Publicat de: nicoletasavin | 06/07/2011

„Basarabia, copilul înfăşurat în sârmă ghimpată” *

Polonezii au vorbit adesea despre Katyn, enervând pe mulţi.
Ungurii nu s-au sfiit să pună în discuţie Trianon-ul spre supărarea unora.
În încleştarea cu ruşii, polonezii se pot mândri cu anul 1981, aşa cum ungurii pot invoca 1956.

Despre românii care n-au acceptat în ruptul capului comunismul şi au preferat să moară pe coclauri sau în închisori se pomeneşte rar. Mass-media scrie sporadic şi neangajat.
Sunt puţini intelectualii care iau taurul de coarne. Lipsesc din dezbatere subiecte care ar trebui măcar să ne precupe, dacă suntem atât de amorţiţi încât nu pot să ne doară.

Până să existe 22 iunie 1941 şi 23 august 1944 a existat 28 iunie 1940.

În Cimitirul de Onoare de la Ţiganca sunt îngropaţi 1.020 din cei peste 71.000 de soldaţi români care au luptat ca Basarabia să revină la Patria Mamă.

Românii vorbesc în şoaptă sau deloc despre ultimatumul sovietic din 28 iunie 1940 care ne-a lăsat fără Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa.
Nici despre ruperea Ardealului de Nord sau despre Cadrilater nu se prea aude nimic. Tezaurul este subiect tabu.
Sunt momente de istorie aproape recentă trecute sub tăcere. Neclarificate. Neasumate. De ce?
Nu e corect politic sa vorbeşti despre ce s-a întâmplat în propria istorie?
Istoria este aşa cum ne convine să fie?
Defilăm cu ce ne place şi ascundem sub preş momentele delicate?
Suntem diplomaţi şi nu vrem să supărăm vecinul de la Răsărit?
Politica struţului este diplomaţie sau laşitate?

Asumăm pogromul, condamnăm comunismul, dar nu care cumva să supărăm vecinul de la Răsărit.
Care vecin?
Că URSS nu mai are graniţă cu România, iar până în Federaţia Rusă e ceva de mers.
Urmaşa URSS vorbeşte de Transnistria ca despre un „vechi pământ rusesc”.
Forţele pro-ruse din Moldova se plâng de ”imperialismul românesc”.
Un oficial al Ministerului de Externe rus reacţionează în 2011 de parcă sovietele n-ar fi fost măturate de istorie.
Rusia are voie să vorbească în numele URSS.
În numele României Mari nu se încumetă să vorbească nimeni.

Rusia nu mai are nici unul dintre teritoriile pe care le-a „ataşat” în 1940. Ele sunt acum parte din Moldova şi din Ucraina. Nici Moldova şi nici Ucraina nu s-au grăbit să protesteze la recentele declaraţii ale lui Traian Băsescu. Ar recunoaşte prin asta că au făcut parte din mamutul URSS.
A protestat in schimb un oficial al MAE rus. Nu întâmplător, miza Moscovei rămâne capul de pod numit Transnistria.

Politicienii de la Bucureşti tac mâlc pe subiectul 28 iunie 1940. Doar senatorul PDL Viorel Badea a marcat în acest an printr-un comunicat trista zi de 28 iunie. Anul trecut, deputatul Marian Săniuţă a vorbit despre ea de la tribuna Parlamentului. N-a primit aplauze.
Liderii politici deveniti brusc promonarhişti pe 22 iunie, din ură faţă de Traian Băsescu, au uitat să fie români şi pro-români pe 28 iunie. Ce le-ar spune, oare, morţii din cimitirele de la Ţiganca, Vărzăreşti sau Micleuşeni?

Ca să ne respecte alţii trebuie să ne respectăm singuri.
Trebuie să găsim tăria de a ne diseca meritele şi greşelile.
Cu luciditate, fără să ne desfiinţăm conducătorii. Chiar dacă sunt vremelnci.
Să vorbim despre înfrângeri şi despre victorii, despre momente ruşinoase sau glorioase, să inventariem eroisme, trădări, jumătăţi de măsură, moralitatea, imoralitatea sau amoralitatea politicienilor, a puternicilor noştri sau ai lumii.
Dacă nici sub umbrelă NATO, deci în cea mai deplină siguranţă pe care am avut-o în istorie, nu reuşim să scoatem adevărurile la suprafaţă şi ne temem de fantomele trecutului, dacă aşteptăm şi acum verde de la Moscova, Bruxelles sau Washington ca să restabilim adevăruri istorice puse sub obroc de vremuri potrivnice, atunci degeaba am făcut o gaură în tricolor.

* Grigore Vieru, citat despre Ţară


Răspunsuri

 1. Rusia se indigneaza prin comunicate MAE , DAR..adevarul istoric nu poate fi sters, indiferent de hotarii, sfere de influenta, interese geopolitice si geostrategice:
  „Niciun summit, niciun for internaţional, nicio declaraţie ascunsă presei, dar evocată de un ambasador amator de bombe publicistice – el şi stăpânii săi – nu pot şterge din Istoria României raptul teritorial al gliei strămoşeşti cuprinse între Prut şi Nistru.”
  (Ion Petrescu-http://www.ionpetrescu.ro/2011/07/05/duritatea-%e2%80%9cmicutului%e2%80%9d-dmitri-medvedev/
  http://www.google.ro/url?q

 2. Mulțumesc, Nicoleta Savin.

 3. Asa este, se pare ca degeaba am facut o gaura in tricolor, caci pe acolo “sufla vantul fiintei noastre capitale”.

 4. Patriotism deprins la fara frecventa-cam asta ar fi subiectul pe care intentionam sa-l abordez,dupa ce cu mare placere am citit textul tau draga NICOLETA.Dar pt ca tocmai in acel moment ROBERT TURCESCU,iti anunta prezenta la el in emisiune m-am oprit ,interesat de dezbatarea ce urma sa vie.
  Ma declar din start deranjat de felul in care subiectul a fost abordat-FORUMURILE SI BLOGURILE,BLOGERII SI FELUL IN CARE SE SCRIE.
  Da este foarte adevarat pe forumurile presei franceze,ori britanice,n-ai sa gasesti comentarii atit de virulente,violente si triviale,dar acum te rog sa fii atenta:
  NICI JURNALISTII DIN PRESA TARILOR AMINTITE NU SUNT ATIT DE IPOCRITI,NU SE PROSTITUEAZA IN HALUL IN CARE JURNALISTII ROMANI O FAC-CU MENTIUNEA,NU TOTI,SI TU ESTI UNUL DIN CEI PUTINI CARE NU O FACI.
  Pe cei doi domni,ION CRISTOIU SI CHIAR ROBERT TURCESCU,pot sa-i inteleg,si le inteleg momentele de suparare,dar,si ei trebuie sa inteleaga ca…………………au suparat pe multi din toate taberele,pina si pe cei care pretind ca sunt neutrii.
  Oricum miine voi incerca un comentariu pe subiectul propus de tine,in termeni eleganti si de loc violenti.

 5. parerea mea personala este ca intelectualii nostri mediatizati, sunt pe solda rusiei. revedeti cazul basescu-mihaita intaiul

 6. Tano,
  Eu spun asta de foarte multa vreme si multi mi-au spus ca aberez. 🙂

 7. Oftopic…
  Nicoleta, am încercat să intru pe siteul lui Turcescu, dar când încerc îmi apare o chestie: „Acest site poate dăuna computerului dumneavoastră”. O fi virusat…
  Te rog să-i transmiţi să-i dea înapoi mogului banii pe care i-a primit pentru emisiunea în care era vorba de violenţa de limbaj. Altfel se poate considera furt.
  Se vorbea de violenţa de limbaj şi la masă era Cristoiu…. Am văzut concursuri de bancuri unde am râs mai puţin. Cu ceva vreme în urmă, individul se rupea în figuri pe la Antena 3 alături de alţi mâncători de rahat. Aminteşte-ţi cam cum decurgeau acele emisiuni. Nişte mizerii. E drept că nu înjurau de mamă pe nimeni, dar nu e nevoie de înjurături pentru a genera comentarii pline de violenţă. E destul să ţi se pară că te ia de prost.
  Din câte zicea Turcescu, violenţa de limbaj ar avea drept cauză faptul că oamenii sunt plătiţi sau că fac pentru a face trafic în vederea atragerii de publicitate… ce să zic… minte de jurnalist capabil să spună orice de dragul banilor.
  E drept că există şi cei trimişi să sară la gâtul unora, dar sunt relativ puţini. De exemplu la Realitatea Forum faptul că unii „lucrau” în echipă era evident, cum era evident şi chesia cu postarea de comentarii copy-paste-ate. Dar per general numărul lor e minor în funcţie de numărul total de utilizatori.
  Zicea Robert şi că ar trebui amendaţi cei care se leagă de unul sau de altul. Nu, nu trebuie. Este modul în care oamenii pot reacţiona la mizerii.
  Pentru că Ion Cristoiu era acolo, am să mă refer la el. În emisiunile Antenei3 unde presta, se făceau afirmaţii la care, ca să fiu plastic, le curgea rahatul pe bărbie…
  Revin la partea cu sanctionarea. Adică internauţii să fie amendaţi sau arestaţi, iar pseudojurnalişti de teapa lui Badea, Gâdea, Firea, Dana Grecu, Oana Stancu, Sorin Roşca Stănescu, Nistorescu, Corina Drăgotecu, Creţuleasca etc sunt lăsaţi să presteze liber şi mai şi sunt plătiţi cu sume de mii de euro? (I-am enumerat doar şi deja mi s-a făcut greaţă….) Păi, din câte ştiu eu, libertatea de exprimare nu li se aplică doar lor… Cel mult primesc nişte amenzi în cuantumuri sinistru de simbolice dacă te gândeşti la ce sume se vântură în media.

  P.S. Constat tot mai des că în mintea jurnaliştilor totul se reduce la bani… d’aia s-au dus dracului principiile legate de deontologia profesională.

 8. *Tano* Fii serios… ce crezi că ruşii sunt tâmpiţi să arunce cu banii pe nişte papagali? ‘telectualii de care zici sunt aceiaşi care cu orice ocazie îi găsesc lui Băsescu vină pentru orice. Chiar şi pentru că respiră….

 9. Trist de adevărat! Am scris și eu despre românii de dincolo de hotarele actuale, „necunoscuți” cândva și poate și acum:
  Dincolo de neguri…

  Am crescut în teroare şi minciună –
  Pe plaiuri mărşăluia cizma străină.
  Educatorii, umiliţi, au tăcut –
  Ne-au trimis istoria în necunoscut.

  Românii, de soartă aruncaţi
  Afară, ne erau încondeiaţi
  În culori negre, degeneraţi,
  Fluturi pe lampă, alienaţi.

  Neguri ne-au pus şi n-am ştiut
  Că-n ţinuturile de dincolo de neguri
  Locuiau români, – ai noştri semeni –
  Că aveam şi-un frate peste Prut.

  Au bătut vânturi, amestecate,
  Cu iluzii şi speranţe de dreptate;
  Popoare, în genunchi sau răsculate,
  Într-un glas au cerut: libertate!

  Ridicatu-s-au ceţurile şi-am aflat:
  Poporul român a fost martirizat,
  Dar şi-a păstrat limba străbună –
  Ce curge ca o apă pură.
  (Nici cu cleştele n-au scos-o din gură)

  Din largul zărilor albastre,
  Să adunăm durerile noastre
  În vechile hotare strămoşeşti,
  Pe prispa casei părinteşti.

  Să-ntindem punţi spre fiecare,
  –Pavate cu suflet, spre recunoaştere –
  Să le facem la toţi dreptate,
  Să le spunem, în sfârşit, frate!

  MdRaesculum 20.03.2010
  sau Mircea,
  cu simpatie!

 10. Nicoleta Savin, sunteti printre oamenii de presa ( din pacate, nu atatia cat ar fi nevoie), ale caror cuvinte le primesc cu drag. Sunteti printre putinii care nu m-au dezamagit. Ceea ce ati scris aici, sta marturie. Sper, pentru noi toti cei care impartasim aceleasi ganduri, ca romanii se vor vindeca pana la urma si vor (re)descoperi datoria de a fi demni si nevoia de adevar.
  Sanatate si putere pentru tot ce e de dus!
  Si sa aveti parte sa va si bucurati de roadele stradaniilor dumneavoastra!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: