Publicat de: nicoletasavin | 02/03/2013

Petru Creţia despre falsa conştiinţă

Sorin Ovidiu Vântu spunea într-un interviu că „mai sunt puţine conştiinţe de cumpărat în România”.

Cred că S.O.V. greşea. Iată de ce:

Unu: Conştiinţele, dacă sunt conştiinţe, nu se pot cumpăra cu tot aurul din lume. Adevărul tot adevăr rămâne chiar dacă este rostit de un singur om, iar câteva sute, mii sau milioane de oameni nu-l recunosc. Iar o conştiinţă îl rosteşte, fără de frică.

Doi: Când Vântu a plecat la cumpărături, şi-a luat, oare cu el un detector de „false conştiinţe”? Probabil nu şi, la fel de probabil, a cumpărat pe bani grei falsuri grosolane.

Nu cred că e singurul cumpărător păcălit şi nu-i compătimesc pe „vânătorii de conştiinţe”, care cred că lumea se raportează doar la bani sau putere. Vai de sufletele lor!

Vă rog să citiţi excelentul eseu care urmează fie şi măcar pentru efortul meu de a-l culege pentru a-l posta.

Se numeşte „Falsa conştiinţă”, a fost scris de marele cărturar Petru Creţia, şi îl reproduc din volumul „Luminile şi umbrele sufletului”, publicat de editura Humanitas, în 2011. 

Falsa conştiinţă

Motto: Este tot atât de uşor să te înşeli pe tine însuţi fără să-ţi dai seama, pe cât este de greu sa-i înşeli pe alţii fără ca ei să observe. (La Rochfoucauld, Maxime, 1678, nr. 115) Petru Cretia

O anume diferenţă între ceea ce crede fiecare dintre noi despre sine şi ceea ce este cu adevărat, aşa cum îl ştie pe deplin numai Dumnezeu, este inerentă umanului, şi nu despre un asemenea lucru va fi vorba aici, ci doar despre formele excesive, nu arareori aproape patologice, pe care le ia falsa conştiinţă de sine. Şi, deşi excesive şi aproape patologice, ele sunt mai răspândite decât ne-am aştepta.

Termenul de „falsă conştiinţă” nu este pe deplin grăitor. Nu este vorba numai de faptul că cineva îşi ignoră adevărata fiinţă şi fire sau că se crede pur şi simplu altfel decât este. Ea este în primul rând cultivarea unei credinţe despre sine cu mult superioară realităţii, este o imagine exaltată a unei excelente absenţe. Omul normal, ale cărui corecţii de imagine sunt mai mult sau mai puţin rezonabile, având un sine echilibrat, poate exista liniştit cu propria sa imagine. Dar cel afectat de o falsă conştiinţă nu este în stare de astfel de lucru. Şi nu atât pentru că nu s-ar putea până la urmă împăca cu sinele lui adevărat, este loc sub soare pentru noi toţi şi cineva acolo sus ne iubeşte pe toţi, ci pentru că vrea să se creadă despre el că este cineva înzestrat cu mari calităţi omeneşti, de obicei cele pe care le are cel mai puţin, dar la care aspiră cel mai mult. Asemenea om confundă propria sa realitate cu un deziderat himeric cu privire la sinele lui. Dar operaţiunea aceasta de substituire nu se face conştient, ci este un construct al inconştientului care are, în fiecare caz, o istorie individuală a lui, chiar dacă, abstrăgând caractere comune, putem construi o tipologie. Iar odată acest neadevăr instalat în cineva, el este asumat ca adevăr, cu credinţă, cu iubire, cu mândrie şi cu durere. Incapacitatea de autoanaliză corectă duce astfel la o alienare de realitate analogă cu cea din unele psihoze. Lucru uşor de înţeles dacă admitem că orice falsă conştiinţă se constituie, progresiv, pe o rea conştiinţă de sine refulată. Unii sucombă sentimentului că sunt nimica şi nimeni, că tot ce fac şi ar putea să facă le trădează nimicnicia. Alţii se împacă cu ei înşişi, aşa  cum sunt. Alţii îşi fabrică, în bezna şi singurătatea sinelui, o conştiinţă falsă şi trăiesc aşa, ca într-o nebunie ambulatorrie, când mai benignă, când mai damnată. Şi mai periculoasă decât orice falsificare deliberată şi decât orice ipocrizie.

Falsa conştiinţă ne obligă, fără să ne dăm seama, să jucăm un rol, mai mult, să înscenăm o dramă pentru acest rol şi să o populăm cu crezuri şi cu lupte false, cu apoteoze şi dezastre fictive. Cred că mulţi dintre noi au văzut sau avut în preajma lor asemenea inşi jucându-şi tristul rol pe scena lumii. Unii sunt atât de naivi, atât de de transparenţi şi atât de evident ridicoli, încât nu pot inspira decât o ironie indulgentă şi aproape tandră. Alţii însă pot fi de-a dreptul siniştri. Şi sunt numeroşi, au diferite apucături, dar reductibile la un tip fundamental.

Omul de felul acesta se crede şi vrea să fie crezut tocmai ceea ce nu este, şi anume un om nobil în sfera etică şi afectivă, luminat în ordinea cognitivă şi puternic în cea volitivă. Fiind un simplu veleitar utopic, vrea să apară nici mai mult, nici mai puţin decât ca paradigma excelenţei umane. Iar această imagine falsă despre sine o afirmă şi o exibă cu patos, trăind-o mai ales când o propune altora sau se gândeşte pe sine între alţii sau mai presus de alţii. Mai mult, trăind şi făptuind printre oamenii de rând, afirmarea sa de sine ia forma unei lupte şi a unei misiuni, susţinute de un crez care nu e de fapt decât un scenariu pentru a-şi transforma reaua lui aşezare în lume şi faţă de lume într-o idealitate al cărei erou se simte şi se crede a fi. Pe de altă parte, în precipitarea lui de a scăpa de propria sa imagine reală, el o proiectează, în chip inconştient şi malign, asupra altuia sau a altora şi se poate frecvent asista la scene în care acest om, în fond bolnav, îi acuză pe cei din jur de propriile sale scăderi, aberaţii şi grele păcate; şi invers, el săvârşeşte în mod curent ceea ce atât de violent şi de zgomotos blamează la alţii. Şi de aceea tipul acesta de om, a cărui viaţă, astfel, se situează nu numai pe fals, ci şi pe nedreptate, este dăunător celor din preajma lui. Nociv, pentru că falsa imagine pe care o are despre sine se izbeşte în mod inevitabil cu rigorile realului, de verificările lui constante şi neiertătoare, de insucces. Omul normal ştie să-şi analizeze insuccesul şi să vadă partea lui de eroare sau de vină, dar acest mic paranoic, nu: el nu este de vină niciodată şi nu greşeşte niciodată, de vină sunt întotdeauna ceilalţi, cei care nu i-au dat ascultare, nu l-au luat drept cârmuitor, l-au tratat fără deferenţa cuvenită, nu l-au înţeles. De aici corelativul oricărei manii şi iluzii de grandoare, mania şi iluzia persecuţiei. Omul acesta, care este o minciună întrupată, sfârşeşte aproape totdeauna prin a se considera un nedreptăţit şi chiar un martir, persecutat de semenii lui obtuzi şi ingraţi, eventual invidioşi. Prigonit de „oameni”. Şi iată că, la răul pe care omul înzestrat cu o falsă conştiinţă îl face prin incapacitatea, incompetenţa şi veleitarismul său, se adaugă, virulentă, şi setea lui de răzbunare, care este dublă: una, inconştientă, faţă de cei mai buni decât el; şi alta, de suprafaţă, asumată conştient şi agresiv, faţă de cei care nu l-au recunoscut ca atare. Şi devine periculos: reclamagiu fără odihnă, calomniator neruşinat, procesoman. Şi uneori patosul lui este atât de mare şi de persuasiv, încât se găsesc oameni care să-l creadă, să-l sprijine, uneori chiar să-l promoveze, până îşi rupe din nou gâtul şi o ia de la început cu lamentaţiile şi cu vindictele. Omul nostru e, în felul lui, de neînvins. Iar falsa lui conştiinţă este mai nocivă decât minciuna deliberată, decât ipocrizia sau decât o calculată calomnie.

Nu este de crezut că o astfel de amăgire este etanşă la o cât de vagă trezire la adevărata conştiinţă. Dar omul acesta, în fond atât de corupt, ştie să treacă peste asta. Ba mai grav: abia atunci devine extrem de periculos. Şi foarte sigur de sine, cel mai ţanţoş de slava lui de tinichea. Astfel, continuă să circule slobod prin lume, concepând proiecte pe care le dă drept aproape gata realizate şi nefăcând absolut nimic. Crezându-se generos şi fiind de fapt meschin, crezându-se plin de resurse şi nefiind bun de nimic, predestinat tuturor ratărilor, crezându-se delicat şi virtuos şi fiind de fapt atât de grosolan şi plin de grele păcate, auster când e lacom, paşnic când e litigios şi agresiv, o autoritate în orice materie când el abia dacă are rudimentele vreunui domeniu. Clamează cu sfruntare adevărul său iluzoriu, confundând adesea sinceritatea cu simpla grosolănie şi reacţionând isteric la cea mai mică încercare nu zic de a-l deconspira, ci de a considera că într-o privinţă destul de mică ar fi greşit sau nu s-ar fi purtat cum se cuvine. Şi trăieşte aşa mai departe, mai sigur de sine decât ţi-ar veni să crezi, gestionându-şi (uneori cu bune rezultate parţiale) eşecul fundamental de a nu fi ce visează a fi.


Răspunsuri

 1. Oare nu tot despre falsa constiinta sau poate chiar asumaa ca tradator de neam si / sau de tara vorbesc eu mai jos?

  Trebuie spus in clar cum o spun eu de peste doi ani, desi agentii lor de influenta de pe aici si de pe peste tot , m-au contrat sau au incercat sa trimita in derizoriu ce spuneam, in timp ce azi ce spuneam eu de pe atunci, se spune pana la cel mai inalt nivel caci dl Basescu in ultima alocutiune inainte de alegerile din decembrie a pus intrebarea retorica veti vota privind spre Europa spre apus sau spre rasarit ?
  Deci trebue sa fim in clar precum este ziaristul Malin Bot , adica vrem sa inchidem total paranteza in care a fost pusa Romania incepand cu intrarea trupelor de ocupatie sovietice si cu instalarea statului comunist, sluga a Moscovei lui Stalin, definitivand ireversibil pozitia noastra ijn UE sau nu vrem sa o inchidem cu toate consecintele nefaste Romaniei?

  La asta trebuie sa raspunda in clar PDL si toti cei care doresc sa-l conduca, dar nu numai

 2. Stimata doamna Nicoleta Savin, pentru Dumnezeu, inregistrati emisiunile de la Ora de veghe si postati-le pe site la Nasul TV. Ce fel de politica are acest post TV? Cu exceptia emisiunii lui Radu Moraru si a Meritocratiei, nici o alta emisiune nu are inregistrari. Mi se pare o mare lipsa. Posturile dvs concurente au inteles demult sa procedeze in aceasta maniera.

 3. Nicole,
  Ai parasit total acest blog?

 4. „Conştiinţele, dacă sunt conştiinţe, nu se pot cumpăra cu tot aurul din lume. ” Greşit … cunoştiinţele nu se pot confunda cu prietenii … cei care nu se pot cocumpăra sunt prietenii … teoretic vorbind… practic toţi se pot cumpăra.. problema e găsirea preţului ..

 5. Sunt pe facebook, zilnic, dar sper sa revin pe blog in curand
  https://www.facebook.com/nicoleta.savin.9
  https://www.facebook.com/oradeveghe?ref=hl

 6. Ma enerveaza facebook asa ca voi comunica cu tine de aici . Sper sa mai intri si sa citesti.:

  Dl Presedinte Basescu in ce a spus azi are absoluta dreptate . Lovitura de stat inceputa dar esuata in vara trecuta, care era indreptata impotriva statului de drept, a democratiei si a orientarii occidentale a Romaniei al caror reprezentat si aparator de nivel si forta maxima era si este dl Presedinte Basescu se continua printr-o alta tactica kgbista (ca nu pe Ponta il duce capul pentru asemenea planuri marsave) si anume aceea ca daca nu putem demola Presedintele, daca justitia si institutiile statului de drept precum DNA si ANI isi fac treaba fara sa fie speriate de alde Dragnea sau de Socru, atunci avand majoritatea parlamentara si Avocatul poporului sa umblam la lege pentru a castra atat procuratura cat si ANI caci judecatorii nu mai au ce face daca legea este stramba.

  Semnalul de alarma tras azi de Presedinte este foarte important si daca societatea civila cat si partidele democratice si prooccidentale nu-i vin in ajutor, am terminat-o.

  Asadar cred ca modelul protestului Rosia Montana dus chiar pana la modelul Kievului (si nici macar nu exagerez pentru ca de fapt distrugerea statului de drept ne uneste cu Moldova, dar cu o Moldova sovietica, cu aia a lui Voronin si cu Transnistria) trebuie repede aplicat acum de catre partidele de dreapta, de catre toti cei care doresc integrarea in occident si nu in stepa asiatica cat si de societatea civila care are aceste idealuri.
  Dar mobilizarea trebuie sa o faca partidele, fara prea multa parada de apartenenta politica, caci ele au deja un cadru organizat ce poate fi folosit ca infrastructura pentru astfel de manifestatii.

  Asadar la treaba!

 7. Intr-o vreme nu eram in asteptare dar este mai bine asa caci voi constata astfel daca l-ai citit, 🙂

 8. Ion Adrian,
  Nu pentru tine am instituit asteptarea. Iertare pentru disconfort…:)

 9. Stiu. Dar nu ti-am spus ca ma bucur? caci astfel stiu ca m-ai citit chiar daca nu ai timp sa raspunzi

  Uite-o si pe asta care cred ca sti de unde am luat-o 🙂

  Sunt total de acord cu asta:

  Ce e mai rau?! Sa scoti o tara din UE, asa cum se straduiesc politrucii romani din USL sau sa refuzi, in ultima clipa, sa faci parte din UE, asa cum a decis mafia lui Ianukovich?! Evident, daca pe ucrainieni ii mai poti ierta, mafia USL nu va fi iertata niciodata dupa “martea neagra”!

  Dar cu neiertarea ma indoiesc caci nu stiu cati sunt cei care-i gasesc vinovati?
  Cati din politrucime si cati din pulime? 🙂

 10. 🙂

 11. Ma intreb daca in acest moment exista o stare revolutionar – insurectionala asa cum era acum 24 de ani.
  As spune ca este o stare de acest fel dar mai degraba prerevolutionara asa cum era in acele zile in Timisoara si in 21 in Bucuresti cand se cerea demisia lui Ceausescu si a guvernului Dascalescu.
  Daca era accepata aceasta cerere schimbarea de regim se putea eventual realiza pe cale pasnica iar azi cererea care este acoperita democratic este:
  Jos Ponta si jos Parlamentul. Calea democratica, pasnica exista asa cum exista si in decembrie 1989 pana cand au aparut primii morti moment din care nu mai era intoarcere adica ori ceusistii ori restul natiunii si a fost sa fie restul natiunii iar despre ce a urmat nu discut acum.
  Asadar daca Ponta pleaca si Parlamentul demisioneaza dar nu dupa ce implineste voia poporului care a cerut prin vot democratic 300 parlamentari printr-o ultima lege inaintea demisiei.
  Sau o alta iesire onorabila si democratica este demisia guvernului urmata de doua investituri esuate si dizolvare urmata de anticipate
  Cred ca la asa ceva s-a gandit dl Presedinte cand a spus ca Parlamentul ar trebui dizolvat.
  Daca calea pasnica nu este posibila atunci poporul poate apela la revolta caci:

  Dreptul la revoltă este un drept fundamental si imprescriptibil Nu ai nevoie de lege şi aprobări! El se revendică de la sine la limita suportabilităţii! societatii Dreptul la revoltă e ca dreptul la viaţă!

  Acest drept fundamental in actiune a determinat căderea regimului comunist în 1989!.
  Deci nimeni nu poate sa-l nege azi 21 decembrie 2013 si niciodata.

  Suplimentar pentru acest Craciun care vreau sa-ti fie fericit, sper sa faci constructia:

  http://ak.imgag.com/imgag/product/preview/flash/bws8Shell_fps24.swf?ihost=http://ak.imgag.com/imgag&brandldrPath=/product/full/el/&cardNum=/product/full/ap/3166187/graphic1
  🙂

 12. daca nu a intrat
  http://ak.imgag.com/imgag/product/preview/flash/bws8Shell_fps24.swf?ihost=http://ak.imgag.com/imgag&brandldrPath=/product/full/el/&cardNum=/product/full/ap/3166187/graphic1

 13. Articolul „Despre starea de necesitate si legitima aparare din perspectiva constitutionala” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 14. Articolul „Cand urmeaza sa intre in vigoare viitoarea lege de revizuire a Constitutiei? Revizuirea din 2003 este in pericol (I), (II)”
  pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 15. Articolul „Cand „fapta” este confundata cu „faptuitorul”, iar „instructia penala” cu „urmarirea penala”” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 16. Articolul „Neconstitutionalitatea trecerii coordonarii Serviciului de Telecomunicatii Speciale de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la Guvern” pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 17. Pe blogul asta nu ai mai apucat sa fii felicitata la 10 februarie anul trecut dar sper ca acum odata ce deschid eu lista sa nu raman singurul.Oricum vad ca ai intrat in atentia Mangului un constitutionalist de forta pe care il intreb daca stie de ce este lovit de nulitate guvernul stolojan din 2001( parca) si sper sa mai intre si el sa-ti spuna ca si mine un foarte foarte sincer LA MULTI ANI

 18. […] Sursa: Blog de veghe […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: