Publicat de: nicoletasavin | 22/07/2010

Mesajul „greilor” din PDL: Dacă voi nu ne (mai) vreţi, noi vă vrem!”

N-am scris niciodată despre Antene.

Astăzi o voi face, dar nu referindu-mă atât la o emisiune, cât la prestaţia unui anume invitat: Vasile Blaga, prezent la „Ştirea zilei”, marţi, 20 iulie 2010, alături de Gabriela Vrânceanu Firea şi Victor Ciutacu.

Din capul locului, vreau să-i felicit pe Gabriela Firea şi pe Victor Ciutacu pentru performanţa de a-l transforma pe odinioară temutul „buldog” Vasile Blaga într-un mieluşel, ca să nu spun porumbel al păcii.

Tot din capul locului afirm că nu le fac jurnaliştilor absolut nici un proces, nici de intenţie, nici de conştiinţă: consecvenţi, ei s-au situat pe linia neabandonată nici o clipă în ultimii ani: Băsescu şi PDL, pericol naţional.

Ce-i drept, cu nuanţe de dată mai recentă: PDL e rău, minus Vasile Blaga, „un reper de moralitate ministerială”, asupra căruia nu planează nici un fel de suspiciuni legate de afaceri, licitaţii şi alte ramificaţii bănoase ale puterii.

Acuzaţiile de jaf la Compania Naţională de Investiţii în timpul mandatului Blaga la Dezvoltare formulate de Elena Udrea nu se pun, sunt neserioase. Cine este Elena Udrea ca să-şi permită să nu ia de-a gata ce spune Vasile Blaga şi să verifice gestiunea companiei aflată în directa subordine a Ministerului Dezvoltării? Ea, Elena Udrea,  e cea care patronează un jaf deşănţat, legal în acte, dar imoral, de la unii jurnalişti citire. Ca şi Băsescu, ca şi Boc, orice ar face Udrea, nu e bun. Iar de când ceea ce face i-ar putea dăuna lui Blaga, e chiar dezastru.

Dacă presa nu scrie despre contracte şi licitaţii din mandatul Blaga, atunci nu e nimic putred, să vă fie clar! Iar „greul” Vasile n-a dat nici măcar o cafea vreunui jurnalist din România pentru a-i captura condeiul. Tăcerea presei nu e cumpărată, şi asta să vă intre în cap.

Poate că Blaga va da un ceai la sediul Minsterului de Interne pentru Gabi Firea, în încercarea de a face posibilă întrevederea sa cu Valeriu Turcan, poate că-l va împăca tot la un ceai şi pe Victor Ciutacu cu Emil Boc.

Dar, până acum, nu s-a băut nici măcar un amărât de ceai.

Şi dacă nu era destul, Vasile Blaga, cel care nu dezbracă haina modestiei, împreună cu Adrian Videanu şi Radu Berceanu, au câştigat alegerile prezidenţiale pentru Traian Băsescu, un om „prăbuşit”, care, fără „greii din partid” era, deja, „istorie”. Ingratul de Băsescu vrea acum să scape de „grei”, să predea partidul oamenilor apropiaţi de Cotroceni. Şi printre ei se află şi Dan Diaconescu, nu doar Udrea sau „gaşca” de foşti consilieri prezidenţiali.

Cei doi jurnalişti din trustul Intact au făcut un galop de sănătate cu aceste mesaje în compania secretarului general al PDL, ministru al Administraţiei şi Internelor, venit ca invitat şi „transmutat” în gazdă.

Nu am spus moderator – fiindcă asta ar fi presupus, chiar prin definiţie, moderarea discursului celor doi jurnalişti – ci gazdă.

O gazdă amabilă, pacifistă, zâmbitor-conciliantă, prea degrabă dispusă să piardă startul replicilor la şahul jurnaliştilor, evazivă sau chiar tăcută precum un peşte atunci când săgeţile acestora plecau spre preşedintele Traian Băsescu, Elena Udrea, Monica Macovei, Cristian Preda, Valeriu Turcan sau Sever Voinescu.

O altă gazdă, cu limbaj „franc”, mieros, dar tăios, printre rânduri ameninţător, atunci când transmitea telespectatorilor propriile mesaje: nimeni nu-i perfect, dar eu sunt aproape perfect atunci când vine vorba de mandatul la Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru orice ascensiune în partid e nevoie de înţelegere şi apreciere, iar teritoriul, filialele sunt ale mele, secretar general sau simplu membru de partid, Udrea are o sansă, dar se va împiedica de „contracandidatul redutabil” Oprescu dacă va ţinti Capitala.

Nu vreau să vă răpesc plăcerea de a citi singuri dialogul absolut incredibil dintre secretarul general al PDL şi jurnalişti, pe care îl redau, integral, într-o postare separată.

Lăsând gluma la o parte, ce s-a întâmplat în platoul Antenei 3 mi se pare de o mare gravitate pentru acest moment de răscruce în PDL.

Văzând emisiunea şi citind şi scriptul ei am avut un gust foarte amar. Fiindcă tot ce s-a spus acolo a părut a fi, pentru privitori, mesajul integral lui Vasile Blaga. Ce nu i-ar fi convenit să rostească au spus jurnaliştii, după care liderul PDL a valorificat – inteligent, nu neg – absolut toate mingile ridicate la fileu.

Blaga ştia clar unde merge: la un post de televiziune care-i atacă sistematic partidul, dar şi pe Traian Băsescu, din ziua în care a fost înfiinţat. La doi dintre cei mai înverşunaţi adversari ai PDL şi ai şefului statului, lesne previzibili în mesaje. Liderul PDL nu a făcut decât să aştepte curgerea acuzaţiilor reacţionând, după caz, cu proteste palide, cu răspunsuri echivoce, cu atacuri fulgerătoare la adversarii reali sau imaginari din propriul partid.

De cealaltă parte, şi pentru Firea şi Ciutacu Blaga era previzibil – de asta l-au şi invitat, ştiind că, dacă-l iau în braţe şi-l declară un înger, acesta va tolera sau, chiar, va marşa la atacul asupra taberei Băsescu. 

A nu se înţelege că acuz o înţelegere între cei trei.

Cum n-am acuzat o înţelegere nici între Adrian Videanu şi Gabi Firea, în urmă cu câteva zile, la o emisiune în care Videanu a făcut un balet şi mai elegant între o acţiune de PR personal şi arătarea pisicii către „colegii” Traian Băsescu şi Monica Macovei, cu accent pe prietenia „în afara partidului” cu Vasile Blaga. Diferenţa între Blaga şi Videanu este că ultimul nu are de împărţit nimic cu Elena Udrea, chiar recunoaşte o relaţie de prietenie.

Cum n-o să acuz o înţelegere în cazul unei eventuale prezenţe în platoul de la „Ştirea zilei” în zilele următoare a lui Radu Berceanu, deşi ceva îmi spune că ministrul Transporturilor va zice pas unui cântec de sirenă.

Nu, Doamne fereşte, nu e vorba de înţelegere!

Să nu vă ducă nici gândul la trădare, pentru că trădarea nu se face pe faţă, în prime-time. Trădare e atunci când eşti mâna dreaptă a unui om, munceşti cu el 7-10- 20 de ani, te superi, dintr-un motiv sau altul şi ţuşti cu toate secretele lui în curtea celui mai mare duşman. Nu dăm nume, că asta e deja altă temă.

La Antena 3 în aceste zile, „greii” nu fac decât  să arate pisica la toţi membrii PDL, de la vlădica Boc la opinca dintr-un cătun îndepărtat, că acuşica vine remanierea, ceva mai încolo vin şi alegerile în partid. Mai urmează alegerile locale şi cele generale, anticipate sau la termen…

Ca în deviza lui Lăpuşneanu, consacrată de Negruzzi: „Dacă voi nu mă (mai) vreţi, eu vă vreau! Şi dacă voi nu mă (mai) iubiţi, eu vă iubesc pre voi şi voi merge ori cu voia, ori fără voia voastră!

E „gând la gând cu bucurie”, cum spun românii, când interesul lor (al greilor PDL) se întâlneşte/uneşte pe termen scurt, punctual, cu interesul celor din opoziţia politică şi din presă, fără să mai conteze dacă, pe termen mediu sau lung, carul pus înaintea boilor dăunează întregului partid, propriului electorat sau României.

Păi ce să mai ceri unor aliaţi conjuncturali UDMR sau UNPR dacă PDL are un asemenea tip de abordare politică a responsabilităţii?

Să ne înţelegem: şi Blaga, şi Videanu şi Berceanu au dreptul legitim să gândească şi să exprime ce doresc în legătură cu partidul în care au muncit vreo 20 de ani.

Ca şi un părinte, chiar dacă procedeul este total greşit, ei pot să-l omoare, fiindcă, într-un fel sau altul, în mai mică sau mai mare măsură, l-au făcut şi l-au ridicat. 

Dar tot legitim, loial şi bărbăteşte era ca aceste opinii/intenţii/pronosticuri să fie exprimate la un alt post de televiziune, într-o conferinţă de presă, într-o scrisoare deschisă, oriunde în altă parte decât la Antena 3.

Da, PDL le datorează multe, dar şi ei datorează mult FSN/PD/PDL. Dacă nu mă cred, să privească în portofele, în conturi, în curţi, şi la alte bunuri, mobile sau imobile, din ţară sau din străinătate. Nu cumva or fi chit?

Nu cumva ar fi timpul să ia şi ei mâna de pe butoanele politice ale ţării, dându-le unor  tineri din partid şi din afară?

Domnilor Blaga, Videanu şi Berceanu!

Vă spune toate acestea un om care şi-a riscat pielea pentru democraţie şi pentru statul de drept, care, prin investigaţiile sale (nu sunt singura, mai sunt destui jurnalişti oneşti) v-a ajutat, indirect, să puneţi mâna pe putere.

Credeam că CDR, Alianţa DA, PDL vor fi altfel decât PSD şi, mai nou, PNL. Mă declar o idealistă incurabilă şi încă mai sper.

Dacă ar fi să dau doar câteva titluri, în 2000, scoteam la lumină afacerile Costea şi  Jimbolia, în 2004, afacerile familiei Năstase, scandalurile Bittner, RAFO şi Rompetrol-Petromidia, eram, împreună cu o mână de jurnalişti curajoşi de la „Evenimentul zilei”, târâţi in zeci de procese de către Putere.

Nu v-am cerut nimic în schimb, ne cunoaştem din vedere, de sarut mana/buna ziua, cred că în ceea ce-l priveşte pe domnul Berceanu nu ne ştim nici măcar în carne şi oase. Nu am vorbit niciodată aplicat politic cu nici unul dintre dumneavoastră.

Dar atâta timp cât eu, o străină de interesele PDL şi ale oricărui partid, pot fi consecventă cu opiniile şi idealurile exprimate în urmă cu 20 de ani, iar munca mea de jurnalist onest v-a adus indirect mari foloase politice, pot avea temeiul moral să vă cer să fiţi oneşti măcar faţă de electorat.

Poate par abruptă şi aspră în exprimare, însă trebuie să înţelegeţi cu timpul nu mai are răbdare nici măcar cu noi, românii.
Cu clasa politică cu atât mai puţin.

Si, nu în ultimul rând, fiţi oneşti faţă de Traian Băsescu.
Şi în 2004 şi în 2009 aţi contribuit, poate decisiv, la victoria lui.

Dar asta nu vă dă dreptul să uitaţi cu ce mesaje a câştigat şi să-i trădaţi programul.

Nu vă cer să-i fiţi loiali presedintelui, ca om, ci programului său.
Şi României.

Vă cer să apăraţi şansa noastră şi a copiilor noştri de a scăpa de acest sistem care ne ţine prizonieri, împotriva voinţei şi intereselor noastre.
Chiar dacă sunteţi parte din el.

Vă va fi uşor, fiindcă îl cunoaşteţi.
Vă trebuie doar voinţă politică.
Nu e prea târziu, mai aveţi cel puţin doi ani s-o demonstraţi.


Răspunsuri

 1. MERITA ,CITIT,EXPEDIAT MAI DEPARTE.

  NICO SAVIN,taioasa ca o katana:Mesajul “greilor” din PDL: Dacă voi nu ne (mai) vreţi, noi vă vrem!”AICI

 2. TB. chiar vrea sa fie demis ca sa se vada ce NAZISTI avem in parlament care nu vor sa le fie VERIFICATE AVERILE prin ANI !

 3. Eu cred ca Dumneavoastra faceti o mare greseala atunci cand sperati ca aveti o sansa sa schimbati ceva luptandu-va cu persoane.
  Daca ,sa zicem, ati reusi sa ii anihilati pe unii (sa zicem BVB ) sistemul va gasi metoda sa ii inlocuiasca cu altii cvasiidentici.Este o munca zadarnica de Sisif.
  Singura sansa este cea de impunere de idei.
  Sigur ca pentru impunerea unor idei este inevitabil sa fie infrante persoane.
  Dar, observ cu mahnire, ca energia se pierde in derizorii infruntari cu adversarii lui Basescu in loc sa se intareasca in cautarea de idei care sa ingenunchieze sistemul birocratic,rigid si ultraconservator construit de inaltii functionari de stat.

  Constantinescu a spus ca a fost invins de Securitate.
  Basescu va fi nevoit sa recunoasca ca a fost invins de nomenclatura functionarilor.

 4. Uau!!! Minunat articol. Recunosc ca si eu am ramas uimita cand l-am vazut pe Blaga la Madam Firea. De infruntat nu avea cum pt ca moderaorii A3 sunt ca niste lupi turbati asmutiti asupra unui miel (cand este vorba de cineva din PDL, evident). Atunci Blaga nu putea sa vina acolo decat, precum ati spus dvs, sa faca o pace punctuala cu acestia/patronii lor. N-am urmarit emisiunea. Inteleg ca asta a facut.
  Si eu mai sper ca acest PDL se va reforma si va scapa de „greii” astia pagubosi. Am mare incredere in Macovei, Preda, Voinescu. Oricum, din alta parte nu vad nici-o scapare.

 5. Ma hotarasem sa nu mai scriu nici aici, nici pe realpolitic.ro, din cauza incapacitatii mele de a ma adapta liniei generale a comentariilor. Fac, insa, o exceptie datorata comentariului lui Tibi, care merita toata atentia. Are extrem de multa dreptate si ma astept, doamna Savin, sa nu-i ignorati parerile.

 6. Val,
  Nu stiu ce te-a suparat.
  E complet antidemocratic sa cenzurez pe cineva.

  Daca te deranjeaza scriitura mea, spune. Daca ai argumente, discutam.
  Daca te deranjeaza comentariile, lupta, nu fugi…
  Fa o lista de obiectii, iarasi e discutabil

  Comunitatea de cititori e normal sa fie eterogena, nu le pot pune pumnul in gura.
  Cand realpolitic va creste si voi avea ajutoare, probabil ca ma voi putea ocupa de chestiuni creatoare, care sa stimuleze categorii cat mai variate de public.

  Dar nu pot intelege exclusivismul, intoleranta in dialogul de pe forumuri, indiferent de la cine vin

 7. Tibi,
  Nu ma lupt cu nimeni, nici cu oameni, nici cu idei, spun ce gandesc.

  Spectatorii nu sunt experti in PR.
  Ei vad cum Firea si Ciutacu au fost cu Blaga la o sueta, au spus ce au dorit, nu prea au fost contrazisi.
  Daca era alt post, era, poate, hai sa fac o concesie, corect.
  Dar la Antena 3, unde curge sange zilnic, de cativa ani, nu te poti duce decat daca esti decis sa conduci fraiele emisiunii, ca unic invitat ce te afli.

  Din acesta emisiune, la publicul targetat al A 3, a pierdut PDL, a castigat doar Blaga.
  Daca asta a dorit, ok
  Dar nu e corect fata de partid.

  Si totusi, mr. Blaga ce face daca vede ca un partid pe care il are la degetul mic, a ajuns la 13%?
  Chiar nimic?
  Idei ioc?
  Explicatii ioc?
  Bagam problema sub pres si ea nu mai exista?
  Si daca tu crezi ca nu se vehiculeaza idei pe net, mai fa o tura pe site-uri, bloguri, forumuri…
  Minunea tine 3 zile.
  Atat.
  Din pacate.

 8. Nicoleta Savin, dumneavostra nu m-ati suparat, am spus ca doar eu sunt de vina, deoarece nu ma pot adapta.
  Nu este singurul blog – de fapt in toate pe care le-am frecventat se intampla un fenomen care mi se pare anormal, un fel de nesuferita aglutinare. Comentatorii, chiar si cei destepti si decenti, nu reusesc sa faca un schimb real de idei, ca sa ajunga la adevar. Conteaza doar ideea politica, fixa, si aproape toti participantii, din convingere sau de frica de a fi izolati, adera la o cauza colectiva, intrusii fiind sau atacati de grup, sau ignorati. Am vazut cum pe unul dintre bloguri se dadea, in clar, comanda “ignore” – si nu de la admin, ci de la seful informal.
  Speram ca aici va fi altfel, dar semnele de care mi-e teama apar. Nu aveti ce face, nici dumneavoastra, nici adminul . Este ca o boala a blogurilor, dar, daca e generala, inseamna ca asta o fi normalitatea si hiba e la mine ca nu ma pot adapta si fug. Macar pana imi trece .

 9. Doamna Savin,

  Eu sunt „bata” la capitolul PR!
  Dar tot ce constat este ca rufele spalate la tocatorul A3 nu duc decat la slabirea puterii unui partid -PDL.Serpii cu ochelari, cu detergenti la gura, cu venin in priviri asteapta rapaci- implozia .
  Si il citez pe Don’ OSIM -„intarata-i drace” -e cea mai perversa forma de a prelua fraiele pentru ciolan.( ca solutii nu sunt decat de curatat coltii- chiar daca unii s-au retras precum sobolanii ).
  Datu’ la gioale a devenit sport national, iar cartea junglei (A3)e mic copil pe langa ce se intampla in tot spectrul politic.
  E lupta pentru PUTERE in Stare PURA.
  Am spus in alta ograda ca am incredere in doua personalitati charismatice si actuale ale tarii (pentru ca sunt lideri innascuti) , totul depinde de cata sustinere au.
  Nu mai este timp pentru a privi in trecut (sa mai dezgropam mortii- caci morti sunt cei muriti!) drama este ca prezentul suna prost, iar viitorul e in ceata si fum!
  Nu sunt membra a niciunui partid! Sunt un simplu om care incearca sa inteleaga daca mai este vreo sansa de SUBZISTENTA in Romania!
  Un mare pericol e deznadejdea furioasa a oamenilor! Fereasca Dumnezeu de gloata pornita !

 10. nicoletasavin pe iulie 23, 2010 – la 5:10 pm

  ‘’Spectatorii nu sunt experti in PR. Ei vad cum Firea si Ciutacu au fost cu Blaga la o sueta, AU SPUS CE AU DORIT, NU PREA AU FOST CONTRAZISI. … Din acesta emisiune, la publicul targetat al A 3, A PIERDUT PDL, A CASTIGAT DOAR BLAGA.’’

  – DNA SAVIN, CU TOT RESPECTUL EU CONSIDER CONTRARIUL SI VA ARAT DE CE:

  **** Gabriela Vrânceanu Firea: … LA PD-L EXISTĂ UN GRUP CARE CREDE ÎN HOLISTICĂ şi mă refer aici la foştii consilieri prezidenţiali.
  ** Vasile Blaga: Indiscutabil în PD-L au venit în ultimul timp foarte mulţi oameni de valoare şi e nevoie de toţi, cum e nevoie şi de experienţa unora care au mai vechi state în partidul ăsta. EU CRED CĂ TOATE DEZBATERILE ASTEA TREBUIE SĂ AIBĂ LOC AŞA CUM AU AVUT LOC ÎN PARTID CÂND ÎL CONDUCEA TRAIAN BĂSESCU, EXTREM DE DEMOCRATIC. Şi vă spun sub cuvânt de onoare, nu suntem la o decizie nestatutară în partid. ÎNTOTDEAUNA PREŞEDINTELE TRAIAN BĂSESCU MĂ ÎNTREBA: VASILE, SE RESPECTĂ STATUTUL? Pentru că eu eram secretar general şi atunci. Şi am spus: da, domnule preşedinte, decizia este statutară. Ori astfel de lucruri… AŞA AR TREBUI SĂ CONTINUE LUCRURILE ÎN PD-L, ca şi de altfel în orice alt partid.
  ** Vasile Blaga: … Eu vreau să se înţeleagă nişte lucruri, E NEVOIE DE FOARTE MULŢI OAMENI NOI ÎN PARTID, E NEVOIE DE O SIMBIOZĂ, dacă termenul nu e prea pretenţios, ÎNTRE EXPERIENŢA UNORA ŞI AERUL PROASPĂT AL ALTORA, PENTRU CĂ AVEM NEVOIE DE EXPERTIZĂ ÎN CONTINUARE ÎN FOARTE MULTE ZONE DIN PARTID.

  *** Victor Ciutacu: … tot respectul pentru domnul Băsescu, alegerile i le-au câştigat Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu.
  ** Vasile Blaga: NU, ALEGERILE LE-A CÂŞTIGAT PREŞEDINTELE.
  ** Vasile Blaga: NU, ALEGERILE PREZIDENŢIALE LE-A CÂŞTIGAT DOMNUL TRAIAN BĂSESCU, sigur, şi cu sprijinul PD-L, pentru că dacă nu ai un partid în spate în primul rând nu ai oameni în secţiile de votare.
  ** Vasile Blaga: A FOST UN CANDIDAT FOARTE SERIOS TRAIAN BĂSESCU, cu un partid extrem de mobilizat, a învins, scuzaţi-mi formularea, tot spectrul politic, pentru că nu s-a mai văzut într-o campanie electorală să se unească absolut toate celelalte forţe politice împotriva ta. Şi totuşi a câştigat.
  ** Vasile Blaga: … NU DOMNULE, TRAIAN BĂSESCU, DOMNUL PREŞEDINTE TRAIAN BĂSESCU A CÂŞTIGAT ALEGERILE ÎN ROMÂNIA, CÂŞTIGÂND 5 MILIOANE DE VOTURI ÎN ROMÂNIA. DECI LUCRURILE SUNT CLARE.

  **** Gabriela Vrânceanu Firea … Cert e că a apărut un nou partid (UNPR), denumit de unii care pot fi consideraţi sinceri sau răutăcioşi, UN PARTID CARE ÎI ESTE APROAPE LUI TRAIAN BĂSESCU ŞI OAMENILOR SĂI.
  **** Victor Ciutacu: Este fostul partid al poporului.
  ** Vasile Blaga: SUNTEŢI UN PIC RĂUTĂCIOS. SIGUR CĂ AU FOST…
  ** Vasile Blaga: SUNT COLEGII NOŞTRI DE GUVERNARE şi chiar dacă doriţi să discut de cel care coordonează, de domnul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, eu vreau să vă spun un lucru şi o să îl spun pentru prima dată public … VREAU SĂ VĂ SPUN CĂ DOMNUL GABRIEL OPREA DIN ACEST PUNCT DE VEDERE, ÎN MANDATUL SCURT PE CARE ÎL ARE CA ŞI TIMP, LA MAPN, A FĂCUT MULT MAI MULT DECÂT TOŢI FOŞTII MINIŞTRI PD-L LA UN LOC. Deci a înţeles mult mai clar necesitatea transferării acestor bunuri pentru a ajuta efectiv dezvoltarea comunităţilor locale.
  ** Vasile Blaga: REMANIEREA O HOTĂRĂŞTE PREMIERUL, ATUNCI CÂND CONSIDERĂ. Orice ministru e remaniabil din momentul în care a depus jurământul în faţa preşedintelui. Din momentul ăla în funcţie de cum îşi face datoria, cum respectă programul de guvernare, este remaniabil.
  **** Victor Ciutacu: Va considera domnul Boc în toamnă că trebuie să intre domnul Diaconescu şi domnul Sârbu în Guvern?
  ** Vasile Blaga: VĂ ROG SĂ ÎL ÎNTREBAŢI PE DOMNUL BOC.

  ** Vasile Blaga: … doamna UDREA a fost împuternicită de Biroul Permanent Naţional luni … FĂRĂ NICIO ALTĂ LEGĂTURĂ, ÎI DORESC MULT SUCCES ŞI CRED CĂ POATE SĂ SE DESCURCE BINE.
  **** Gabriela Vrânceanu Firea: … în legătură cu doamna Udrea? E posibil aşa cum scrie presa să se pregătească să fie acest post o trambulină pentru candidatura la Primăria Capitalei?
  ** Vasile Blaga: POATE FI O ASTFEL DE SOLUŢIE, o să vedem cum evoluează lucrurile în timp, cum evoluează percepţia publică despre fiecare dintre noi, pentru că până la urmă noi totdeauna am luat o decizie corectă, spun eu, ca să ne prezentăm în alegeri cu cel mai bun dintre noi. Şi bun în sensul în care…
  **** Gabriela Vrânceanu Firea: Bine plasat în ochii publicului.
  ** Vasile Blaga: EXACT. DIN ACEST PUNCT DE VEDERE EU CRED CĂ ARE O ŞANSĂ, deşi aş vrea să spun de pe acum că domnul Sorin Oprescu este un contracandidat serios pentru oricine şi vedem lucrurile astea din orice analiză.
  ** Vasile Blaga: … I-AM URAT MULT SUCCES DOMNULUI SORIN OPRESCU, cred că dacă ne urmăreşte, poate să vă confirme că absolut tot ceea ce m-a rugat în funcţiile pe care le-am avut şi care sigur, puteam să rezolv problemele, le-am rezolvat, pentru că de fapt le rezolv pentru bucureşteni, nu mi-a cerut niciodată probleme personale, ferească Dumnezeu. Deci COLABORAREA ULTERIOARĂ DINTRE MINE ŞI DOMNUL SORIN OPRESCU A FOST CHIAR FOARTE BUNĂ.
  ………………………………………………..

  NOTA 1: Am citit interviul cu mare atentie, de 4 – 5 ori si consider acelasi lucru! Spun asta deoarece SUNT UN VOTANT SI SUSTINATOR FIDEL al dlui Presedinte Basescu si, din pacate, stiu o situatie similara.

  NOTA 2: Este opinia mea, a unei persoane neinregimentate politic!

  Daca doriti, comentam dupa amiaza!

 11. **** Victor Ciutacu: Problema este aici şi aş vrea să o contrazic pe Gabi când a spus că NIMENI NU V-A PUS LA ÎNDOIALĂ CORECTITUDINEA CA MINISTRU care a organizat licitaţii. Cu dezamăgire vă spun că doamna Elena Udrea, colega dumneavoastră de partid, a declarat public că a găsit un jaf în Ministerul Dezvoltării şi în CNI, iar doamna Udrea…
  ** Gabriela Vrânceanu Firea: … Doamna Udrea a oprit şi o licitaţie a domnului ministru, care era parte a Uniunii Europene, cu fonduri europene …
  ** Victor Ciutacu: Rămân NIŞTE ACUZAŢII DE PREŢURI ŞI DE OPORTUNITATE ŞI RĂMÂNE DECLARAŢIA ACTUALULUI MINISTRU CARE SPUNE CĂ FOSTUL MINISTRU A LĂSAT UN JAF ACOLO.
  ** Vasile Blaga: NU AŞA A SPUS. DECI AŞ VREA SĂ FIM CORECŢI PÂNĂ LA CAPĂT. Ministerul Dezvoltării Regionale lucrează pe de o parte prin companie şi compania organizează licitaţii şi după părerea mea avea …
  **** Victor Ciutacu: Şi atunci explicaţi-mi şi mie cuvântul jaf pronunţat de doamna Udrea în legătură cu mandatul domniei voastre.
  ** Vasile Blaga: ŞI EU AM ÎNTREBAT-O şi, cred că la o emisiune tot la Antena 3, AM ŞI EXPLICAT LUCRUL ĂSTA. DOMNIA SA FĂCEA REFERIRE LA MODUL ÎN CARE SUNT UTILIZATE FONDURILE PE UNELE PROIECTE PRIN CARE MINISTERUL ALOCĂ BANII DIRECT ADMINISTRAŢIILOR PUBLICE LOCALE. Eu nu ştiu la ce s-a referit…

 12. Niciodata sa nu credeti in declaratiile facute la tv, sunt doar de ochii lumii, sunt doar ptr cei care nu nu au acces in culisele partidului. Niciodata Blaga (JOS Blaga) nu va spune public altceva decat ceea ce a spus si in acea emisiune….niciodata public nu se va afla despre ce se intampla in INTERIOR. Poate mici scapari intentionate! Inchei prin a spune ca in INTERIOR e rau de tot….si Nicol stie bine asta…… Blaga este cancerul partidului, un dusman declarat al EU si a femeilor in general, Blaga cand priveste o femeie zici ca se uita ca la o extraterestra de culoare VIOLET…Mda …nu puneti botul la declaratiile lui/lor in fata camerelor….sau faceti ce vreti in fond asa e corect sa creada fiecare ce vrea….

 13. …al…

 14. Draga mea Lulu, femeile stiau la ce se expun cand au intrat in lumea extrem de dura a politicii, predominant masculina in toate tarile! Doar nu s-au asteptat cumva sa li se impleteasca funditze in cosite? 🙂

  Sincer, nu ma intereseaza si nici nu vreau sa stiu ce este in culisele unui partid si cred ca toti romanii au aceeasi opinie! Este important cum se prezinta in exterior si rezultatele pe care un partid si membrii sai le au pentru Romania si romani! Putin imi pasa daca, in culise, politicienii isi scot ochii cu furculita sau se injura ca la usa cortului!

 15. „Nu ma lupt cu nimeni, nici cu oameni, nici cu idei, spun ce gandesc.”

  Deci singurul scop este transmiterea de informatii si a parerilor pe care le aveti despre unele intamplari din realitate.
  Eu caut persoane care sa doreasca si sa asume sa incerce schimbarea.

  Cunoasteti pe cineva interesat de asa ceva?

 16. Tibi,
  Nu e chiar asa.
  Cred ca a scrie si a vorbi despre probleme e mai necesar decat a face activism.
  Inca n-am gasit o formula civica despre care nimeni sa nu poata sa spuna nimic rau.
  Nu s-a impus el nici vointa poporului de la referendum, dupa cum bine stim.
  Nu e adunata inca masa critica necesara…

  Ia uite ce zice Plesu despre Puterea scrisului, opinie la care subscriu, fara a avea trufia de a crede ca suntem egali ca performanta, expertiza sau scriitura:

  „Printre reacţiile celor care îmi fac onoarea să mă citească, există două pe care mi-e greu să le pricep. Amîndouă exprimă o exasperare: unii cad de acord că observaţiile mele sînt corecte, dar îmi reproşează că-mi exersez spiritul critic fără să propun soluţii, fără să arăt calea ieşirii din impas. Alţii, încă şi mai radicali, îmi cer să încetez cu lamentaţiile şi să fac ceva. Dincolo de admonestare, cele două reacţii lasă să se întrevadă o măgulitoare supraevaluare a capacităţilor mele de intervenţie, dar şi convingerea că simpla opinie, analiza de pe margine, scrisul în genere nu sînt suficiente în vremuri grele. Trebuie să pui umărul, să intri în arenă, să dai indicaţii precise, salvatoare. Ce-ar fi de spus despre cele două nemulţumiri ale unora dintre cititorii mei?

  1. Să vin cu soluţii. Mi se cere, în fond, să fac miracole. Să rezolv cvadratura cercului, să aduc dovada unei competenţe universale. Pe de o parte sînt certat că mă bag unde nu-mi fierbe oala, că sînt de vină, ca intelectual, pentru prostul mers al ţării, iar pe de alta, mi se atribuie forţa de a găsi răspunsul adecvat, rezolvarea promptă a tuturor neajunsurilor în numai două pagini de editorial. Ori vreau, dar nu pot – şi atunci ar fi mai bine să tac din gură – ori pot, dar nu vreau şi atunci sînt suspect de aroganţă, netrebnicie, elitism. Aş observa, mai întîi, că semnalarea unei disfuncţii nu implică neapărat o indicaţie de tratament. Diagnosticianul nu e întotdeauna aceeaşi persoană cu terapeutul. Fără diagnostic nu există însă vindecare. Am voie – şi am chiar obligaţia – să descriu simptome, să trag alarma, să sistematizez şi să clarific punctele nevralgice ale unui mecanism de care mă izbesc zilnic. Dar puterea scrisului meu se opreşte aici. E rolul experţilor, al celor aflaţi în funcţii executive, să găsească soluţii. Evident, dacă mă ocup de un subiect care face parte din zona mea de competenţă, pot imagina şi sugera anumite variante de depăşire a crizei. Dar nu mi se pot cere răspunsuri eficiente la toate întrebările. În acelaşi timp, nu mi se poate interzice să-mi dau cu părerea asupra unei patologii care mă afectează direct, pe mine şi pe toţi concetăţenii mei. Dacă n-am avea voie să vorbim decît despre suferinţele cărora le ştim antidotul, n-am mai merge la doctor, la atelierul de reparaţii auto sau la duhovnic. Ar fi de adăugat că şi dacă, în mod excepţional, aş dispune, într-un caz sau altul, de unele idei de rectificare şi redresare, mi-ar lipsi puterea de a le aplica. Nu sînt la guvernare, nu am instrumentele unei acţiuni nemijlocite, cu efect imediat asupra stării de fapt. Şi nu sînt în situaţia de a livra organismelor politice existente un îndreptar pragmatic, de care să se ţină seama. Mai rău: experienţa mea de articlier îmi spune că oricît m-aş agita, orice aş spune, oricît tapaj aş face, nu pot conta pe consecinţe palpabile ale spuselor mele. Instituţiile şi oamenii îşi văd de treabă cum cred de cuviinţă, independent de oftăturile pe care le pun eu pe piaţă. Şi dacă, aşa stînd lucrurile, continui să scriu la gazetă este pentru că asta ştiu să fac şi pentru că, din punctul meu de vedere, formularea limpede, dezinteresată, a derapajelor şi deficienţelor curente poate fi un început de soluţie sau, măcar, un început de luciditate. Nimeni nu se pricepe la toate. Dar toate lucrurile despre care scriu ne privesc, cred, pe toţi şi nu strică să fie consemnate, puse dinaintea sensibilităţii publice şi a unei eventuale receptivităţi instituţionale.

  2. Să fac ceva. Aici lucrurile se complică. Sîntem afectaţi cu toţii de un concept strîmb al „faptei“. Mai întîi, avem ideea că responsabil cu făcutul e strictamente guvernul. Or, guvernul nu poate face nimic fără concursul întregii comunităţi şi fără responsabilitatea participativă a fiecăruia dintre membrii ei. Nu poţi cîştiga nici un război fără armată. În al doilea rînd, părem a crede că fapta principală care ne incumbă tuturor e să comentăm fapta guvernamentală. Românul e doctor în ce trebuie să facă ceilalţi. Totodată, el le refuză celorlalţi dreptul de a se pronunţa în legătură cu ce face el. Cititorilor care îmi cer „să fac ceva“ (socotind, în mod naiv, că din poziţia în care mă aflu pot schimba miniştri, pot oferi slujbe, pot reforma instituţiile, pot da directive parlamentarilor sau preşedinţiei) sînt înclinat să le întorc întrebarea: Dumneavoastră ce faceţi? Ceea ce vi se cere nu e decît să faceţi ce ştiţi mai bine, să vă faceţi treaba conştiincios şi inteligent, să acordaţi mai mult timp şi mai multă atenţie prestaţiei proprii decît prestaţiei altora. Fapta proprie nu poate fi înlocuită printr-o exigenţă severă cu privire la faptele celorlalţi. Dacă ne-am strădui să demonstrăm, clipă de clipă, că sîntem mai buni decît guvernul cu care ne-am pricopsit, guvernul s-ar ruşina, poate, într-un tîrziu, de nevrednicia sa. Deocamdată, el simte că poate da vina pe noi, tot astfel cum noi simţim că putem da vina pe el.

  Cît despre mine, tot ce pot face la ora actuală e să scriu. Şi să cer cititorilor să treacă şi scrisul printre faptele de care avem nevoie.

  Mai reflecteaza inainte de a da bir cu fugitii.
  Ca nu doar in gasirea juriului care sa dea coronite pentru idei sta problema.
  Si care idei?
  Ca nu le-am prea vazut sa curga garla si sa iasa din matca

 17. „Cred ca a scrie si a vorbi despre probleme e mai necesar decat a face activism.”
  1.Nu cred.Poate sa fie adevarat pentru acele scriituri (si eventual vorbe) care raman peste timp.Dar, pe timp scurt, activismul are efecte sensibil mai puternice decat le au scrisul si vorbitul.Si,in momentele de criza,ar trebui apelat la „a trecut timpul vorbelor,a venit vremea faptelor”.Adica vorbele (si scrisul ) sa fie puse in slujba imediata a faptelor.
  2.Dar,oricum, si scrisul si vorbitul,daca sunt pe teme politice devin activiste.Eventual active in folosul unor idei.

  „Ia uite ce zice Plesu despre Puterea scrisului, …”
  Eu sunt de acord ca „”Diagnosticianul nu e întotdeauna aceeaşi persoană cu terapeutul. ”
  Dar,in momente de criza, terapeutul isi asuma si rolul diagnosticianului. Diagnosticianul ,prin fire, nu are curajul sa faca chirurgie.
  Nu mai pun la socoteala faptul ca exista exceptiile care cumuleaza si imbina la superlativ calitatile de diagnostician cu cele de terapeut.Si,despre care , d-l Plesu ( cu autosuficienta intelectualului) nu spune nimic.

  „Mai reflecteaza inainte de a da bir cu fugitii.
  Ca nu doar in gasirea juriului care sa dea coronite pentru idei sta problema.
  Si care idei?
  Ca nu le-am prea vazut sa curga garla si sa iasa din matca”
  Eu cred ca problema este:Cum se poate face ca gradul de minciuna,hotie,incorectitudine, debandada pe care clasa politica l-a instaurat si il mentine in Romania sa fie sensibil micsorat.
  Eu cred ca solutia problemei este : Transparentizarea totala a tuturor informatiilor din toate unitatile de stat.Stim toti ca informatia inseamna putere.Clasa politica (in cardasie cu inalta functionarime din unitatile de stat) a facut si face toate eforturile ( atat prin legislatie cat si prin activitatea zilnica ) sa ascunda si sa deturneze informatiile din unitatile de stat.Atat informatiile privind cheltuielile (cu achizitiile de materiale si servicii,cu investitiile,cu personalul,etc) cat si informatiile importante privind tot felul de orice activitati „utile lor”.
  In opinia mea acestea sunt problema si solutia.
  Dar,ca si in matematica, exista problema,se stie solutia dar greutatea consta in demonstratie.(ca si in cazul marii teoreme a lui Fermat-care a avut nevoie de 350 e ani ca sa fie demonstrata).
  Greutatea,in opinia mea, consta in impunerea si reglementarea transparentizarii totale a tuturor informatiilor din unitatilor de stat.In primul rand a informatiilor privind cheltuielile.
  Eu pot sa imi imaginez metode de a impune treptat acest lucru.Dar,desigur,ca este nevoie de multe lucruri pentru asta.

 18. eu cred ca mesajul codificat din contul 322 este: dezbracat, fara ciorapi, 180kg
  P.S. se poate si mai bine. Se apropie Sarbatorile de Iarna….

 19. @tibi
  pentru aflarea solutiei, va trebui sa ne intoarcem curajosi in timp… Toata lumea este oripilata de emisiunile de rememorare. Din lunga noapte bolsevica, din noaptea mortii si adormirii duminicale, din ‘infrangerea sistemului intercostal la romani’ …, de sistemul tortionar. In fiecare cadru pe care-l punem in discutie, tratam problema superficial. Romaneste. Cu nervozitate si violenta verbala. Fara sprijinul puterii. Apoi, galeria acelor vizati se porneste extrem de organizat sa improaste cu venin si acid, avand de cele mai multe ori, suportul latrailor, delatorilor sau lingailor de profesie. Oamenii de tip balama. Ai situatiilor care pot aduce avantaje. De la: una kila zahar, cuie de potcoava, crema de ghete uscata, filme voalate, ruj de buze de canal sau alte asemenea obiecte de folosintza erotica.
  Omul nou, crosetat in atelierele de croitorie, intre camioanele si confectionerii de fiare vechi, scormonitori in pamant, s-a transformat intr-un decembrie mincinos, in Omul de bine.
  Omul cu zambet tamp, pe care daca-l pui in luneta din spate a autoturismului, da din cap tot drumul. Nu-ti cere sa opresti sa se usureze, nu-ti cere nimic special. Ci numai sa nu gandesti. Sa nu fii atent la nimic. Absent. Otravitor de absent.
  Dupa aceea, omul de bine s-a organizat. In foc de sticle incendiare, in zanganit de topoare si lovituri de furtune. In aplauzele Femeilor de Bine, a omului fara gat, in pulovarul crosetat una pe fatza, alta pe dos (prin spate). Si noi am stat.
  Ne-am dat pentru un moment la o parte. Cand ne-am regrupat, n-am mai fost aceeasi. Si parca n-am mai fost toti aceia care ne cunosteam cu o secunda inainte.
  Pana sa vedem din nou, organizatiile erau facute. Se practica democratic, kloanca, sau parapatupistea. Noi nu credeam ca se poate, ei se organizau. Ei stiau ce noi nu credeam. Noi nu credeam ce vedem, ei se regrupau. Omul cu zambet tamp, dadea din cap din cand in cand pe la tembeleziunea publica, linistindu-ne si aratand protector dusmanul care le statea in drum. Ne arata pe noi. Parinteste.
  Si nu pot uita niciodata, imaginile dramatice ale unui film in alb-negru, pe care TV5 le-a aratat intr-o seara de primavara din 1991, cand, intr-o casa de undeva din sudul Moldovei, o femeie batrana satatea isteric, pe o stiva de porumb in mijlocul casei si repeta obsesiv: …sa-i dea Dumnezeu sanatate, mi-a dat porumbul asta mie…L-am votat si o sa-l votez pana inchid ochii…Asa sa ma ajute Dumnezeu…
  Blestem?, primitivism?, aruncati in afara istoriei?
  Nici realizatorii documentarului frantuzesc nu au comentat aceasta pelicula. Era atat de sugestiva, incat depasea orice istorie petrecuta in urma cu 1000 de ani. Istoria unui popor care repeta numai greselile. Lucrurile bune, putine de altfel, le uita imediat. Pentru un start nou intr-un inceput in mai rau.
  Pai cum sa avem un inceput Tibi, cand furtul este o parte a salutului, o parte a zambetului pe care-l afiseaza Omul de bine. Nici nu sti cand acesta rade de binele raului sau rade pentru raul binelui.
  Rade pentru ca noi sa credem ca-i cool, ca in sfarsit ‘ne-a venit si noua randul’, sau ca joaca cu noi leapsa. De cine sa ascultam si pe cine sa mai credem? Cand slana se imparte pe sub podetze la ceas de seara. Cand brisca poate sa te atinga mortal, daca vezi. Cand vorba noastra de duh este: Fereasca Dumnezeu de mai rau…
  In cine sa mai credem, cand acei care incearca Binele, sunt scuipati si huiduiti de acei pe care vrea sa-i ajute. Cand Raul unit, are mai multa forta de convingere decat binele spus simplu.
  Cand vorbim si ne sfatuim intre noi, cat de-un brat de maini la un loc, fara sa putem duce la sfarsit vorba noastra. Un vis in care suntem jucatori. Dar dimineata, ne trezim din nou singuri si vlaguiti. Mai singuri si mai vlaguiti decat in noaptea trecuta… Cred ca Noi totii dorim sa facem ceva asa cum tu, Nicoleta Savin, cercetaschul, branduscha, Freddye, antibiblotecarul, Franky, eusebiu, dan badea sau multi altii care sunt grupati pozitiv, si-si doresc sa dea mai departe, lumina din ochii, in Ochii celui de Sus….
  Si totusi, cred ca trebuie sa fie un inceput. In Bine

 20. @ MIRCEA

  Eu unul m-am saturat ,domnul meu..De tiganci imputite,de un presedinte sforar pentru care bunastarea familiei lui reprezinta cheia de bolta a hahaiturilor sale sinistre..Si care ,dupa ce face aplicatii pe familia sa,trage concluzii despre starea invatamantului romanesc .Si m-am saturat si de predecesorii sai ,acei presedinti care au netezit calea aparitiei acestui monstru..Pe acest samsonica fara par pe care doar criza l-a invins ..AVE CRIZA ,morituri te salutant..!! Atata timp cat noi nu putem scapa,singuri , de beizadeaua buzata devenita varza de BRUXELLES ,de un JIJI ciobanash zis branza buna, in rect de caine ,de un presedinte diform pana la perfectiune ….SA-I MULTZUMIM DOAMNEI CRISIS..


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: