Publicat de: nicoletasavin | 11/05/2011

Roosevelt: Măsura unui om

Măsura unui om

Theodore Roosevelt

,,Nu este criticul cel care contează, nu cel care stă pe margine şi care arată cu degetul la cum s-a împiedicat omul puternic, ori cum  ar putea cel care face un lucru să-l facă mai bine.
Meritul este al celui care se află în arenă;
al celui care are fața murdară de praf, sudoare și sânge;
al celui care se străduiește neobosit;
al celui care greșește și ratează în mod repetat;
al celui care cunoaște entuziasmul și devoțiunea și care se dăruiește unei cauze care merită efortul;
al celui care, în cel mai bun caz, cunoaște triumful unei mari realizări, iar în cel mai rău caz, eșuează dupa ce a îndrăznit ceva extraordinar;
al omului care știe că locul sau nu este alături de acele suflete slabe și reci care nu vor cunoaște niciodată nici victoria și nici înfrângerea…”

Theodore Roosevelt, al 26-lea preşedinte american, fragment dintr-un discurs ţinut la Sorbona în 1910.

Reclame

Responses

 1. Nu cunoșteam acest discurs.

 2. Mulţumesc mult că aţi pus aici aceste rânduri. Echivalentul lui ”numai cine nu munceşte, nu greşeşte”. Mai mult decât atât: este apreciat mai mult efortul celui care se implică şi nu stă pe margine, care se află în mijlocul acţiunii şi, oricâte obstacole l-ar năpădi, tot mai găseşte în el puterea să meargă mai departe. Adevărata măsură!

 3. eu l-as pune pe un perete al parlamentului,

  dar la vedere.

 4. Decat Chibit … mai bine JUCATOR!

  Decat Tarator … mai bine LUPTATOR!

  Decat Sclav in genunchi … mai bine GLADIATOR!

 5. Doamnelor,
  In deplin acord cu voi….

 6. Nu pusca la noi Nicol, la ei poate …
  Nu uita ca avem putina experienta de pluralism in orice domeniu.E cinic mrs. Rososevelt. De cand a devenit critica apanajul celor slabi Nicol? As fi vrut sa-l vad pe Teodor ( prin absurd normal!) cum ar fi stat el in fata lui Dej ca si ” chiabur ” sa se lupte pentru principiul lui! Ce zici il tinea cureaua? Eu zic nu! Dupa poza, zic nu! Prea usor dam exemple de la altii, uitand gradina noastra. Un Constantin Brancoveanu e peste tot ce au americanii istorie si eroism. Un Kantemir e peste tot ce au ei invatatura! Critica, dupa umila mea parere, este o manifestare ce arata cat de libera este o tara. Nimic nu se construieste fara lupta de idei, iar critica este o forma de lupta, sau nu mai este? Cel PUTERNIC sa greseasca pe banii, familia si neamul lui, nu pe sangele si sudoarea altora. Cand o face … sa plateasca!

 7. Ghita,
  Calm, dragule
  Nu cred ca Roosevelt se referea cu precadere la politica in cele de mai sus.
  Cred ca spunea ceva despre curajul de a te implica, cu sansa succesului, cu riscul ratarii.
  Cred ca punea la zid, asemenea lui Dante, acea nenorocita forma de non-combat, in care lasitatea ne tine pe margine si micimea ne face sa vedem paiul celui din ring.
  Sa critice aspru, sa ucida din cuvinte cel ce stie ce vorbeste, teoretic sau practic…
  Din pacate, cei ce stiu nu stau sa critice, actioneaza… de vorbit vorbesc cei care ar face mult mai bine sa taca…

 8. Si nu vb de Franklin Delano Roosevelt, ci de Theo (presedinte intre 1901 si 1909), care a fost „un alt fel de presedinte”, intr-o America ce nu era jandarm si nici nu-i trecea prin cap c-o sa ajunga

 9. Ok! O sa tac atunci.

 10. De ce sa taci? Iti spuneam ca America era prunca pe atunci, dar nu tin sa gandesti ca mine…

 11. Si nu esti din categoria celor care ar trebui sa taca din lipsa de habar despre subiect… 🙂

 12. Pe scurt, un om inteligent care indeamna la actiune. Dar ce reprezinta masura unui om? Filizofic vorbind este un concept ambiguu. Un om de apreciat? Un erou? Daca incepi sa analizezi in amanunt constati ca nu exista decat momente de glorie din viata unui om.
  Nu exista nimic in alb si negru, doar in nuante de gri. Acelasi om este cand erou cand las, cand muncitor, cand lenes. Totul e relativ.
  Oricum, frumoasele cuvinte sunt parca decupate dintr-un discurs patriotard cu indemnuri moralizatoare si mobilizatoare – un bun manipulator al sentimentelor multimii.
  Multam pentru acest post ca e extrem de interesant de analizat. Mi-as dori ca un profesor de romana sa analizeze constructiile frazelor acestui discurs.

 13. Exista o diversioune a descurajarii:Cineva alearga cu greu impiedecandu-se depasind obstacole pe un teren accidentat dar in urechi in loc sa auda o incurajare un indemn o propozitie luminoasa aude mereu si mereu: o sa cazi , o sa te impiedici, este imposibil sa alungi la….

  Oare cel care alearga, uneori total singur, nu se va impiedeca?

 14. Cel ce incearca sa construiasca prin Fapte este un FAURITOR! Nicol, esti un FAURitor! Du lucrarea pana la capat! Pentru ca numai un OM FASCINANT poate sa-si urmeze Visul!

 15. Multumiri pentru Razvan, Ion, Brandusa, Ghita si pentru alti prieteni adevarati, care au rabdare cu mine si spera sa revin !

 16. Rabdare avem ca nu plecam nicaieri. Tot pe net suntem…

 17. Pai rabdarea e unul din protonii atomului numit Speranta!
  Si ….numai tu esti nucleul! 🙂 Si stii de cata Forta dispune MIEZUL! 🙂

 18. Acest discurs numit de Theodore Roosevelt Citizenship in a Republic mai este uneori numit The Man in the Arena datorita acestui citat faimos (redat asa de bine mai sus):

  It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.

  Omul din arena, omul care isi faureste viata prin propriile sale puteri. Intregul discurs se afla aici.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: