Publicat de: nicoletasavin | 13/12/2016

Unde-i lege, nu-i tocmeală! De ce nu poate Iohannis să-l numească pe Dragnea premier

În primele trei ore de la exit-poll-uri, duminică seara, cei mai importanţi lideri ai PSD au ieşit Care pe care?public să spună românilor, fără nici un pic de ruşine, cum au de gând să calce legea în picioare pentru a-l instala pe Liviu Dragnea în fruntea Guvernului.

A spart gheaţa Codrin Ştefănescu. Eu l-am văzut la B1 TV, dar probabil că a spus cam aceleaşi lucruri pe toate posturile de televiziune, în direct sau la telefon. Pentru Codrin Ştefănescu, „şeful” de la Teleorman este „un erou, eroul milioanelor de votanţi anti-Băsescu la referendumul din 2012 şi eroul PSD”. Iar acest eroism l-ar califica să ocupe fotoliul de la Palatul Victoria în ciuda condamnării din dosarul Referendumul.

Alt avocat al ideii este Gabriela Vrânceanu Firea; ea nu aduce în discuţie eroismul, ci meritele lui Liviu Dragnea. Primăriţa Bucureştiului a invocat programul PSD votat de români, al cărui autor ar fi Dragnea, motiv suficient ca liderul PSD să fie pus în fruntea listei de posibili candidaţi. Firea a mai spus că Opoziţia le-a ales premierul fiindcă l-a contrapus în campania electorală lui Cioloş.

În sfârşit, însuşi Liviu Dragnea nu şi-a exclus propria nominalizare: „nu am zis inca NU la varianta Dragnea”. 

Nu e de mirare că, luni, toţi reprezentanţii PSD care s-au perindat pe la televiziuni au aprofundat subiectul. Ei au explicat, aberant, că votul popular bate legea. Şi au adăugat interpretări trase de păr ale Constituţiei şi legii organice de funcţionare a guvernului şi a ministerelor pentru a justifica legitimitatea şi legalitatea nominalizării lui Dragnea.

Ce spun legile româneşti în vigoare?

Constituţia, la articolul 105, dedicat incompatibilităţilor, menţionează: (1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial. (2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.

Legea organică pomenită de Constituţie exista deja, n-a fost nevoie de amendarea ei sau de un text nou de lege. Este vorba de Legea 90 din 26.03.2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, promulgată de preşedintele Ion Iliescu, publicată în Monitorul Oficial pe 2.04.2001, nemodificată şi, implicit, aflată în vigoare.

Textul de lege spune, clar, fără loc de interpretări, că nu poate fi membru al guvernului (prim ministru sau ministru), o persoană condamnată penal:

Art. 2. – Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1). Art. 3. – (1) Guvernul este alcătuit din primul-ministru şi miniştri.

Legea 90, ca şi Codul Penal de altfel, nu face distincţie între condamnarea cu executare, cea cu suspendare sau amenda penală. Condamnarea penală consfinţeşte că a existat o infracţiune de care se face vinovat cel condamnat. Dacă pedeapsa presupune privarea de libertate în spaţiul penitenciar, este supendată de la executare dar are un termen de încercare, sau presupune doar  plata unei amenzi penale, asta decid judecătorii, în funcţie de infracţiune şi gravitatea ei.

Cum interpretează pesediştii legile româneşti în vigoare? 

In materie de Constituţie, pesediştii citează doar aliniatul unu din articolul 105, omiţând aliniatul 2, care face trimitere pentru alte incompatibilităţi la legea organică. La televiziunile de casă, unde PSD nu este deranjat nici măcar cu o floare, nimeni nu-i contrazice şi discuţia se încheie cu concluzia că Dragnea poate fi premier.

La televiziunile unde jurnaliştii sau invitaţii aduc în discuţie textul din legea 90, pesediştii spun că toate cele patru incompatibilităţi din text – cetăţenia/domiciliul, drepturile electorale, condamnarea penală şi alte cazuri de incompatibilităţi – trebuie îndeplinite cumulativ, şi nu fiecare în parte.

Păi şi aşa, cumulativ, dragi pesedişti, Dragnea tot nu se califică fiindcă îndeplineşte doar trei din cele patru situaţii prevăzute în textul de lege, având o condamnare penală definitivă, cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar şi cu un termen de încercare de patru ani, până în 2020.

Mi se pare de noaptea minţii să doreşti impunerea unui premier cu încălcarea deliberată a legii. Şi dacă PSD ar fi obţinut 100% din voturi, tot nu l-ar putea nominaliza pe Liviu Dragnea. Ar fi perfect îndreptăţit la postul de premier, dar cu o altă nominalizare.

Şah la Iohannis

Invocând voinţa electoratului, un lider local al PSD a menţionat deja în spaţiul public posibila suspendare a lui Klaus Iohannis dacă acesta le-ar refuza o nominalizare de premier. Altfel spus, dacă preşedintele respectă legea şi respinge varianta Dragnea, trebuie suspendat şi demis prin referendum. Vă reamintesc că pentru suspendarea preşedintelui nu mai este nevoie ca la referendum să răspundă favorabil 50% plus unu dintre românii cu drept de vot, ci doar 30% plus unu. Procent prin care Iohannis devine o victimă sigură a bazinului electoral al PSD.

Dacă va da curs solicitării PSD şi-l va nominaliza pe Dragnea preşedintele Iohannis îşi va pierde orice urmă de credibilitate. Odată fiindcă încalcă legea al cărei suprem apărător este si a doua oară fiindcă s-a pronunţat deja în campanie, declarând că nu va nominaliza un condamnat penal la Palatul Victoria. Unde-i lege, nu-i tocmeală, chiar dacă asta poate însemna pentru Iohannis supendarea şi, implicit, pierderea fotoliului de la Cotroceni înainte de termen.

În plus, după terminarea mandatului, Iohannis ar putea fi tras la răspundere, inclusiv penală, pentru încălcarea deliberată a legii. El nu va putea invoca voinţa populară, stabilitatea României sau pacea socială pentru a justifica nominalizarea lui Dragnea.

Nu în ultimul rând, dragi români, v-aş propune să reflectaţi la cum va fi această guvernare dacă, fără nici un pic de ruşine, din prima clipă în care au primit votul şi încrederea unora dintre alegători, PSD propune încălcarea voluntară a legii şi caută să ne convingă că o face spre binele nostru, al tuturora.


Răspunsuri

  1. Va multumesc pentru ca m-ati contactat. Eu am mai accesat Blogul de veghe, dar am avut impresia ca nu mai functioneaza. Mi-a parut rau, deoarece il pretuiam.Ma bucur ca il revitalizati. In ce priveste act rticol, felicitari pentru atitudinea corecta

  2. Ne asteapta zile grele, PSD intelege sa inceapa ca o dictatura, ma tem ca o dictatura a coruptiei. Presedintele nu-si poate permite sa cedeze unor presiuni si sa ignore legile. Trebuie sprjinit.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: