Publicat de: nicoletasavin | 01/12/2011

Andrei Pleşu: Iubire şi idolatrie

“Primesc de la un cititor pe nume Valentin Stângă următoarea întrebare: „Cum disting ca spectator (dar şi ca trăitor, când e  cazul)  între iubire şi idolatrie? Ce anume îl separă pe omul îndrăgostit de omul idolatru?“.

Domnul Stângă gândeşte viguros şi scrie excelent. Îi mulţumesc pentru dificila întrebare şi sunt flatat că mă crede apt să lămuresc lucrurile. Nu sunt. În viteza unui simplu editorial pot încerca doar să mai fac câţiva paşi pe drumul analizei infinite inaugurate de el.

Mi se pare esenţial să observăm că între îndrăgostit şi „obiectul“ iubirii sale avem de-a face cu o specie de continuitate. Cei doi sunt în acelaşi plan: planul comunicării împărtăşite, al unei emotivităţi omogene, al unui afect în permanentă mişcare de la unul la altul. Iubirea se exprimă, adesea, ca indistincţie. Treci neîncetat în celălalt şi celălalt trece neîncetat în tine. E vorba, cu alte cuvinte, de un ritual al participării. Al participării reciproce. Te regăseşti, clipă de clipă, în cel care se regăseşte în tine. Duci apropierea până la identificare. Transformi diferenţa în complementaritate şi stricta cunoaştere în recunoaştere.

Idolatria stabileşte între idolatru şi idol un cu totul alt raport. Nu unul de continuitate, ci unul de ruptură. Idolul e o expresie a distanţei. E necontenit deasupra şi departe. Idolatrul îl priveşte cu o extatică teroare şi adoptă spontan un ritual al obedienţei.

În vreme ce partenerii unui act de iubire coexistă în acelaşi teritoriu, sau îşi construiesc un teritoriu al lor, idolul şi idolatrul nu trăiesc în aceeaşi lume. Cel dintâi e un conglomerat de putere, cel de-al doilea – un conglomerat de dependenţă. Idolatrul nu speră şi nu îndrăzneşte să urce la nivelul idolului său. La fel, idolul nu-şi pune problema să coboare la nivelul celui care îi oficiază cultul. Idolul nu se întrupează. Nu stă la masă cu vameşii şi cu păcătoşii, nu se lasă ucis de netrebnicii lumii. E suveran, rece, invulnerabil.

Într-un cuplu de îndrăgostiţi, nu există, în mod normal, relaţii de subordonare. Când unul dintre parteneri devine dominator, când apare ideea unei ierarhii a calităţilor, cuplul e în pericol. Iubirea impune amândurora un comportament slujitor. Fiecare se dedică celuilalt, fiecare se simte bine să fie în serviciul partenerului.

Idolatria e, dimpotrivă, slujire unilaterală. Idolul nu spală niciodată picioarele idolatrului. Faimoasa iubire curtenească nu era scutită de un anumit halou de idolatrie, cu pasiunea ei pentru „madonizarea“ femeii, cu echivalareaconstantăa îndrăgostirii cu „vasalitatea“. Rezultatul era un soi de destrupare trăită trupeşte.

Dar îndrăznesc, domnule Stângă, să suspectez niţeluş de idolatrie şi imaginea dvs. despre „femeia iubită“: „mântuită de accesoriu, de penumbre incomode“.

Nu ne putem îndrăgosti de statui. De esenţe. De lumini incoruptibile.

Idolatria, cum ştim, înseamnă şi a lua un lucru drept altceva decât este. Faţă de idolatrie, iubirea e un miracol de realism: ea celebrează fiinţe vii, nu fantasme.

Diferenţa dintre omul îndrăgostit şi omul idolatru? E totuna cu diferenţa dintre dialog şi poruncă. Dintre entuziasm şi frică.

Mă opresc deocamdată aici. Pentru continuare, vă dau întâlnire peste 20-30 de ani.”


Răspunsuri

 1. […] Sursa: Blog de veghe – blogul Nicoletei Savin Share this:EmailPrintFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. Categories: Blogosfera, Personalităţi Etichete:Andrei Pleşu Comentarii (0) Trackbacks (0) Lasă un comentariu Trackback […]

 2. La multi ani, draga Nicol!
  Las imaginile si muzica sa-ti „vorbeasca”!

 3. La multi ani cu sufletul la fel de frumos,Nicoleta Savin!Sanatate si putere iti doresc!

 4. La Multi Ani!Cu sanatate si multumire deplina.
  Si sper ca Mos Nicolae a avut tolba plina si nu i-au ajuns cizmele, claparii cum se lauda Sebi ca va umple. 🙂

 5. http://felicitari.tfm.ro/5_onomastice/card1042/index.htm

 6. La multi ani! Sanatate si multe,multe bucurii!!

 7. Dragelor şi dragilor,
  Vă mulţumesc tuturor pentru telefoane, cadouri, pentru mesajele pe facebook, sms, mess, mail sau blog. M-aţi copleşit şi m-aţi răsfăţat. Nu mi-am imaginat niciodată că există atât de mulţi oameni cărora le pasă că exist. Şi ziua e abia la mijloc!
  Toată gratitudinea mea!

 8. Ma bucur ca sunteti fericita!!

 9. Doamne Ajuta cu sanatate si bucurie la toata lumea

 10. Pentru Nicole, in special, ii doresc ca inima sa-i fie plina de fericire si bucurii, sanatate, iar Sarbatorile, sa-i umple casa cu frumusetea lor binecuvantata.

 11. Mirceaaaaaaaaaaaa,
  Cand vii in tara? Ne e dooooooor de tine…

 12. La multi ani, Nicoleta Savin! Sa aveti parte de sanatate, multe, multe bucurii!

 13. La multi multi ani Sfintilor Nicolai! Aaaah … dnei Nicoleta Savin!
  Si nu carecumva …( restu’ la … Mitica 😉 )
  Sa traiti multi ani!
  Bunul Dzeu sa va ajute!
  xxx

 14. .vin cand voi avea liber…

 15. Când trebuie să alegi adevărul privind informaţia schimbată între un „filosof şi om de cultură” şi un „micuţ ajuns vedetă şi director”… mai contează natura alegerii.

  Cum aş putea să aleg între cineva care foloseşte expresii de tipul „smintit în sens teologic” şi, dintr-un platou întreg plus realizatorii din spatele camerelor, numai domnul Ciuvică suspectează că acel „smintit” înseamnă altceva decât „nebun” şi domnia sa este cu totul altul decât cel ţintit de articol.

  De ce este important piedestalul? Pentru că una este ceea ce produce omul şi este demn de pus pe piedestal, şi alta este omul în ceea ce face printre noi, pe lângă piedestal.

  Oamenii care au idoli alţi oameni sunt oameni slabi. Idolatria trebui adresată inefabilului de pe piedestal, spiritului care vine de la Dumnezeu, pentru că numai aşa idolatria se transformă în dreapta credinţă.

 16. Sarbatori fericite!!

 17. La mulți ani Nico!

 18. Mos Ajun sa fie darnic si bun! 🙂

 19. LA MULTI ANI CU SANATATE, BANI SI NOROC IN TOATE!

 20. Dragilor,
  De mai bine de o lună, tot caut să mă cunosc mai PROFUND pe mine însumi… Ştia ea Pythia ce ştia, chit că zicerea i-a fost atribuită lui Socrate… 🙂
  Am găsit multe înlăuntru, şi bune şi rele. Şi nu-s la capăt de drum.
  Sper c-o să-mi scuzaţi absenţa… am simţit că găsirea Căii către mine îmi e necesară. Şi n-am greşit.
  Le mulţumesc tuturor celor care m-au sunat, mi-au scris, mi-au trimis e-mail-uri si sms-uri, mi-au lăsat mesaje pe facebook sau în acest loc de veghe.
  N-am păţit nimic rau… doar că m-am ghemuit în mine şi ies mai greu.
  Ca să mă iertaţi, postez un regal cu părintele Pantelimon. Lectură, vizionare şi audiţie plăcute.

  Cu multă iubire,
  Nicol

 21. „diferenţa dintre dialog şi poruncă. Dintre entuziasm şi frică.”
  Nicol, sora mea , ti-ai pregatit inima si ghetutele?
  „” Sfântul Ierarh Nicolae care, dimpreună cu Sfântul Cassian Romanul, se îndreaptă degrabă şi-nveşmântat în straie strălucitoare spre locul unde au laolaltă întâlnire cu Dumnezeu. Pe drum căruţa unui ţăran, adânc înţepenită în glod. Sfântul Nicolae parcă ar dori să se oprească şi să dea celui necăjit o mână de ajutor. Îl ceartă însă Cassian: se poate, să întârziem, ferească sfântul, la întâlnire şi să ne înfăţişăm înaintea Domnului cu haine mânjite de noroi sau, mai ştii minune, sfâşiate?
  Aşa o fi, aşa este, încuviinţează Sf. Nicolae, dar nici pe năpăstuitul ăsta nu-l putem lăsa la voia întâmplării şi trece pe lângă el ca preotul şi levitul din parabola samarineanului milostiv.
  Şi nici una, nici două, îşi sumecă poalele hlamidei, îşi suflecă mânecile stiharului şi coboară alături de ţăran, punând voiniceşte umărul sub codârlă. Se zbate, se opinteşte, asudă, se umple de mâzgă, răsuflă din greu, iar încearcă, i se fac veşmintele harcea-parcea… Dar până la urmă căruţa e scoasă la drum drept şi omul vesel şi bucuros, blagoslovindu-şi binefăcătorul, îşi poate urma calea. Sf. Cassian, estimp, privind cele ce se întâmplă, dă nedumerit din umeri şi pleacă zorit nevoie mare.
  Sosesc amândoi la întâlnire. Sf. Cassian adastă (pe jăratic) de multă vreme când, în sfârşit, apare şi bietul Nicolae, gâfâind, abia trăgându-şi sufletul şi într-un hal de murdărie şi neorânduială de neînchipuit. Sfântul Cassian e uimit şi niţel scandalizat. Atotputernicul, atunci, ce face? Pe Sfantul Cassian îl primeşte cu glacială politeţe, pe Sf. Nicolae cu mare prietenie. Şi le grăieşte astfel: numele tău, imaculatule şi neîntârziatule, respectuosule şi mult protocolarule, va fi purtat doar de unul din zece mii de oameni – şi încă! Şi vei fi prăznuit numai o dată la patru ani. Iar al tău, o mult mânjitule, nepunctualule, neparolistule, dar vrednicule iubitor de aproapele tău şi adevărat ucenic al mult compătimitorului Meu Fiu, va fi printre cele mai populare din lumea toată.

  Tâlcul istorisirii este că Sf. Nicolae nu a întârziat. Mai mult decât atât. A sosit înainte de Cassian. Căci în clipa chiar când şi-a suflecat mânecile şi şi-a sumes hlamida, el a stat în faţa lui Dumnezeu. Aşa ne apropiem de Dumnezeu, făcând binele; atunci ne acordă El audienţă (aude rugăciunile noastre). N-a fost nevoie de prezenţa fizică a ierarhului pentru că, prin fapta sa, a luat-o înaintea celuilalt şi a străbătut distanţele cu iuţeala gândului.
  Pe acest pământ, cel mai sigur mijloc de a intra în comunicare (comuniune) cu Atotputernicul, mijlocul fără greş şi instantaneu este săvârşirea binelui, ajutoararea aproapelui aflat în necaz.” ( SFINŢI SI OAMENI IUBIŢI- “Daruind vei dobandi”,Nicolae Steinhardt)
  Sa-mi fii sanatoasa si sa ai izbanda in tot ceea ce gandesti si faptuiesti!

 22. Multumesc, sora mea!
  Ganduri bune, cu multa dragoste!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: