Publicat de: nicoletasavin | 14/02/2014

Ordonanţa care omoară statul de drept sub pretextul că salvează România. Guvernatorul BNR devine Dumnezeu…

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) va apărea în curând pe scena financiară românească şi va fi condus de către guvernatorul BNR.

CNSM va fi înfiinţat „graţie” unei Ordonanţe de Urgenţă semnată de Victor Viorel Ponta. De ce Ordonanţă de Urgenţă cu o majoritate de 70% in Parlament?

Proiectul de ordonanţă se poate găsi pe net, pe site-ul de la Finanţe, presa l-a semnalat, fără a-l declara nociv. Oare de ce? Sunt foarte curioasă dacă el este în acord cu Constituţia. Cred că nu, dar ce contează ce cred eu sau dumneavoastră? O Ordonanţă de Urgenţă poate fi atacată la curtea Constituţională doar de Avocatul Poporului, iar acolo – ghinion – este un interimar fără studii juridice, dar cu inimă mare şi pesedistă…

Cred că acest text de ordonanţă este un sacrilegiu la adresa legii, cât timp prevede, negru pe alb, că membrii Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială sunt stat în stat şi se situează deasupra legii.

Dacă Ordonanţa va fi adoptată, Mugur Isărescu nu are de ce să candideze la Preşedinţie:  e deja cel mai puternic om din stat, indiferent de locatarii de la palatele Cotroceni, Victoria, de la Palatul Parlamentului sau din alte instituţii vitale ale României.

Textul ordonanţei este de a natură a da frisoane tuturor, din cel puţin cinci motive:

–         Membrii Comitetului, precum şi persoanele care au lucrat sau lucrează pentru sau în legătură cu activitatea Comitetului, nu răspund civil sau penal pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere macroprudenţială, cu excepţia cazului în care se dovedeşte că au acţionat cu rea-credinţă şi cu neglijenţă gravă. (Articolul 11, aliniatul 2)

–         Desfăşurarea activităţii în cadrul Comitetului de către persoanele prevăzute la alin. (1) nu intră sub incidenţa regimului incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese prevăzut de Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare ori a celui prevăzut în legile speciale care guvernează statutul autorităţilor din care fac parte aceste persoane (Articolul 7, aliniatul 3)

–         În îndeplinirea obiectivului fundamental prevăzut la alin. (1), Comitetul şi membrii Consiliului general nu solicită şi nu accepta instrucţiuni din partea niciunei autorităţi, instituţii sau organism public ori privat. (Articolul 2, aliniatul 2)

–         Preşedintele Comitetului prezintă Parlamentului României, până la data de 30 iunie a anului următor, raportul anual al Comitetului, care este dezbătut, fără a fi supus votului, în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului. (Articolul 11, aliniatul 1)

–         Comitetul adoptă şi urmăreşte implementarea strategiei privind politica macroprudenţială, fără a aduce atingere independenţei Băncii Naţionale a României, conform art.130 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene (Articolul 13)

Nu cred nici în ruptul capului că UE ne-a cerut înfiinţarea unui organism care să nu fie controlat de nimeni (in Parlament merge doar pentru informare, odată pe an), a cărui decizie e literă de lege pentru executiv şi legislativ (ce hotărăsc cei patru membri ai BNR din Comitet e sfânt fiindcă, în caz de paritate, Mugur Isărescu are drept de veto), şi, mai ales, care nu răspunde în faţa legii (administrativ, civil sau penal, cu prevedere scrisă, ca nu cumva DNA, DIICOT sau ANI să aibă dubii).

Singura instituţie a statului în faţa căreia se înclină noul Comitet Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială este Banca Naţională a României, a cărei independenţă nu poate fi clintită de nimeni şi nimic

Acestea fiind zise, ce mai putem adăuga? Absolut nimic. Quod erat demonstrandum.

P.S.

Nu am nimic cu Mugur Isărescu. Nici un român nu ar trebui să primească, prin lege, atâtea puteri discreţionare. Sunt jurnalist din 1990, dar n-am văzut niciodată vreun text de lege care să prevadă, expres, imunitatea penală şi civilă, a unor persoane numite sau alese.

Între noi fie vorba, Mugur Isărescu trebuie reconfirmat în toamna acestui an pentru un nou mandat în fruntea BNR şi, implicit, a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. E, deci, la mâna lui Victor Ponta… Deocamdată.

Un gând năstruşnic nu-mi dă pace: şi dacă noul mastodont financiar nu e pus pe roate pentru Mugur Isărescu, ci pentru altcineva, aflat deocamdată pe post de as în mâneca Puterii?

Link unde puteţi vedea, integral, textul proiectului de ordonanţă de urgenţă din care am extras cele 5 prevederi.  http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/OUG_supravegherea_macroprudentiala_26092013.pdf


Responses

 1. […] Sursa: nicoletasavin.wordpress.com […]

 2. Mai trebuie un articol: membri CNSM nu răspund în fața nimănui, nici măcar a lui Dumnezeu,

 3. Buna ziua,

  Eu am inteles si ca::
  – la art.7,, lit. b si c. din Comitet mai fac parte 5 membri numiti politic si anume: presedintele si prim-vice presedintele ASF, respectiv 3 reprezentanti MFP-, asta inseamna o larga majoritate cand se voteaza ceva (art. 9.(1) pct.2);
  – la art. 9.(1) pct.3. presedintele are vot decisiv in caz de egalitate de voturi;

  Mie mi se pare ca prin aceasta ordonanta, guvernatorul BNR este doar un paravan, dar in schimb sunt pusi la adapost de justitie politicienii care fac parte din acest Comitet.

  Cu respect

 4. Cel mai parsiv din BNR ! un excroc care a distrus finantele si LEUL cu ILIESCU si urmatorii, cel mai parsiv-Isarescu,ar trebuii arestat pentru subminarea economiei nationale !!

 5. Doamna, cu un Parlament ce voteaza legi numai pentru interesele lor proprii, cu un Guvern care una spune si alta face ( In special Primul Ministru ), la ce sa te astepti mai bun ? Acum, dorindu-se sporirea puterilor domnului Mugur Isarescu ne arata spre ce se indreapta Romania si niciun caz, spre bine. Trezeste-te romane !

 6. Cred că ordonanța este pentru Florin Georgescu, cel care va fi votat în Parlament noul guvernator al BNR.

 7. […] via Nicoleta Savin […]

 8. adica pt florin georgescu, prieten la catarama al lui Rusanu.

 9. un fel de banca federala a americii care nici ea nu se supune niciunei institutii din lume sau guvern

 10. Niste banditi pentru care biciul este o pedeapsa prea mica

 11. Te rog ajută-mă!
  ROSTOGOLIŢI!

  UN PROIECT INTERESANT!

  Intraţi Facebook la Victor Cotrutz

  (facebook.com/victor.cotrutz?fref=ts)

  citiţi despre MOBOTIQ şi dacă vi se pare interesant SUSŢINEŢI-L!

  Adresa proiectului este:

  thunderclap.it/projects/8968-p2p-personal-mobility-bot

  ROG ROSTOGOLIŢI!

 12. Nicaieri nu pot gasi cu subiect si predicat motivarea BNR/Isarescu pentru contractarea imprumutului FMI din 2009. Cu o asemenea lege, ne asiguram ca astfel de decizii vor ramane confidentiale pana la sfarsitul timpului. In treacat fie spus, acest imprumut are consecinte ce le depasesc in magnitudine pe cele mai multe din ultimii ‘shpe ani.

  Criza din 2008 nu s-a declansat pe motiv ca agentiile americane n-aveau in prerogativele lor tot ce cer astia. Dar cand Paulson a ingenucheat la Nancy Pelosi sa obtina $1,5 mii de miliarde, le-a obtinut in baza la o pagina jumate in care se stipula clar ca nu va putea fi intrebat vreodata ce a facut cu banii. Acum avem 5 pagini…

  Cand Greenspan era seful banilor americani, se poate observa cum s-a indoit la cererile politicului de injectare de bani, in ajun de renumire. Asa ca independenta omului de catre oameni e o nascocire. Germania, dupa cea mai recenta reunificare, a intreprins tot felul de politici care numai prudentiale nu pot fi numite…

 13. Ingrozitor! Mafia se consolideaza si se perfectioneaza pana in cele mai sofisticate amanunte. Am senzatia ca ne vom sufoca in curand…

 14. […] Sursa: Nicoleta Savin […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: