Publicat de: nicoletasavin | 07/07/2010

Culmea manipularii sau Despre victimele care-si iubesc, azi, calaii de ieri

In România anului 2010, la 20 de ani de la Revolutie, constat cu durere ca majoritatea romanilor n-a invatat aproape nimic si este predispusa si, implicit, condamnata la manipulare. Vorbesc de majoritatea in fata careia minoritatea ce simte minciuna de la un kilometru trebuie sa cedeze, conform regulilor democratiei.

Conteaza ca faptele unor semeni sunt reprobabile?
Conteaza ca e un hau imens intre faptele si vorbele lor?
Conteaza ca nu fac nimic, deci nu au fapte dupa care sa le judecam trecerea prin lume?
Intr-o lume normala, sigur conteaza. Pentru un popor cu simt civic, este esential.

In Romania, din pacate, totul e pe dos.

E destul ca acei oameni care au probleme cu faptele lor sa deschida gura, public, sa spuna publicului exact ceea ce publicul vrea sa auda si acesta uita, ca prin farmec, de orice obiectie.

Se uita cu buna-stiinta ca baza judecatii e fapta, iar dupa cum e fapta, asa ar trebuie sa fie si rasplata.

Se valorizeaza in continuare vorba/promisiunea/forma, in detrimentul faptei/continutului. Mai mult, vorba e mai credibila daca vine de la un om frumos decat de la un om urat, daca e spusa cu vino-incoace sau cu prune in gura.

Se ignora pana si preceptul biblic, conform caruia conteaza cine ridica piatra, ca trebuie ascultat omul credibil, batranul sau inteleptul: azi poate sa ridice piatra oricine, numai ca ea, piatra, sa fie ridicata si aruncata.

Traim momente in care oamenii sunt judecati/pusi in insectar, cu eticheta, nu dupa faptele lor, ci, exclusiv dupa vorbele lor.

Manipulabilii nu sunt prosti, cum ati fi tentati sa credeti. Doar foarte comozi, dispusi sa cumpere de-a gata ce li se vinde, fara sa-si puna tartacuta la lucru. Prefera sa aplece urechea la vorba despre fapta, fara sa examineze singuri fapta, chiar daca acesta e sub ochii lor.
Instinctiv sau deliberat, se conformeaza proverbelor: se dau in vant dupa rostirea mieroasa a minciunii, ca vorba dulce mult aduce, dar taxeaza vorba dura ca briciul, care-i denunta, confirmand zicerea ca gura bate posteriorul. Si daca se supara, manipulabilii pot „linsa” vorbitorul care se incumeta sa spuna ceea ce oamenii nu vor sa auda, caci, nu-i asa, nimeni nu este profet in tara lui.

Pe acest profil psihologic al „manipulabililor” se orchestreaza toata manipularea mediatica din Romania postdecembrista, dar ea a atins in ultimii ani rafinamente de neconceput in perioada de pionierat.

In Romania, victima a ajuns sa-si imbratiseze si sa-si iubeasca azi calaul de ieri, doar pentru ca spusele de azi ale calaului sunt exact ceea ce ea doreste sa auda. Sunt buni cei care au furat cam tot ce se putea fura din Romania iar acum, cand sacul e gol si greu de umplut, vin si arunca cu noroi in cei ce nu-l pot umple, declarandu-i hoti, neputinciosi, incompetenti, prostcrescuti, needucati. Nu-i intreaba nimeni pe calai ce au facut cu Romania cand au avut-o pe mana. Manipulatorii stiu ca memoria romanilor e scurta si ca iubeste prezentul. Din acest motiv isi permit sa aduca la rampa partide si oameni care, daca memoria colectiva ar functiona corect, ar trebui sa fie in groapa de gunoi a istoriei.

Manipulatorii au ace si de cojoacele celor care „nu sunt pe linie”, isi iau libertatea de a gandi cu capetele lor.

Daca cei imuni la manipulare spun „ce nu trebuie” despre faptele „despre care nu se vorbeste”, nici nu mai conteaza cum vorbesc, mieros sau raspicat, unde vorbesc, in privat sau in public, cum arata, ce stare materiala au, acestia devin persoane nongrata, „nebuni” numai buni de marginalizat si decredibilizat, astfel incat vocea lor sa fie „nefrecventabila”.

Manipulabilii poate ca isi merita soarta, cat timp ignora si uita atat de usor ce au trait pe pielea lor si implora sa fie mintiti, daca se poate si frumos, cu mare rafinament.
Daca ei adora minciuna, daca o iau drept adevar doar fiindca le place cum suna, minciuna vor primi. Ar fi scutiti de suferinta daca ar inventaria doar fapte si ar ignora vorbe. Cand adevarul va iesi ca uleiul la suprafata, pentru ei va fi, insa, prea tarziu.

Ce ne facem noi, cei nemanipulabili, acesta e intrebarea?
Am asteptat 20 de ani sa se intample ceva, impletim cosite blonde si Romania e tot incremenita in minciuna.

Deschisul ochilor cu de-a sila nu e posibil.
Schimbarea de mentalitate se vede treaba ca se face odata cu schimbarea de generatii.
Si nici atunci, caci copii de azi sunt educati/formati de parinti, profesori, preoti sau sefi permeabili la manipulare.

Sa ne resemnam ca suntem inca o generatie de sacrificiu?
Sa emigram?
Sa ne suflecam manecile si sa declansam o noua revolutie?

Nu stiu.
Voi stiti?

Daca, da, spuneti tuturor ce-am putea face!

Anunțuri

Responses

 1. Pai mai intai ar trebui sa ne gasim.
  Sa ne numaram .
  Si apoi mai vedem.
  Unu,

 2. Sa ne suflecam manecile, Stiu cu ce sa incepem, dar nu am tot scenariul. Mai scriu maine, acum imi este somn. Noapte buna!
  Acum ma uit la com precedent. La asta ma gandeam, sa inceapa cu inventarul uman, cu numaratul

 3. Din păcate, noi suntem o generaţie sacrificată, dar poate reuşim să o salvăm pe cea a copiilor noştri. Cum? Prin încăpăţânarea de a ne păstra lucizi şi vocali.

 4. Nu te injur!Unde se face scoala de mercenari?

 5. Anti, te injur maine, cu strigaturi, acum am de scris pe realpolitic.
  Ba nu, m-am razgandit, te injur acum, ca maine o sa am o multime de trebi…

  1. E dreptul oricui se simte in stare si-i da voie constiinta sa aleaga sa fie mercenar, dar, rogu-te, nu fa din asta o virtute.
  N-ai decat sa te crezi buricul pamantului, dar nu ne poti obliga sa te respectam pentru optiune.
  2. Cine-ti da dreptul sa distingi intre slugi si mercenari?
  Banii neincasati de primii, dar bagati in chimir de ceilalti, pe post de somnifere ale constiintei, pentru cam aceleasi servicii?
  3. Crezi cumva ca peioratia lipseste in cazul mercenarului si sluga merita dispretul?
  4. Si nu in ultimul rand, daca vorbim aplicat, pe acest text, de ce asociezi nemanipulabilii cu slugile si le dai drept exemplu „curajul” de a fi mercenar?
  Nu mai spun ca ii categorisesti pe cei care amusineaza manipularea drept fraieri si faci apologia baietilor destepti, cu manipulatorii – pardon, mercenarii – lor cu tot…

 6. Anti,
  Ti-am raspuns pe realpolitic.

 7. am mai spus … primul pas este sa cumperi produse romanesti … asta se numeste revolutie pasnica … vei vedea cum se va schimba si economia … dupa care sa ignori pe cei din parlament si guvern care nu au vrut sa se micsoreze pensiile si salariile de lux … aia sunt niste DRESATI de JEFUITORI … cand ii ignori nu mai au putere … vor vorbi cu peretii … asta se numeste revolutie pasnica … aducerea in prim plan a oamenilor care nu sustin jefuitorii pe orice cale MEDIA internet etc. se poate … sa va antrenati copiii sa SUPRAVIETUIASCA fara ZAHAR RAFINAT – SPITALELE vor fi PLINE de DROGATI si CANCEROSI !!! Romania a ajuns ca un lagar plin de TERORISTI NAZISTI !

 8. Stimata Doamna ,
  E clar ca motor pt. dezmortit Romania exista! Stiti ce lipseste? Combustia interna a fiecarei constiinte!
  Doar cocotatii in turnuri de fildes (‘telectualii veritabili) or fi de vina?
  Eu cred ca gramada e mai mare! MUUULT mai mare!
  Sunt impostorii ! Sunt si oportunistii vizionari ce prind sau nu cliseul acestei natii printr-un simplu flash prielnic momentului.
  Mi-e greu sa cred ca toti ce inteleg si vor sa creeze Valoare sunt si Lasati sa fie adaugata la binele simplu , la binele omului de rand.
  Suntem condamnati la manipulare pt. ca ne este sete de idealuri neatinse, ne e frica de aceasta dar ne e bine in lat si in lant. Suntem dispusi sa ne taram, sa ni se arunce cu cerneala in obraz, sa ni se dea cu oua in crestet, sa dansam Pinguinul de revolta, dar sa fim o Singura Voce ….nu putem pentru ca …nu stim sa ne iubim si sa ne respectam. De ce ? de neincredere dezolanta, de deceptie, de visatori natangi si narozi, de prea multe copiute si diplome false ?
  Eu cred ca Vlahuta e etern:
  ” Ca salcia ne-am aplecat in bataia vanturilor dar nu ne-am rupt”.
  Eu cred ca multora li se rupe…Egocentrismul vestic face rating!

 9. Brandusa, tu ai spus exact ce m-am convins si eu:

  … gramada e mai mare! MUUULT mai mare! Sunt impostorii! Sunt si oportunistii vizionari … Suntem condamnati la manipulare pt. ca (NU) ne este sete de idealuri neatinse, ne e frica de aceasta, dar ne e bine in lat si in lant. Suntem dispusi sa ne taram, sa ni se arunce cu cerneala in obraz, sa ni se dea cu oua in crestet, sa dansam Pinguinul de revolta, dar sa fim o Singura Voce … nu putem pentru ca … nu stim sa ne iubim si sa ne respectam. De ce? de neincredere dezolanta, de deceptie, de visatori natangi si narozi, de prea multe copiute si diplome false?

 10. IDEALURI NEATINSE = UTOPII
  ………………………….

  UTOPÍE ~i f. 1) Proiect privind constituirea unei societăți ideale, fără a ține cont de legitățile obiective de dezvoltare a societății umane; plan irealizabil al unei societăți. 2) Intenție fantezistă; ideal iluzoriu. [G.-D. utopiei] /<fr. utopie (Sursa: NODEX)
  …………………………..

  *** BIBLIOTECARUL: ‘’Suma lucrurilor incredibile eşuează în credibilitate.’’

  *** ION ADRIAN: ‘’Exista margini temporare unde deocamdata a ajuns ratiunea si astea se extind mereu si mereu si sunt limite la contactul ratiunii cu transcendenta. Si acolo la acele limite incepe misterul care este insondabil.’’

  *** GHITA: "Fiecare UTOPIE descatuseaza un anumit potential". Asta-i cea mai valabila dintre toate! Lumea nu ar fi mers mai departe fara utopici si utopie! Tot ce astazi este utopie, maine s-ar putea sa devina concret, palpabil si realizabil! Totul este utopie, numai Dumnezeu nu!

  Ghita, tu zici ce zice si Ecco:
  – Mincinoşii mint cu privire la prezent şi trecut; VIZIONARII mint cu privire la viitor.
  – FUNCŢIA ISTORICĂ A UTOPIILOR a fost aceea că oamenii întotdeauna au încercat fie să le realizeze, fie să le găsească … Istoria se face prin ingeniozitate şi invenţie. … Iar naraţiunea este în acelaşi timp un act artistic, dar şi politic. Adevărul se construieşte prin interpretarea subiectivă a istoriei, spre binele celor ce vor veni după noi.
  – … atunci când RE-ANALIZEZI TRECUTUL, datul tău subiectiv schimbă felul în care acorzi
  atenţie anumitor detalii. Eu, bunăoară, mă voi concentra asupra anumitor lucruri care
  au relevanţă pentru mine.

  gheorghe dirlosan: ‘’CATEODATA "ADEVARUL" ESTE O SUMA DE UTOPII RIDICATE LA PUTEREA DECIZIEI. Cand este impusa aceasta ecuatie, se nasc timpuri istorice! O urare chinezeasca spune: "Sa traiesti vremuri interesante!". Ai dreptate sa te concentrezi asupra a cea ce are relevanta pentru tine. E singurul lucru ce conteaza pana la urma si e bine sa-ti re-evaluezi trecutul altfel risti sa-l repeti si mai grav sa persisti in gresala!’’

  http://cuboltasipresiune.blogspot.com/2010/07/credincios-sau-ateu.html

 11. Va multamesc fromos don’ Anti! Citesc Real Politic -e la „Favorities”.Eu raman la sufletul doamnei „Savinule”. Aici imi place sa „fluier” (si nu in pustiu-).

 12. Favorites-Scuze! Fara amenda, da?

 13. Multumesc, Brandusa.
  N-o sa abandonez blogul de veghe.
  Acum, ca politichie discutam dincolo, trebuie sa ramana un spatiu pentru sufletelele noastre…

 14. D-na Nicoleta Savin:voi renunta la stilul filosofal al carcotasilor de profesie. Telegrafic: Va admir pentru argumentatia pertinenta. Cred in idealismul dvs. Este important sa continuam sa marturisim: ADEVARUL, DEMNITATEA, CREDINTA SI DRAGOSTEA. Va urmaresc mereu cu interes, in interventiile televizate. CURAJ!

 15. Andrei!
  Multumesc!
  Bine ai venit!

 16. Asa si ramane! Un blog cu si de suflet!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: