scris:

  Din Galaţi la Port Arthur
  Petru Groza, în carlingă,
  N-a văzut atâta cur
  Cât ar fi putut să lingă.

  Caligula Imperator
  A făcut din cal – senator,
  Petru Groza – mai sinistru
  A făcut din bou – ministru.

  Epigrama nu e scula
  Care-ţi poate şterge crima,
  Dupa ce că scrii cu sula
  Vrei să regulezi cu rima?

  În ţara asta prefăcută
  Căcaţii scriu în loc sa pută.
  Iar scriitori-adevaraţi
  Sunt daţi afară de căcaţi…

  P.S. Mai stie cineva ca Pastorel a fost internat în Dealul Filaretului, la un sanatoriu situat pe Şoseaua Viilor ,în Bucureşti. A murit după câteva zil de la internare.. Te pup fratioare

 56. Ho bre, dar de ce ma faci dictatoare, ce facui? (nah, ca o luai pe olteneste!)

  Incercam si eu sa ma lamuresc ce intelege prietenul nostru Ghita prin notiunile de ”Popor roman” si ”Natiune romana”! Si mi-am exprimat si eu opinia! Asta in bunul spirit al ”Artei conversatiei”, cum ne-a invatat Ilustrul MATALE! 🙂

  ”Riguros, matematic, chirurgical! Hoooooooo! Fii mai flexibilă!”
  … Pai ma stii pe mine inflexibila? Daca lucrurile in Romania ar fi facute ”riguros, matematic, chirurgical” si am invata sa comunicam, acceptand conflictele pozitive si progresul adus de acestea, atunci ar fi foarte bine!
  AR FI FOARTE BINE PENTRU FIECARE, PENTRU TOTI ROMANII, PENTRU POPORUL ROMAN!

  PS 1. Si nu mai spune ca ai fugi de mine daca mi-ai fi student, ca nici tu nu esti altfel! Esti ‘’riguros, matematic, chirurgical’’ si … executi toti ce misca! Hihihiii
  Hmmm … mie mi-ar fi placut sa-ti fiu studenta! Olalaaaa, sa vezi ce mi-o incasez … iar! Hihihiiiii

 57. Freddye
  Multam… Vaz ca esti cam din acelasi aluat cu Anti…
  A tunat si v-a adunat… si nu Zeus, ca tu esti la acest capitol anti, iar Anti e pro…
  Intrebare de o mie de puncte, asadar: cine a tunat?

 58. De azi se schimba codul la „ENIGMA „..Nu mai bateti saua ca i se rupe batzului..Incercati cu cerneala empatica.. 😆 😆 😆

 59. Nicoletasavin

  Ala care a fulgerat ,adica tataia Benjamin F ,la o ceasca de C.I.A. Pe vremea aia ,in cusca lui FARADAY statea clona lu”MARIA ANTOANETA.. Nu ne lua in serios ,scumpa amfitrioana si rabda-ne „exegezele” verbale.. 😆

 60. ANTI
  sa mor IO daca mai plec de-aici ,pana ce postasul imi va aduce ultima pensie terestra.. Imi place rau de tot acilea ,chiar daca ne paste pericolul de a fi acuzati de delict de inteligenta..in exces..Pe cuvant de pensionar nesimtit..:lol:

 61. Haida bre, ca nimeni ”nu ar pune botu’ la vrajeala”, mai ales daca a mai citit ce am postat la tine sau la Lovin! S-o fi dedus care cumva vreo suavitate, gingasie? Sau s-o fi dedus ca vreau sa induc asa ceva? … De flexibilitate nu mai zic, depinde cine evalueaza!

  ”io nu pun botu’ diavole!” … spuse ’’Soarele … Magistrul … Diavolul păzitor … Şi diavolul este un înger, chiar dacă este un înger decăzut … Îngerul Negru’’ 🙂

 62. Freddye,
  Care cod? Cel de la inelul cu enigma sau cel de la enigma cu inel? 🙂 🙂 🙂
  Si de ce de azi, de ce nu de ieri sau de maine?
  Cu cerneala emaptica/simpatica, cu caractere insesizabile, in limba melancolica, scriu doar initiatii… si pot citi doar ei…
  Astept scrisoarea de acreditare…

 63. Si buna seara gazdei, doamna Savin!

 64. Nicoletasavin

  Mai stau pe-afara ,ma mai uit ca curca -n lemne..Sigur,imi place aici la tine..ma stimuleaza totul..Cred ca nu numai pe mine si pe ANTI ne-a adunat cel care a tunat..Welcome to the club ! 😆 Faza cu masinaria ENIGMA a fost o gluma ,imi pare bine ca ai decelat-o.. 😆

  Noapte buna,ma duc la nepoata ILINCUTZA care comenteaza ceva in somn ,nevasta-mea vad ca e cazuta din pat iar eu acuma calc pe ochelarii ei.. 😆

 65. Freddye, Anti si alti „combatanti”
  Sunteti frumosi, nu va alunga nimeni, va tachinez cu drag…
  Glumesc doar…
  Faceti ce vreti voi, oaspetii, volute, exegeze, delicte de inteligenta…
  Respect toate opiniile…

 66. Bine ai revenit, cercetas!

 67. Noapte buna, Freddye… Pe maine

 68. Anti: Pai daca mancariciul imi este provocat, ce sa fac? Hiiiii

  Dna Savin, bine v-am regasit!

  Acum ma retrag si va spun … Noapte buna!

 69. Noapte buna la toti copiii frumosi de pe aici, cu varste cuprinse intre 9 si 99 de ani!

 70. @doberman de bucatarie ori de cofetarie?
  „Baiete esti prost!”Caragiale lovea societatea, nu NATIUNEA! La origine Luca nu era roman. Cozile alea de topor, in mare parte erau:unguri, evrei, tigani, sasi, rusi, romani etc.
  Homosexualii de orice fel sa-si exercite drepturile la ei in CAVERNA! De ce sa fiu eu obligat sa-i vad facand parada? De ce sa-i vada copilul meu cum se ling pe cur ca niste catei in calduri?La fereala cu voi perversilor!De ce sa va suport atunci cand faceti parada in ajun de sarbatoare ORTODOCSA? NU VA SUPORT!
  @cercetasusule:
  Exact asa cum ai insirat tu lista CRITICA!Aceia sunt romani!
  Totalitatea acelora care au pe C.I.Romania si Roman formeaza NATIUNEA, LASA-I IN PACE! Toti cei de afara din diaspora, care simt romaneste si pastreaza obiceiurile romanesti sunt NATIUNEA, LASA-I IN PACE!
  Clar?

 71. @doberman
  Intentionat am scris prost, nu stupid, e mai romaneste!

 72. Nicoleta ceva mai tirziu, dar tot voi spune cite ceva despre autorul „JURNALULUI FERICIRII’
  ESTE PRINTRE ULTMII INTELECTUALI ROMANI DE CERTA VALOARE, chiar daca nu a reusit sa intre, cel putin pina in prezent, ori poate nu stiu eu, in circuitul ginditorilor cel putin interesanti de la sfirsit de mileniu.
  Apoi trebuie sa recunosc ca nu sunt unul din cei care s-au apropiat de opera lui Steinhardt cu multa tragere de inima, am facut-o doar din snobism, pt a putea sa spun ca uite dom`le l-am citit si eu pe N.S.
  Fiind un apropiat a lui NOICA, eu regasesc multe dintre dilemele lui noica si in opera lui N.S., chiar daca rezolvarile ideatice sunt diferite.
  Dar dincolo de opera lui steinhardt, sunt fascinat de traseul vietii lui, aici trebuie sa recunosc ca omul este extraordinar cu o viata pe care, sunt convins, nu sunt multi pamanteni care ar putea sa o duca in spate.
  M-a indignat presupusa turnatorie a lui GEORGE CALINESCU, un alt mit al intelectualitatii romane distrus – DIN NOU TRADAREA LA INTELECTUALUL ROMAN.
  Pactizarea cu diavolul comunist, pt a putea supravietui, se pare ca a fost generalizat, si cei care le-au supravituit comunistilor, ORTODOCSI, din anii 50-60, cred ca au acceptat aceast compromis.
  Din punct de vedere uman, ii inteleg, inteleg spiritul uman, si nu poti pretinde ELITELOR INTELECTUALE SA FIE PINA LA URMA SI EROI.
  DAR, CIND NE UITAM IN JURUL ROMANIEI, LA CELELALTE TARI DIN FOSTUL LAGAR COMUNIST, SI NE MAI UITAM PUTIN MAI ATENT CE A FACUT INTELECTUALITATEA…………parca incep sa ma indoiesc…………..
  ca e vorba de polonezi, cehi, unguri, chiar rusi.
  Ar mai fi ceva de spus, zilele acestea la brasov s-au intilnit victimele comunismului din fostele tari socialiste, care au cerut, printr-o petitie sa fie considerati si tratati precum victimele nazismului.
  Intrebare:cum se face ca pina acum batrina Europa a tacut?
  Cum se face ca INTELECTUALITATEA DIN ULTIMELE GENERATII, VB DE ROMANI, NU S-A SOLIDARIZAT CU ACESTE VICTIME?
  Si atunci mai intreb o data:
  DE CE SUNT INTELECTUALII TRADATORI?

 73. [ @ cercetasule: ’’Exact asa cum ai insirat tu lista CRITICA! Aceia sunt romani! Totalitatea acelora care au pe C.I. Romania si Roman formeaza NATIUNEA, LASA-I IN PACE! Toti cei de afara din diaspora, care simt romaneste si pastreaza obiceiurile romanesti sunt NATIUNEA, LASA-I IN PACE! Clar?’’ ]
  …………………..

  Adica cum ”LASA-I IN PACE”?

  – Dragul meu Ghita, greselile si relele in tara asta … cine le-a facut/face? Cumva strainii sau romanii, parti structurale ale acestui popor roman, cu marca Romania pe CI?
  – Dragul meu Ghita, cazurile de coruptie, frauda, omor din Romania … cine le-a facut? Strainii sau romanii?
  – Dragul meu Ghita, dar cand faci acuzatii pe bloguri … pe cine acuzi? Strainii sau romanii? Cu siguranta, nu strainii sau extraterestrii sunt vinovati de problemele noastre, ale romanilor si poporului roman!

  TRATEAZA-I PE FIECARE IN PARTE! Nu trebuie sa ne amagim ca suntem ingerasi imaculati!

  Haide sa-ti zic ceva:
  – Intreaba pe mai multi din jurul tau ce fac ei pentru poporul roman sau pentru tara lor, Romania! Vei avea surpriza sa constati ca foarte multi romani (parti ale poporului roman) nici macar nu s-au gandit sau au considerat vreodata ca trebuie sa faca ceva, ca au vreo datorie sau obligatie in acest sens!
  – Multi nici nu se gandesc ca sunt responsabili de starea in care se afla ei! Am mai spus candva, mai spun si acum: Cei care sunt cu venituri foarte mici sau nu au venituri … sunt cei care nu au avut bunavointa de a se instrui si de a munci! Statul roman a dat gratuitate pentru invatamant, dar romanii nostri nu s-au obosit sa invete, apoi sa munceasca! Au considerat si considera, in continuare, ca statul este obligat sa aiba grija de ei! Nu s-au gandit ca, fiind instruiti (criteriul de baza), isi cresc sansele la o viata mai buna pentru ei si urmasii lor!

  – Si nu trebuie sa avem pretentia sau sa asteptam sa ne rezolve altii problemele! Dar daca nu suntem in stare sa le rezolvam, TREBUIE sa acceptam consilierea strainilor! Sau mai bine spus, SUNTEM OBLIGATI sa acceptam regulile internationale, impuse de CE sau FMI! Nu putem sa le cerem doar drepturi, fara sa acceptam si obligatii! Nu ne-a obligat nimeni sa vrem sa fim membrii UE!
  – Daca strainii traiesc mai bine, este si din cauza ca acolo exista legi, reguli, proceduri pe care ei le-au implementat si le respecta, devenind mai bine organizati, mai eficienti! Atata timp cat romanii vor merge pe principiul ‘’Lasa ca merge si asa!’’ nu va fi mai bine si degeaba ne vom plange!

  – Nu ti-am spus sa-i intrebi pe cei de pe blog, pentru ca cei adunati aici sunt oameni pentru care notiunile de ROMAN si ROMANIA inseamna ceva!

  „Ţara cuiva nu este o anumită suprafaţă de pămînt, cu munţi, rîuri şi păsuri, ci este UN PRINCIPIU.” (George William Curtis)

 74. – Principiile Romania, popor roman, roman!
  … Nu ataca, pentru ca te atac si eu!

  Dar pot/poti/putem ataca romanii ca indivizi, parti unitare ale poporului roman!

  Aaaaaa …. si sa nu uitam sa prezentam si sa vorbim despre ROMANII care aduc beneficii ROMANIEI! Cine vorbeste despre olimpici, despre artisti, scriitori etc? Chiar si despre cercetatori!

 75. Anti,
  De ce-mi fugaresti oaspetii?
  Unde naiba esti de ai atata soare?
  Aici mai face un pas afara din nori, mai intra la loc, e timid rau…
  Prajeste-te tu pe acolo, pe unde umbli…

 76. Sa aveti o zi buna, doamna Savin!

 77. Cercetasule greselile sunt facute de persoane fizice cu nume si prenume!
  ion iliescu=furtul unei revolutii;silviu brucan=furt de revolutie;petre roman=furt de revolutie;intelegi?Natiunea romana=executat revolutie;unele cadre din armata=executat lovitura de stat!Totul confiscat de psd!Nu natiunea!
  NATIUNEA ASTA A PLATIT DESTUL,E TIMPUL SA PLATEASCA PERSOANELE CARE AU FURAT NATIUNEA SI INCEARCA SA INDUCA VINA COLECTIVA!Nu exista vina colectiva,exista vinovati individuali!XYZ a facut….wqt sunt homo…nu natiunea a furat ori e homo,intelegi?Apreciez cand lucrurile sunt spuse pe nume,asa cum face gazda noastra,ma „isterizez” cand vad ca se incearca aruncarea responsabilitatii pe umerii natiunii!Aceasta,nu,nu,nu!Pace si sa traim bine(crestineste adica,nu dupa lozinca)in tara noastra,pana o mai avem!

 78. Dobermann,
  Sper, trag o fuguta la Realitatea de la 5 la 6, ma opresc pe la niste prieteni si spre seara ma adun pe acasa, sa mai vorbim una alta.

 79. Eeeeee, prietene Ghita … asta este altceva! Cred ca ne-am luminat putin! Tu spuneai de NOTIUNILE ”POPOR ROMAN” si ”ROMAN”!

  Nici Zapa nu acuza notiunile ”Roman, Popor roman sau Romania”! Ia intreaba-l si te vei lamuri ca asa este! Si, te rog, tine cont de toate postarile lui!

  La fel, cred ca trebuie sa lamurim si notiunea de INTELECTUAL! Redau si aici cele 2 definitii pe care noi, prietenii dementi, le stim de pe alt blog!

  INTELECTUÁL, -Ă, intelectuali, -e, adj., s.m. si f. 1. Adj. Care apartine intelectului, care se referă la activitatea mintii, la intelect. 2. S.m. si f. Persoană care posedă o pregătire de specialitate temeinică si lucrează în domeniul artei, al stiintei, tehnicii etc.; persoană care apartine intelectualitătii. [Pr.: -tu-al] – Din fr. intellectuel, lat. intellectualis. (Sursa: DEX ’98)

  “ADEVARATUL INTELECTUAL este un om senin, nepărtinitor, tolerant, un om dispus să discute, să polemizeze urban, de la egal la egal, un om care se ţine strâns de principiile logicii şi ale adevărului şi care nu ţine să aibă dreptate în afara lor.” (Arta conversaţiei / Ileana Vulpescu)

 80. Cred ca ANTI a ramas blocat in cuptorul cu microunde , incercand sa scoata popcornul bine rumenit..Unde vede el soare ,ca la mine sunt numai cummulus nimbus saturnianus.. 🙂

 81. Din cite vad,se continua confuzia despre cite-va CONCEPTE’dealtfel foarte simple pentru GNOSTICI.
  Anti incerca o sopirlita cind spunea ca se incearca culpabilizarea POPORULUI ROMAN. Anti poporul roman in integralitatea lui se autoculpabilizeaza,prin trecutul sau,prin incapacitatea lui de a-si regla relatiile in interiorul natiunii.
  Straini-CEI VINOVATI DE TOATE NEREALIZARILE NOASTRE-evident ca nu stau cu miinile in sin si mai ,TOARNA NESTE KEROSEN PESTE FOC’ca doar n-or fi prosti sa nu profite DE TICALOSIA NOASTRA GENETICA.
  Continui sa intreb:
  Cine imi poate spune unde,in ce mare biblioteca de pe mapamond ,exclusiv romania,veti gasi standuri,incarcate cu autori romani?
  Ca pe jos ma duc si le cumpar pe toate./
  Citi mari autori romani,intelectuali sunt tradusi si ,RUP RAFTURILE UNOR MARI BIBLIOTECI DIN LUMEA LARGA?
  Cum se face ca n-am reusit sa ne impunem ELITELE NOASTRE?
  Dar am reusit sa ne IMPUNEM TIRFELE,PROSTITUATELE ,HOTI,DERBEDEII SI CRIMINALII?
  De ce sa fiu acuzat ca nu sunt un bun PATRIOT DACA SPUN ACESTE ADEVARURI?
  CA ELE NU CONVIN CELOR CARE SUNT MAI NEVRICOSI?
  E treaba lor daca sunt alergici la ,ADEVAR’dar datorita sensibilitatii lor nu putem PERPETUA MINCIUNA COMUNISTA CONFORM CAREIA SUNTEM UN POPOR HARNIC,INTELIGENT,SI………….DEOSEBIT.
  Nu,nu suntem nu ne-am remarcat prin nimic-IAR MARII ROMANI,AIA PUTINI CITI AU FOST AU TREBUIT SA IA DRUMUL BEJENIEI CA SA SE POATA FACE REMARCATI,PT CA AICI,PE MELEAGURILE DANUBIANO-PONTICE,datorita TICALOSIEI NOASTRE PROVERBIALE,MINCATORIEI SI INVIDIEI RAMINEAU NISTE ILUSTRII NECUNOSCUTI.
  Ma mir cum de nu intelegeti-LA ROMANII,DE CIND SE STIU EI,SCARA DE VALORI A FOST INTOTDEAUNA CU CURUL IN SUS.
  Cum a incercat unul sa scoata capul,DIN CAZAN,CUM CITE-VA ZECI,ORI SUTE AU SARTIT SA-L DISTRUGA-MITUL MIORITIC,AUTODISTRUCTIV.
  Gata ca m-am enervat rau…………….

 82. P.S.-am fi avut nevoie de-a lungul istoriei noastre de cel putin un milion de alde ,BADEA CIRTAN.
  A si sa nu uit,noi am intrat mult prea tirziu in:
  ,GALAXIA GUNTENBERG’
  DE CE?cind vom gasi raspunsul corect,nefardat la aceasta intrebare vom fi foarte aproape de mintuire,vom fi foarte aproape de ceea se se numeste ,un popor adevarat.
  oare noi de ce n-am avut un COLUMB,CA DOAR AM STAT LINGA MAREA NEAGR ,si am bagat la guvizi in noi,pina am devenit pestii europei.?
  Oare noi de ce n-am avut cuceritori?
  ohoooooo,o sa mi se vb de blindetea natiei-haaaaaaaa uite de aia suntem,asa cum suntem,PT CA NICIODATA N-AM AVUT INITIATIVA-
  cu scuzele de rigoare fata de gazda-SUNTEM PRECUM ORGANUL CARE PARTICIPA,DAR NU SE IMPLICA-COHONES, NEMA.
  Uitati-va la limbricii ipotenti,care stau in mizeria politica si toti vor sa-l haleasca pe TRAIAN BASESCU,UN BARBAT ADEVARAT.

 83. O sancta simplicitas.. !!!

 84. Uite Zapa, acum sunt de acord cu tine! Si eu am sesizat ca Anti baga o soparlica si tocmai din acest motiv nu am continuat!

  ’’CONCEPTE dealtfel foarte simple pentru GNOSTICI’’ … Zapa, noi multimea nu suntem gnostici, stim definitii ’’dupa ureche’’ sau din DEX! Atunci gnosticii (intelectuali) ar trebui sa lamureasca (public) prostimea despre aceste concepte, pentru ca altfel bajbaim prin ceata! Multe greseli, simple sau grave se fac cu stiinta, din nestiinta sau prostie!

  Haide sa punem problema si altfel:
  – Vinovatii considerati, acele persoane fizice, cu nume si prenume, sunt reprezentanti de frunte ai unor partide de frunte! Iar aceste partide de frunte au primit in alegeri un procent foarte mare de voturi (20 – 30 %)! De la cine au primit aceste voturi? De la 20 – 30 % din Poporul Roman!
  DECI:
  – Parti importante ale poporului roman au votat pentru preluarea puterii in Romania de catre oameni vinovati fata de tara … Deci … cine este vinovat? Sau cum se imparte vina? Toata lumea tipa: muncitori, intelectuali …. dar unde a fost aceasta lume pana acum?
  – Iar isteria nationala este propagata si amplificata de Media!

  Imi dau si eu cu parerea, ca tot romanul (care da un vot, la 4 sau 5 ani):
  – Prima este problema despre care ai spus si tu: Poporul Roman trebuie sa ”regleze relatiile in interiorul natiunii”.
  – Sa nu se mai piarda vremea cu ce a fost si cine a fost vinovat, pentru ca va fi un razboi din care nu va rezulta nimic bun si vom pierde cu totii! Se pierde timp pretios, cu atat mai mult cu cat Romania este in criza!

  – SA DAM JOS DICTATURA LUI ‘’DE CE?’’
  https://nicoletasavin.wordpress.com/2010/03/17/jos-dictatura-lui-de-ce/

 85. cercetashooo
  Daca institutia pt care cercetezi ar cerceta ceva pt.mine,eu nu ti-as taia din leafa de bugetar(de nimic) 25%,ci te-as da afaraaaa!!!!
  ……si atunci Anti,printre altii,ti-ar spune:..”Cei care sunt cu venituri foarte mici sau nu au venituri … sunt cei care nu au avut bunavointa de a se instrui si de a munci! „..si sa te vad atunci cum faci „spume” ..hahahihi!!!
  ..si stii de ce..? pt.ca in loc sa faci lumina cu rezultatul cercetarii tale,ai facut o bezna si o intunecime si o ceata…intr-o idee ai mai multe concluzii ..paralele..!!:”
  -„Si nu trebuie sa avem pretentia sau sa asteptam sa ne rezolve altii problemele!
  -TREBUIE sa acceptam consilierea strainilor!
  -SUNTEM OBLIGATI sa acceptam regulile internationale, impuse de CE sau FMI..”
  ..DE CE TREBUIE??!!
  DE CE SUNTEM OBLIGATI??!! cine ne obliga?
  niste organisme de kkt!!!!?????,pradatori,care cred ca detin adevarul absolut!!!
  ..si in acest sens,iata:

  ” Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International, s-a opus vehement scaderii salariilor bugetarilor cu 25%, propunand in schimb impozite mai mari pentru cei bogati, insa Guvernul Romaniei a refuzat.
  Seful FMI Dominique Strauss-Kahn a declarat joi seara, la canalul France 2, ca Fondul Monetar International a refuzat initial ca Guvernul Romaniei sa scada salariile bugetarilor cu 25%, deoarece acest sacrificiu al Romaniei ar fi prea mare.

  „Romania este intr-o situatie mai dificila decat credeam si decat o credea si ea. I-am spus: in aceste conditii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit sa fie putin mai mare pentru ca in felul acesta vom sustine cresterea economica. Totusi, situatia s-a degradat mai mult decat am crezut. Prin urmare, am cerut noi masuri. Guvernul roman ne-a spus: „Vom taia 25% din salariile functionarilor.” Noi am spus NU. Daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei bogati. Guvernul a spus NU, noi suntem cei care decidem. Si asta e adevarul: guvernul decide intotdeauna , nu FMI. Noi spunem doar care e drumul de urmat. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales”, a declarat Strauss-Kahn, conform Adevarul..”
  ..sunt diplomati si obtin ce vor de la fraieri(elita intelectualilor de la imparatie.. au sa tradeze poporul roman si interesele lui?)..si in acest sens -ultimul newsletter ce l-am primit azi:
  ” Exista o probabilitate maxima ca TVA si Cota unica sa creasca exploziv incepand din toamna lui 2010!

  Fondul Monetar International s-a aratat inflexibil in discutiile cu Guvernul din ultimele zile si a cerut majorarea cotei unice la 20% si a TVA la 25%! Si asta pentru ca, in conformitate cu ultimele date si estimari, reducerea salariilor bugetarilor, reducerea pensiilor, precum si celelalte masuri de „solidarizare sociala” nu vor putea alunga, nici macar pe termen scurt, spectrul incapacitatii de plata.

  Asadar, dincolo de asigurarile de tipul „Dormi linistit, Guvernul vegheaza pentru tine!”, devine tot mai clar ca Romania se afla in pragul exploziei fiscale!”
  ..si stirea conform careia ar exista un acord”secret”,semnat de BASE si Patronat ,pt.taierea pensiilor cu 15%!!????
  sunt tradatori???!!!!!
  Mi-e rau!

  PS. DE UNDE STII???..” Daca strainii traiesc mai bine, este si din cauza ca acolo exista legi, reguli, proceduri pe care ei le-au implementat si le respecta, devenind mai bine organizati, mai eficienti!”
  Iarta-ma..esti un, mic, copil!!!

 86. Fraulein Corco, bite:
  Strauss-Kahn a vorbit pentru bizonul galic ca un socialist ce este. El ar putea fi candidatul socialist pentru urmatoarele alegerile prezidentiale din Franta. A dat un interviu in spatiul media francez, si a dat un mesaj electoral pour les pauvres citoyens. Adicatelea: „Mon bison gaelique, voila: iau de la bogati si dau la saraci! Voteaza-ma!”

 87. Multam Anti! am „taiat” si am”pus”..ca io sunt o comoda!!
  ..as vrea sa le am cu tastatita!!!!hahahihi!

 88. dobermanne!
  Nu intelege gresit!
  nu sunt fan socialist!,comunist!!!bleh!
  ..si nici nu mai cred in revenirea haiducilor!!!!
  ..dar ca sa cresti tva ul si impozitele(care si asa ne-au rupt coionii) este o crima pentru economia romaneasca(cum sa se relanseze???) si mediul de afaceri privat!!!
  ..nu poti fi fraier la infinit si sa platesti dari si contribute ,colectate pt. buget,(dar care este gol!) care sa-i faciliteze pe „intelectualii” de la imparatie!!
  Acum are sa se vada ,bine ,cine tradeaza!!!

 89. DOBERMAN

  Asta ai inteles tu,man,la asta se rezuma totul ..CORCO,pune mana pe matura si mai insenineaza atmosfera,please.. 😆 O coada de matura bine plasata alunga orice urma de naivitate .. 😆 😆 😆

 90. …adicata-lea, in viziunea FMI,clasa de mijloc din Romania, care a investit in ceva, intra in categoria bogatilor si tre sa li se impoziteze si aerul!!!
  ..investitorii straini,daca au venit in Romania sa plateasca!!!
  .dobermanne,fii caine rau!!!!
  esti de acord cu asta?
  ..Lumineaza-ma!

 91. Freddye!
  esti un dulce !!!Multumesc!

 92. Draga Corco,
  Dar ce ai cu mine, draga mea, de ma ataci asa rau? Puteai macar sa ma intrebi de sanatate, despre ce am scris si poate ne lamuream reciproc!
  Haide acum sa ne conversam nitzel!
  Corco, de unde stii ce leafa am si ce fac eu? Pai daca imi mai taie din salariu, iti spun eu ca plec! Si da, am lucrat si pentru tine si pentru altii si va asigur ca am contribuit la binele si sanatatea voastra … si nu am facut lucruri de doi bani! Iar Anti ti-ar putea confirma asta! Iar la capitolul instruire si munca iti garantez ca stau foarte bine!
  Sa stii ca am facut ceva lumina cu ceea ce am muncit eu, atat in domeniul cercetarii, cat si pentru Romania!
  – Ti se pare putin ca prin activitatea mea sa contribui la stergerea unui stegulet rosu pe ministerul de care apartin, la momentul aderarii Romaniei la UE, in 2007?
  – Ti se pare putin ca prin activitatea mea sa contribui la obtinerea unor aprecieri bune pentru Romania in timpul Misiunilor de evaluare efectuate de expertii Comisiei Europene, in 2007 si 2009?
  – Ti se pare putin sa fiu o veriga importanta intr-un sistem national de control, alcatuit din mai multe autoritati guvernamentale si agenti economici?
  – Ti se pare putin ca prin activitatea mea sa introduc institutia intr-o Retea Europeana a Laboratoarelor de control, retea care apartine Comisiei Europene?
  – Ti se pare putin ca prin activitatea mea institutia sa obtina rezultate foarte bune (inca din 2006) intr-un Program international de testare a competentei laboratoarelor guvernamentale si non-guvernamentale, program coordonat de un lider mondial in domeniu (din Anglia)?
  – Ti se pare putin sa infiintez laboratorul cu care am obtinut aceste rezultate si sa obtin acreditarea RENAR (inca din 2002)?
  – Ti se pare putin sa instruiesc personalul de laborator si tinerii specialisti cu care am obtinut aceste rezultate?
  – Corco, ti se pare putin ce am facut pentru institutia mea si tara mea Romania?

  Hmmm… ar mai fi si altele!

  – Idei paralele? Poate ca nu, haide sa vedem!

  1.”Si nu trebuie sa avem pretentia sau sa asteptam sa ne rezolve altii problemele!’’ …. Asta inseamna ca intai trebuie sa ne facem noi ordine in ograda, fiecare in institutia in care lucreaza, romanii in tara lor! Criza este de anul trecut, dar am avut si am de lucru sa le dau si altora!
  2. ’’TREBUIE sa acceptam consilierea strainilor!’’ … Vorbesc de expertii strainii, pentru ca ei lucreaza la alt nivel, superior! Sa fim capra raioasa cu coada pe sus, mi se pare o prostie crasa! Scuze!
  3. ’’SUNTEM OBLIGATI sa acceptam regulile internationale, impuse de CE sau FMI.
  … DE CE TREBUIE??!! DE CE SUNTEM OBLIGATI??!! cine ne obliga?
  niste organisme de kkt!!!!?????, pradatori, care cred ca detin adevarul absolut!!!’’ ….. Din acelasi motiv pentru care trebuie sa accepti si conditiile unei banci comerciale! Vrei bani, accepti regulile bancii … nu vrei, drum bun si cale batuta, sa–ti fie de bine! Vrem sa fim membri UE, respectam regulile UE! Nu putem sa avem pretentia sa ni se dea, fara sa dam nimic! Dar nu spun ca nu trebuie sa negociem conditiile!
  Nu comentez ce a zis Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI … am si eu o calitate, nu-mi depasesc competentele! Romania are economisti si politicieni, lucreaza si vorbesc economistii si politicienii! A-si da cu parerea, este sportul national preferat al romanilor!

  De unde stiu cum este cu strainii? Pai am lucrat si eu pe acolo, am vazut, am citit, am ascultat si eu, … spuneti si voi acelasi lucru!

  Multumita Corco? Sau m-ai da afara? Eu zic ca daca ati avea multi ca mine … ar dudui economia, cum a spus dl. Tariceanu!

  PS. Ieri ma acuza Anti ca sunt dictatoare si ca mitraliez tot! Azi, tu imi spui contrariul!

 93. freddye, acea coada de matura bine plasata de catre Corco … pentru cine este?

 94. Anti, cred ca nu ”cetisi” ce-ti scrisei in ograda ta!

  Asa ca dau copy/paste:

  Baga geana la Tradarea intelectualilor! Cred ca m-a atacat si amicul freddye!

  … tocmai pe mine! Hihihiii

  cercetashul

  PS. No bre, lasa ca vazui … Corco si freddye sunt prietenii tai 🙂 Asa ca sunt si ai mei! Dar asta a fost asa de ”Ne bucuram de cunostinta!” Hihihiii

  24.05.2010, 23:57

 95. @ cercetashul

  N-am avut timp sa-mi dau seama ,miscarea a fost fulgeratoare si gratia ei ..divina..si asta mi-a placut..Pentru cine..?? pai pentru cine striga ..valeu..!!

 96. Haide freddye … chiar a mirosit a naivitate? 🙂

 97. ANTI”M IVIREANULE

  Fitilist pervers 😆 😆 😆

 98. CERCETASHULE

  Uite ,imi pare rau ca am incitat-o pe CORCO la violenta..dar postarea care te-a tulburat era adresata lui DOBERMAN ..Sa stii ca nu sunt sado-macho ,dar de cate ori ma altoieste nevasta-mea cu matuEuroiul prin domenii,ma simt ..mai curat ..mai uscat.. .Chiar n-am vrut sa atac pe nimeni, eu va iubesc pe toti,pe cuvant.. Hai sa facem pace..copii

 99. Fitilist ihaaaaaaa iooooo? Daaaaaaaaaaaaaaaaa!
  Reeeeeeeeeeeeeecunosc!

 100. Nicio problema … ca nu m-am atacat!

  Cred ca ar trebui sa ma plateasca sefa pentru publicitatea facuta institutului! Dar deh, iar o sa fie zgarcita … ca de obicei! Hihihiiiiii

  Ma duc si eu la nani-pui, ca Briliantul si Ilincutza!

  Noapte buna tuturor!

 101. PS
  Pe bune ,am vrut sa scriu sado-maso dar m-a bufnit rasul ..In fine ,daca v-am suparat cu ceva , imi cer scuze si inchid mustaria ca vreau nani langa nevestica..Nu inainte de a va larga niste bancuri intelectuale cu elevul THOMAS ..

  – ce vrei sa-mi zici Thomas?
  – Cred ca sunt prea inteligent ca sa raman in clasa asta, ma plictisesc! As vrea sa trec direct la Liceu.
  Directorul scolii este informat si il intreaba pe Thomas daca vrea sa treaca niste teste.
  Thomas accepta fara sa ezite si testarea incepe.
  – Sa vedem Thomas: 3×4?
  – 12
  – si 6×6?
  – 36, domnule director.
  – Capitala Japoniei?
  – Tokio!
  Testul continua inca o jumatate de ora, Thomas nu face nici o greseala!
  La sfarsitul testului, directorul este multumit, dar profesoara intreaba daca poate sa-i puna si ea cateva intrebari. Amandoi accepta.
  Profa incepe:
  – Thomas, vaca are 4 si eu am 2, ce este?
  – Picioarele, doamna.
  – Corect, ce gasim in pantaloni tai si nu gasim in ai mei?
  Directorul se mira de intrebare…
  – Buzunare, doamna
  – Bine Thomas, unde au femeile parul cel mai cret?
  Directorul se pregateste sa intervina chiar cand Thomas raspunde:
  – In Africa , doamna! raspunde copilul fara sa ezite.
  – Ce este moale dar cu mainile unei femei devine tare?
  Directorul deschide ochii mari dar inainte sa vorbeasca, Thomas raspunde:
  – Oja pt unghii, doamna.
  – Ce au femeile si barbatii in mijlocul picioarelor?
  – Genunchi, doamna!
  – Bine, si ce are o femeie maritata mai larg decat una nemaritata?
  Directorului nu-i vine sa creada ce aude.
  – Patul, doamna!
  – Care parte a corpului meu este des cea mai umeda?
  – Limba dumneavoastra, doamna!
  – Ce cuvant care incepe cu litera C… inseamna ceva care poate sa fie umed sau sec si pe care barbatii le place sa-l priveasca?
  – Cerul!spune Thomas
  Directorul rasufla usurat, transpirat si decide sa opreasca testul si spune:
  – Nu o sa te trimit la liceu, o sa te trimit direct la Universitate! Chiar si eu as fi picat acest test…

  Morala: Cu inaintarea in varsta devenim perversi !
  LEKA NOSHCI ,DETZA !! 😆

 102. draguzta cercetasha,
  asa mai vii de acasa!!!
  n-am avut intentia sa te supar,dar daca te-ai facut numai ca esti suparata ca sa” ne bucuram de cunostinta!”si sa spui lumii ce munci faci OK!!
  Nu-mi place sa-mi atrag egregori negativi!!Da nu-mi iese mereu!(organizatii guvernamentale,zici?..nu-mi plac!!!Sunt platite si din banii mei si fix pix!pt mine? NU!! in detrimentul meu ?DA!!
  ..si ca sa nu ma doara sufletul ca-ti scad leafa,sau te dau afara,mai bine nu te angajez!!!
  Asta pt.ca ai citit spatiile goale si nu ai citit ce am scris eu! hahahihi!

  cred ca Patriciu ,daca afla de concurs,se inscrie si castiga!!!
  ma duc sa postez propunerile lui Patriciu din 21 mai 2010 ,pt a scoate Romania din criza!!!
  ..deci a mai ramas ceva de luat!
  credeti ca-i iese??

 103. freddye,
  m-am oprit din drum.. sa ma veselesc!
  .ai tai nu se plictisesc cu tine!!??
  Noapte buna si tie!

 104. Corcoooooooooooo,
  Nu ma bag in dragalasa ta disputa cu cercetasa, nici macar la egregori, dragii de ei 🙂 , dar pentru asta cu Patriciu te premiez cu de la mine putere. Să ştii ca nici una din previziunile lui Patriciu nu s-a împlinit… Sa ne reamintim cateva:

  – pretul petrolului la sfarsitul lui 2008 (200$ – realitatea:sub 40$)
  – indicele BET la bursa: sub 1.000 puncte – realitatea : 3.000
  – pretul apartamentelor: sub 10.000 euro – realitatea: min 30.000
  – Euro la sfarsitul lui 2009 : in jur de 7-8 lei, realitate: 4,2 lei
  – rezultatul alegerilor prezidentiale: oricine afara de Basescu.

  Nu-i bun de Mama Omida, nu castiga concursul, dar ideea de Patriciu, participant la concurs imi place la nebunieeeeeeeee

 105. Intrati putin pe comment-urile de la tradarea intelectualilor, sa vedeti ce frumos se dueleaza Corco, Cercetasha şi Freddye… Mor de dragul lor…

 106. anti,
  n-am fost membru de partid (in noiembrie,89,cand fortat ,voiau sa ma faca si am refuzat categoric,am intrat in conflict direct cu organizatia de partid de la imparatia orasulu,i ca aveam,pe langa convingerile mele,mult scuipat la furca!!!,daca nu venea decembrie cu caderea pcr,
  ma ascundeau,de nici acum nu eram iesita si era pacat de discutiile,ce nu le mai puteam purta acum!!…noo?
  nu sunt membru/a a nici unui partid
  si nici nu o sa fiu!
  ..pt.ca atunci cand tre sa aplaud,eu, fluier!!!!
  sunt o rebela!!(nu-mi plac lucrurile facute la comanda nimanui,sau ca asa „TREBUIE” sau sant”OBLIGATA”..-cercetasho,m-au zgariat pe creier cand le-ai folosit)
  simpatizez si imbratisez idei ,doctrine..care sunt in conformitate cu spiritul meu de om ,nascut sa traiasca liber si nu constrans de ingradiri materiale,financiare,ideologice si doctrinale..
  ..m-am bucurat cand a iesit Baselu presedinte(eu chiar am crezut in el..),(acum s-o vedea daca se tine pe pozitie sau „TRADEAZA”!!!)…
  ..un singur lider imi place,!!!din toate punctele de vedere si ocupa un loc special in inima mea si.. ,intamplator!!!???sau nu!..stii! dar n-o sa-ti dau satisfactie,oricat ai bate saua…!!!
  Punct.

  PS.puica ..ai?

 107. Multumesc, Nicol!
  Te imbratisez cu Lumina Divina!
  Love&Light&Peace

 108. Si eu va imbratisez. Noapte buna, oameni frumosi!

 109. Corco … dar tu esti rebela rau! Cred ca ar ajunge la balamuc un sef care ne-ar avea angajate pe amandoua! Anti, tu cum te-ai descurca cu noi? Hihiiiii

  Sa aveti o zi excelenta!

 110. O zi frumoasa sa ai si tu draga cercetash!

 111. http://www.tvr.ro/articol.php?id=82648&c=47

 112. http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2010/05/23/ghimes-20-000-de-pelerini-la-fosta-granita-a-imperiului.html

 113. ANTI

  Sunt eu PSD-ist pe cat esti tu TARAS-BULBA..franctiorule.. Nu mi-s membru de partid ,bre KADIR.. Am insa inima pe partea stanga ,bine ancorata..De aia am si plecat de pe IREALITATEA ,unde eram CALIOPI..Aia voiau sa-mi faca transplant..pe partea dreapta..

 114. Merci pentru ca ai acceptat spovedania ,parintzele ..A fost un act constient ,nu provocat…sa nu te umfli in sutana ca ti se vede acatista 😆

 115. >>Polonezii au avut şansa de a se aduna în jurul Bisericii Catolice. Fără ea, fără Papa Ioan Paul al doilea, sindicatul Solidaritatea nu ar fi fost posibil.
  În Cehoslovacia, intelectualii, adunaţi în jurul lui Havel, au fost în stare să ofere o alternativă la comunism şi aşa s-a născut în 1968 Primăvara de la Praga.>>

  Si acum avem sansa noasta sa ne stangem sub luminatul nostru anticomunist si sa reformama in sfarsit statul sub deviza „sa-ti fie rusine Dinu Patriciu”, dar nu pt pixel ci pt asa cum spunea Nutzy nu platesti datoria statului roman si manci din pensiile amaratilor!

 116. Spatiul Schengen…

  |
  Nicolae Fluturel

  Oare ratäm intrarea in acest spatiu unde se circulä liber ? – De ani
  de zile Presedintele Romaniei D-l Traian Bäsescu ne atrage atentia cä
  ar trebui sä luäm cu totii pozitie impotriva coruptiei din justitie si
  din politie.Judecätorii sunt cumpärati cu bani si anuleazä sau
  intarzae in mod intentionat judecarea proceselor pe rol,iar politistii
  primesc mitä dela räu fäcätori si in loc sä-i invinoväteascä,cum ar fi
  normal,ei le tin apärarea.Televiziunea a fäcut atata tam-tam pe
  marginea acestor douä aspecte ale vietii nostre cotidiene,incat s-a
  auzit si peste hotare.De multe ori televiziunea a fäcut front comun cu
  coruptii,criticand,mai pe fatä mai pe dos,atitudinea Presedintelui,ce
  a dus deasemeni la o intelegere gresitä,sau diminuatä a gravitätii. –
  Vezi atitudinea televizunii in legäturä cu cazul „Mätusa tamara”
  Voiculescu,Vantu,Patriciu etc…etc…Televiziunea trebue sä spunä
  adevärul si numai adevärul,färä sä tragä concluzii,sau sä judece,sä
  condamne.- Astäzi Romania se aflä in impas si nimeni,sau aproape
  nimeni nu vine cu solutii.Presedintele este läsat singur in fata
  pericolului care ne paste si ne macinä din interior.Opozitia nu face
  nimic,pentru cä,spunea ea,ea este opozitia si trebue sä fie contra
  presedintelui si a primului ministru.Iar populatia se lasä in
  continuare influentatä de opozitie.- Dacä asa stau treburile,dece sä
  ne miräm cä nu suntem primiti in Spatiul Schengen ? Ce trebue fäcut ?
  Parlamentul ar trebui sä cearä schimbarea,in proces de urgentä, a
  celor vinovati din justitie si politie.Sä nu se mai tolereze nici-un
  fel de manifestare dubioasä in justitie si politie. dar marea
  intrebare este ; DORESTE ACEST PARLAMENT SCHIMBAREA ? – Incä odatä
  vedem cä Presedintele Romaniei D-l Traian Bäsescu are dreptate cand
  cere diminuarea numärului de deputati si senatori la 300. Romania nu
  are un parlament prolific ci numai oameni mediocrii,de rutinä.
  Spuneti-mi Vä rog un singur deputat,sau senator cu „VIZIUNEA
  VIITORULUI”,unul singur care a sugerat ceva pozitiv pentru viitorul
  Romaniei si al U.Europene ?.- Personal cred cä si 300 de deputati sunt
  prea multi,dacä vor fi alesi pe baza acelorasi criterii. – Ce ar fi ca
  din fiecare judet sä vinä la Bucuresti,ca deputati,numai trei
  intelepti alesi be baza conostintelor acumulate si nu pe bazä de
  partide,de simpatie doctrinarä ? Cred cu sigurantä cä tara ar avea de
  castigat.Panä atunci,dacä dorim sä iesim din aceastä mocirlä,este de
  dorit sä facem front comun cu Presedintele Romaniei si cu Primul
  Ministru,altfel vom bajbai in intuneric,in certuri
  interminabile,dezordine si dizarmonie. Vom semäna vant si vom culege
  furtunä… Noi hotäram… Cu respect N.Fluturel

 117. N.Fluturel,
  Tu ,traiesti in alta Romania,paralela!!!!
  …a cui e vina ca n-am intrat…???!!!
  Presedintele este la al doi-lea mandat!!!!!!!!
  -vrei sa fie pe viata????sa realizeze ceva pentru Romania!!!????

 118. Ha! Acum am intrat şi m-aţi enervat rău de tot!
  80% DIN VINĂ O POARTĂ MONICA MACOVEI! A FOST O COMBINATĂ „ALPINĂ” ITALO-FRANCO-GERMANĂ CU FINIŞUL LA BRUXELLES! UN RAPORT VERBAL SCUIPAT ÎN URECHEA UNUI ITALIAN LA CEAS DE CINĂ ŞI AMOR, RAPORT PE CARE L-A SCUIPAT ŞI EL ÎN URECHEA UNEI NEMŢOAICE, CARE ŞI EA CA SĂ-L ENERVEZE PE BURICUL CU NASUL CÂT CÂRMA VAPORULUI, I L-A VĂRSAT ACESTUIA DIRECT ÎN FAŢĂ! BURICUL, MIC-MIC DAR CU „CÂRMA” MARE,
  ADUCÂNDU-ŞI AMINTE DE NISCAIVA BĂNUŢI PIERDUŢI ÎN ROMÂNIA, BRUSC I-AU VENIT „SPUMILII” ŞI A ÎNCEPUT SĂ SE AGITE IUDAIC!

  PE VREMEA CEAUŞESCULUI DACĂ CINEVA AR FI DENIGRAT ROMÂNIA ÎN STRĂINĂTATE AŞA CUM A DENIGRAT-O MONICA MACOVEI, SĂPA LA CANAL PRECUM EXCAVATORUL! OBSERV ÎNSĂ CĂ NIMENI NU SPUNE NICI PÎS ŞI NU ÎNŢELEG DE CE!
  Pam-pam…….asta se numeşte politică iudaico-europeană!

  PS1 Că tot veni vorba de doamna cu deontologia: Savin, cred că ar cam fi timpul să iei o împuternicire scrisă de la ştii tu cine şi să te ceri în audienţă la Doamna Parlamentar European! Dacă te primeşte, cum intri la ea în cabinet POOOOOC! fuţi un pumn în birou şi-o întrebi:
  – Fă, ai ştiut că VLĂDESCU şi NAŞU’ MARE l-au făcut la „drepturi de autor” pe cutare? (hai că p-asta cu „naşul” n-o ştiai!)
  Bineînţeles că o să te întrebe ca şi când usturoi n-ar fi mâncat şi nici gura a Chivas nu-i miroase:
  – Care Vlădescu?
  Tu, cu tupeu şi obrăznicie doar atât trebuie să răspunzi:
  – Ăla de trage pe acelaşi nas şi fum şi liniuţe!….şi din când în când mai trage şi neveste! Nevestele altora!

  PS2 Hmmmm ce zici de Igaş? Bun de pus la rană nu?
  CAFEAAAAAAAAAAUA SAVIN, CAFEAUA!
  Trilili-trilila!

 119. Sfintia Voasträ, Iisus Hristos ne-a invätat sä spunem adevärul. „Aflati adevärul si adevärul vä va elibera” – Monica Macovei nu a fäcut altceva decat sä descrie starea de fapt a situatiei din Romania. Trebuie tot odatä sä vä amintesc cä U.Europeanä nu mai este „Sträinätate” pentru noi. Romania face parte din aceastä uniune. Pe timpul lui Ceausescu, pe cand in tarä domnea dictatura comunisto-atee, adevärurile erau ascunse cu duritate asa cum si Sfintenia Vosträ spune. Un lucru nu inteleg; D-ta ca preot, ca slujitor al Domnului, nu doresti sä se spunä adevärul si astfel sä avem posibilitatea de indreptare ? Nu lucrezi pentru Iisus Hristos ? – Cel care ne indeamnä la neadevär are alt nume…Lucrezi D-ta pentru el ?

 120. Fluturel,
  Eşti în eroare totală, drăguţule: diaconu nu e preot, e barbatul meu! 🙂 🙂 🙂
  Şi nu lucreaza pentru nici un diavol, el e tartorul şef, împieliţat si încopitat.
  Intră rar pe aici şi atunci muşcă precum un Scaraoţchi turbat….
  Are o singură slăbiciune: cafeaua. Şi eu nu mai beau cafea… am trecut pe ceai…
  hihihi hahaha hohoho

  PS: si huhuhu… 🙂

 121. chestia cu bicicleta?

 122. Bre Nicule, atansion la mine că eşti în confuzie gravă şi demenţii mei de la monitorizare acum râd cu hohote şi iar au scos patrafirul pe care mi l-au făcut cadou acum doi ani din rastel şi mi-l flutură pe la nas !
  🙂

  Deci, io necreştinul, io necredinciosul, io păgânul, io radicalul anticomunist şi extremul de drepta ce mi-s, am să încerc a te lumina:

  1. „Sfinţia Ta….”
  Nu sunt „Sfinţia Mea”! Sunt doar diaconu Eusebiu! Aparenta şi indusa conotaţie religioasă a numelui meu prin „nemajuscularea” d-ului de la diaconu este un mod de exprimare băşcălioasă a absolutei mele necredinţe în Treimea şi dogmele creştinilor!

  2. “Iisaus Cristos ne-a invätat sä spunem adevärul…..”
  Mda, afirmaţia ta este corectă dar există un Big Broblem!. Degeaba a vrut el să vă înveţe, dacă voi nu aţi vrut să învăţaţi!

  3. „Monica Macovei nu a fäcut altceva decat sä descrie starea de fapt a situatiei din Romania….”
  Wrong! Monica Macovei nu a făcut altceva decât să se implice în crâncenele lupte interne din partid, adevărul spus de ea fiind doar un mizerabil atac la adresa multor colegi de partid.
  MONICA MACOVEI TREBUIA SĂ SE LUPTE CU CORUPŢIA ATUNCI CÂND A FOST MINISTRU AL JUSTIŢIEI!
  Monica Macovei a devenit o periculoasă infractoare (deoarece un om al legii care acoperă hoţia şi furtul este un infractor deosebit de periculos), atunci când mână-n mână cu Vasile Blaga şi încă câţiva, Ministru al Justiţiei fiind a acoperit cu bună ştiinţă grava infracţiunea a lui Sebastian Vlădescu furăciosul de softuri….şi inimi de neveste! Nevestele altora! Nu ale lui!

  3. „Trebue tot odatä sä vä amintesc cä U.Europeanä nu mai este “Sträinätate”
  pentru noi”.
  Dacă Piticul Nemuritor ar fi binevoit să strângă banii de la marii neplătitori de impozite şi nu m-ar fi lăsat pe mine, un biet amărât c-o firmă de 2 lei vechi, fără leţcaie în buzunar acum, că deh, mic fiind cum nu plăteşti birurile, cum pac -pac blochează conturile, bloca-i-s-ar membru când îşi freacă şefa de cabinet, ţi-aş fi plătit un drum cu mine prin niscaiva oraşe europene ca să-ţi arăt niscaiva
  „români” ….şi după aia mai vedeam noi cum stă treaba cu „străinătatea” şi cu „U. Europeană”.

  4. „D-ta ca preot,ca slujitor al Donului….”
  Treaba cu „preoţia! am stabilit-o mai sus! Chiar dacă sunt curvar, beţiv şi puturos, NU-S SLUJITOR AL DOMNULUI DEOARECE NU-S SECURIST, NU-S DORITOR DE AVERI şi PUTERE, NU-S IPOCRIT, NU-S HOMOSEXUAL şi NICI PEDOFIL,……nu-s, nu-s, nu-s! Dacă doreşti care cumva să bagi contestaţie la „nu-s”-urile mele, ai mare grijă că am rastelul plin cu „dosărele”.

  5. “nu doresti sä se spunä adevärul…….”
  Qui prodest? Şi care adevăr? Că-n ţara asta fiecare are adevărul lui!

  6. “sä avem posibilitatea de indreptare ?”
  Voi românii ăştia nu v-aţi săturat câte posibilităţi de îndreptare aţi avut? Că noi românii ăştialalţi ne-am cam săturat!

  7. „Nu lucrezi pentru Iisus Cristos?….”
  Am spus mai sus că nu! Absolut niciodată nu aş lucra pentru cineva care mă minte cu neruşinare!

  8. „Cel care ne indeamnä la neadevär are alt nume…Lucrezi D-ta pentru el ?”
  Nu lucrez pentru el! Sunt chiar el! Sunt ispita!

  Nicuşorule, cam atât am avut aţi răspunde şi să nu te superi care cumva pentru răspunsurile mele deoarece înseamnă că te supără ADEVĂRUL!
  Cu deosebită stimă,
  Eusebiu Diaconu
  zis şi:
  diaconu Eusebiu,
  sau
  Părinţelul,
  sau
  Magrebianul
  sau
  Antideontologul!
  Adică: CUBOLTĂŞIPRESIUNE!
  🙂
  PS Popo, nu te supăra când ai să citeşti ce-am scris şi nu-mi umple iar e-mailul de afurisenii şi blesteme! Ştii că păgân fiind, îmi place să spun adevărul celor de lângă mine şi totdeauna încerc ai scoate din bezna necunoaşterii!
  🙂

 123. Re „FEMEIA MEA”:
  Remarc ca-ntodeauna abilitatea în mânuirea cuvintelor!
  Bine spus „BĂRBATUL MEU”!….că soţi-s cu acte!
  🙂
  Io?
  Muşc?
  Neeeeeeeeeeeeeee, doar trag la gioale şi băşcălios spun adevăruri ce unora le pică greu la stomac!
  🙂
  Cât despre cafea bre Savin, ce să spun?
  Deh, aşa-i când îmbătrâneşti!
  O laşi mai moale cu cafelele şi te apuci de ceaiuri!
  Treci la alt nivel de vibraţie!
  Neuronală!
  Din păcate nu pot să te încurc! Eu rămân for ever young….încă vibrez neviagrat şi animalic, dimineaţa când mă scol trebuind să mă mişc cu atenţie ca să nu sparg lustra din tavan şi să dau jos tablourile de pe pereţi!
  Vine, vine priiiiiimăvara…….de gajici se umple ţara!

 124. Dada Bozane …aia cuu bicicleta şi „biclizdilii”…..Queen:

 125. Bre’ taica parintelule ai o dedicatie de la mine pentru-ca nu ai fost genteleman si zici ca nu-ti place ceaiul:

 126. Auzi cum trece???

 127. Ce pärere aveti,se vor unii liberalii cu socialistii…?

 128. Sigur ca se vor uni, pentru ca linia liberala a partidului este una clar de stanga. Inca din faza FSN-ului. Campeanu a spus deseori foarte clar acest lucru ca …”se simte atras de personalitatea ferma a Dl Iliescu….”. Cat de ferma si cat de apropiata, am vazut apoi la privatizarea Petrom si a rezervelor petroliere nationale….
  PNL n-a fost nici odata un partid orientat spre dreapta. Cand s-au ridicat cativa „venetici” si au comentat orientarea stangista a lui Campeanu, au fost trecuti pe linie moarta, sau precum grupul Stolojan-Stoica, exclusi…

 129. Pastorel a scris ultima sa epigrama pe patul de spital :

  Culmea ironiilor
  De rasul copiilor
  Sa pui cap betiilor
  In Soseaua …. Viilor !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: