Publicat de: nicoletasavin | 17/01/2011

Marcel Iureş: De acasă nu poţi pleca…nu ai unde să pleci!

Anunțuri

Responses

 1. SI DACÄ AI FOST NEVOIT SÄ PLECI:

  SI DUPÄ 40 DE ANI, LOCUL UNDE TE-AI NÄSCUT SI FORMAT

  ESTE TOT ACASÄ – CU FOARTE MULT DOR

 2. nu ai unde dar uneori iti vine un chef de evadare

 3. am plecat si am revenit;dinnou am plecat si am revenit;si tot asa de multe ori si o voi mai face,pina cind voi pleca……

 4. …dar ce-l mai grav lucru care ti se poate intampla este acela ca ti-este dor de niste locuri dragi, unde revenit, te simti strain, respins, interzis…
  Si vrei sa fugi …acasa….acolo unde nu esti acasa. Acolo unde ai fost primit cu bratele deschise de catre straini care nu te inteleg…, dar te pastreaza ca „Om Bun”. Uneori.
  Nici tu nu te mai intelegi, si nu poti….
  Pentru ca oamenii pe care „i-ai lasat”, in urma cu 20 de ani, NU MAI SUNT ACEEASI. Ai cunoscut astfel prin ei, alte personaje. Din procentul acelora neschimbati, „conservati moral”, nu depasc primele trei, patru degete de la o mana.
  Atunci cand incerci sa spui ceva, sar imediat si-ti imputa ca habar nu ai ce este Acasa, ca vi cu baliverne care nu mai sunt valabile de mult, ca, de fapt ce vrei? Lasane-n necazul nostru si nu ne mai da sfaturi….
  Am ajutat si am construit trei case de copii abandonati alaturi de un amic, cu sprijinul Bisericii Evanghelice…Le-am dotat cu tot ce trebuie. Dupa un an, intr-una dintre bucatarii nu mai era nici un aparat…din cele aduse. Se facea mancarea pe un aragaz cu butelie….Pentru 45 de copii, a disparut mobilierul din camera de zi. Am intrebat unde sunt cele disparute? Si peste o jumatate de ora doi militieni din comuna m-au invitat sa parasim comuna…. escortandu-ne pana dupa ce am depasit panoul aflat la granitza comunala…
  Acasa, acolo unde incercand in 1995 sa aduc in Tara aparatura de investigatie complexa pentru un spital sibian, s-a incercat jefuirea nostra la granitele romanesti. De catre functionarii Romaniei. Am fost nevoit astfel sa donam aparatura de 3 milioane DM, unui spital din Szeged…
  Acasa, acolo unde fiiul meu, nu mai departe de luna august a anului trecut, incercand sa aduca un transport de ajutoare cu alimente pentru casele de copii si a unui azil-cantina, s-a confiscat intreaga cantitate de alimente pe motivul ca documentele insotitoare nu erau adresate unei institutii, si sub amenintarea unei amenzi de 200 000 lei noi daca incercam sa intoarcem transportul spre Ungaria, inapoi….Aici unde este acasa? La cine? Am gresit Tara? Pe cine am gasit oare mutati in locurile dupa care jinduim cand suntem departe? Ce emigranti nenorociti au navalit in constiinta unor romani in care credeam ca sunt senini ca Zorile Marginimii. Dar Noaptea de dupa, a scos la iveala tot ce aveam mai urat si infect in noi. Inca din blestemata zi a Duminicii Orbului.
  Unde sa ma simt oare Acasa?
  Acolo unde am vazut lumina pentru prima data, mi-am amprentat memoria cu gustul apei si sarii de acasa, sau, departe, acolo unde lumea se saluta cu respect, chiar daca n-o cunosti, unde cuvantul dat te face sa te simti de fiecare data stanjenit. De faptul ca in straini, te simti mai Acasa decat Acasa….
  Singurul lucru care ne mai leaga in acest fel de Acasa este memoria parintilor pierduti, a Amintirilor unor locuri si a unor oameni pe care i-ai pierdut odata cu plecarea si pe care nu-i mai gasesti. Destzararea lucraza de fiecare data impotriva ta, impotriva viselor frumoase.

 5. OFF-TOPIC
  SEMNAL
  In aceasta seara, la TVR 1, ora 21, la emisiunea “Judeca TU!”, o discutie despre statul asistential si despre derapajele lui.
  Invitati: Valeriu Stoica, Vasile Dancu, Mihail Neamtu, Andrei Cornea.
  Moderator: Rodica Culcer

  Cred ca merita vazuta, pentru cine are timp.

 6. VOUA,tuturor,care pretindeti ca sunteti anticomunisti,nu ezit ,si nici nu regret ca va voi spune;

  SA VA FIE RUSINE-un rind n-ati scris cind a trecut in nefiinta CRISTIAN PATURCA.
  Dar la decesul POETULUI PUPINCURIST COMUNIST,RESPONSABIL CU SPAREA CREIERELOR LA ADOLESCENTI SI TINERI,ATI SARIT SA-L APARATI PE RESP[ONSABILUL CU ,ADUCEREA CULTULUI PERSONALITATII PE CULMII NEBANUITE.

  sunteti o adevarata dezamagire pt mine…………..si da,se mai adevereste inca o data ca avem intelectuali de TOT CACATUL-OPORTUNISTI,IPOCRITI SI PARSIVI,CRESCUTI LA SINUL COMUNISMULUI.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: