Publicat de: nicoletasavin | 08/05/2010

Cum a fost transformat Mugur Isărescu din acuzator în acuzat. Verdict: minciună

Veţi citi în continuare un caz de manual la capitolul de manipulare grosolană prin media, în care numele lui Mugur Isărescu a fost folosit de trustul Realitatea pentru a da greutate unor acuzaţii de minciună la adresa guvernului Boc.
Mai exact, guvernatorul BNR a apreciat drept mincinoase estimările veniturilor publice în baza cărora au fost făcute programele de buget în perioada 2007-2008, de către Varujan Vosganian. Realitatea a atribuit aceste minciuni guvernului Emil Boc.
La apogeul manipulării, o singură concluzie putea trage orice telespectator cu neuronii şi axonii la locul lor, başca sinapsele aferente, din spusele acuzatului Varujan Vosganian, necontrazise de gazdele emisiunii „Ora de foc”: Mugur Isărescu a minţit.
Nu este adevărat, dar ce contează?

Joi, 6 mai 2010, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei, raport urmat de o conferinţă de presă.

Precizez, din start, că la astfel de conferinţe nu participă jurnalişti specializaţi pe politică, social, investigaţii, cultură, sport sau monden, ci jurnalişti cu expertiză în economie, specializaţi pe finanţe-bănci. Mai exact, jurnaliştii de economic acreditaţi de fiecare redacţie de ziar, radio sau televiziune la Banca Naţională. În rare cazuri, dacă omul acreditat este bolnav, în concediu, în delegaţie, el este înlocuit de către un  alt coleg din secţia Economic. Aşadar, se prezumă că Mugur Isărescu vorbeşte de fiecare dată cu oameni avizaţi, obişnuiţi cu stilul sobru, de tehnocrat care a văzut de toate în 20 de ani la cârma Băncii Naţionale.

Vorbind de nivelul de colectare al banilor la buget, Mugur Isărescu a declarat, la un moment dat: S-a tot sperat că o să crească veniturile, s-au făcut programe cu venituri de 39% din PIB, însă toate s-au dovedit dacă nu false, cel puţin incorecte. Cuvântul bun e mincinoase”.

Urechea oricărui jurnalist ar fi tresărit la cuvântul „mincinos”, pronunţat de Mugur Isărescu.
Nu ştiu să mai fi folosit vreodată public un cuvânt atât de dur în 20 de ani.

Chiar dacă, temperat şi elegant cum îl ştim, n-a rostit nici un nume, guvernatorul BNR a sugerat fără putinţă de confuzie şi cine e „delicventul” (vorbea cu cunoscători, nu-i aşa? Oameni cu expertiză…).

Jurnaliştii din sală (dacă nu erau cu toţii studenţi aflaţi în practică, trimişi să înlocuiască jurnaliştii acreditaţi… 🙂 ) ştiau că proiecţiile celor două bugete anuale întocmite de premierul actual Emil Boc, pentru anii 2009 şi 2010, s-au bazat pe estimări ale veniturilor publice de 31-33 % din PIB. Scrie negru pe alb în programele de bugete.
Nici unul dintre jurnalişti nu avea voie să uite că singurul ministru de finanţe din istoria postedecembristă care a operat cu estimări ale veniturilor publice cuprinse între 37 şi 39 % din PIB a fost Varujan Vosganian, pe vremea cabinetului Călin Popescu Tăriceanu. O ţintă total nerealistă, neatinsă niciodată. Liberalul s-a autoiluzionat că va atrage şi 2-3% din PIB fonduri europene, dar, oricum optimista bază de calcul nu avea acoperire.

Pentru a împrospăta memoria celor dispuşi şi azi să spună că albul este negru, iată ce scria, la vremea respectivă, Ziarul Financiar: “Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, care a împlinit ieri vârsta de 49 ani, a prezentat prima schiţă a bugetului pe 2008 în şedinţa de guvern. Spre comparaţie, veniturile bugetare vor creşte de la 37% din PIB în 2007 (incluzând o estimare de atragere de fonduri europene de 2% din PIB) până la 39% din PIB în 2008 (nivel care include şi speranţa unor fonduri europene de 2,68% din PIB).

Reflectarea evenimentului la Realitatea (tv şi net)

Nici n-a terminat bine de vorbit Mugur Isărescu şi, la ora 13.50, Realitatea net a titrat: “Mugur Isărescu acuză Guvernul Boc de minciună”. Titlul mincinos s-a regăsit şi pe ecran, în Jurnalul orei 14.00.

La respectul şi încrederea de care se bucură expertiza lui Mugur Isărescu în România şi în afara ei, este ca ca şi cum guvernul Boc ar fi fost ciuruit la zidul de la Târgovişte şi îngropat la Ghencea. Una e să nu ştii, alta este să greşeşti, involuntar, şi cu totul altceva este să minţi. Iar Mugur Isărescu are proprietatea cuvintelor.

Isteria s-a declanşat, instantaneu. Lideri politici, analişti politici şi economici, lideri sindicali, exponenţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri s-au perindat prin jurnale şi talk-show-uri, până la orele 24.00, acuzând minciuna guvernului Boc şi dând cu presupusul cum trebuie să plătească tâlharii: demisie sau căderea cabinetului prin moţiune de cenzură, dacă se poate şi demisia preşedintelui Băsescu, alegeri anticipate, ba chiar şi ceva puşcărie, pentru „ditamai” infractorii.

Discursul de la ora 18.00 al lui Traian Băsescu a trecut în faţă ca vizibilitate, dar tema minciunii guvernului Boc a fost valorificată pentru a lovi mesajul în mesajul preşedintelui, care nu remaniază, ba chiar susţine un guvern tocmai declarat mincinos de Isărescu.

De la anumiţi „oameni ai Realităţii” (nu-i pot acuza pe toţi, acolo mai sunt, încă, şi profesionişti de bună credinţă, dar fără putere de decizie) aşteptam mai mult respect pentru adevăr, că tot îl cer mereu, uitând că respectul se câştigă.
Aşteptam echilibru şi responsabilitate, căci, oricât ai fi de partizan şi orice interese politice ai avea, cu siguranţa naţională nu este de joacă. Mai-marii televiziunilor de ştiri ştiu foarte bine ce înseamnă acest tip de mesaj pentru cancelariile lumii, pentru investitori, pentru bursă, pentru bancheri şi, nu în ultimă instanţă, pentru cetăţeni.
În Ungaria, la Budapesta, pe o minciună guvernamentală au izbucnit lupte de stradă, sediul guvernului fiind atacat cu pietre şi sticle incendiare. Vă amintiţi, cu siguranţă.
In Grecia, pe raportările mincinoase ale guvernului socialist, s-a cocoţat şi rânjeşte criza elenă, ameninţând, ca în efectul de domino, întreaga zonă euro, fără a ocoli state care nu au aderat încă la euro, precum România şi Bulgaria, dar au importante investiţii greceşti.
La Bucureşti, în timpul delirului manipulatoriu de la Realitatea, delegaţia FMI negocia taman cu cei acuzaţi de minciună. S-a gândit cineva că subminează bazele negocierii? S-a gândit cineva în ce situaţie penibilă sunt puşi, astfel, negociatorii fondului şi reprezentanţii României?

Emisiunea lui Răzvan Dumitrescu, „Realitatea zilei” a fost o demonstraţie de forţă în favoarea ideii de moarte a deontologiei jurnalistice.
Pe principiul „Dacă vreau să am dreptate, am dreptate!”, Dumitrescu l-a sunat pe Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al BNR. Şteţ a spus că e vorba de programele lui Vosganian, din anii 2007-2008.
Citez din emisiune, ca să nu spuneţi că mint:

Răzvan Dumitrescu: “Deci e vorba despre Vosganian? El a fost mincinosul?”
Mugur Şteţ: “E vorba despre guvernarea 2007-2008, deoarece (…)”
Răzvan Dumitrescu: “Domnule Şteţ, n-am timp de filozofii, când cetăţenilor le scad salariile cu 25%”.

Mugur Şteţ a fost trimis la plimbare şi, ca şi când purtătorul de cuvânt al BNR n-ar fi intervenit, Răzvan Dumitrescu şi invitaţii săi au tocat minciuna guvernului Boc până la finalul emisiunii.

Singura “urmare” a intervenţiei lui Şteţ a fost pe Realitatea.net: titlul “Mugur Isărescu acuză Guvernul Boc de minciună” a devenit “Mugur Isărescu acuză Guvernul de minciună”. Un cuvânt lipsă, acelaşi înţeles. Dacă eu greşesc şi modificarea v-a dus cumva cu gândul la guvernul Tăriceanu, să-mi spuneţi.

O nouă actualizare s-a făcut pe site-ul Realitatea.net vineri, la ora 09.54: „Mugur Isărescu acuză guvernanţii de minciună”. Nu-i aşa că şi acest titlu vă evocă pălăria lui Vosganian? Şapoul materialului spune clar că este vorba de perioada 2007-2008, pentru ca în text să regăsim acuzele la guvernul Boc. Curat modificat, din doi în doi, ca să nu mai înţeleagă rumânul nimica nimicuţa.

La „Ora de foc” a fost invitat însuşi Varujan Vosganian, care a negat vehement acuzaţiile guvernatorului BNR. Dar nu s-a luat, în contrapartidă, nici un punct de vedere al vreunui oficial BNR, aşa cum era deontologic. Şi aşa, de la ora 13.00 până la ora 24.00, Mugur Isărescu a devenit din acuzator acuzat. Mai pe româneşte, mincinos, pe principiul „Cine spune, ala este!”.

Pe cine credeţi – pe Mugur Isărescu sau pe Varujan Vosganian – e treaba dumneavoastră!

Realitatea l-a crezut pe Varujan, că-i mai bărbos, probabil, şi bărbile lui „se pun”.
Dovada: Ca delirul să fie întreg, astăzi, sâmbătă, 8 mai, la 48 de ore de la conferinţa BNR, Emma Zeicescu a început emisiunea „Fabrica”, la ora 15.00, cu referiri la minciuna guvernului Boc, idee împărtăşită cu drag şi emoţie de invitaţii social-democraţi şi liberali. Ideea a revenit, mai edulcorată, ce-i drept, la 3X3, la Stelian Tănase. Picătura chinezească funcţionează. Şi minciuna se repetă până tot ea, minciuna, se dă de trei ori peste cap şi se preface în adevăr.

Dacă, după cele ce v-am povestit, mai credeţi în ceea ce vedeţi, auziţi şi citiţi la Realitatea, să fiţi sănătoşi!

P.S. Vă spun, în episodul 2, cum a prezentat presa scrisă declaraţia guvernatorului Mugur Isărescu. Bomboana pe colivă, opiniile liderilor de partide Ponta şi Antonescu, ca nişte iubitori de interes naţional ce sunt.


Răspunsuri

  1. […] AICI atentat la securitatea nationala […]

  2. Felicitari si multumesc.Mi-am permis sa va preiau la
    http://anonymusgerula.wordpress.com/2010/05/08/irealitateatv-atentat-la-siguranta-nationala/

    daca deranjeaza preluarea, va rog sa ma anuntati si sterg topicul .

  3. […] https://nicoletasavin.wordpress.com/2010/05/08/cum-a-fost-transformat-mugur-isarescu-din-acuzator-in-… Lasă un comentariu […]

  4. Anonymusgerula,
    Bine ai venit!
    Nu ma supar, ma bucur.
    Multam

  5. Anti,
    Care oameni? Dan Andronic? Purtatoarea de cuvinte, ca am uitat cum o cheama? Pedeleii n-au voie la emisiune, asa ca n-a avut cine sa-i apere… B1 cumva? Joi, Radu Moraru vorbea gratios despre soferi, iar vineri, azi si maine n-are emisiune…. Mai cine? Ada Mesesan cate sa mai faca? Si partid, si guvern, si parlament?

    Cat despre Boc personal, nu le are cu comunicarea, de aia… Odinioara stia, acum pare amnezic…

    Orice ai zice despre Boc, e structural cinstit. Presa a facut din el tuca batailor, si nu poti spune ca este Omul Negru din Tara Romaneasca.
    Si nici n-are rezistenta la tavaleala a lui Basescu. Nu l-ai vazut? Ia microfonul Realitatii cand putea sa spuna ce avea de spus si fara sa atinga un microfon, oricum era inregistrat si transmis…

    Reteta e cea care o stii, cand albul e alb, spun ca e alb, chiar daca un personaj mi-e simpatic sau nu.
    Iar Boc e chiar foarte simpatic de cand este tinta…

    Am eu alti clienti in guvern…

  6. Antiiiiiiiiiiiiiiiiiiii,
    Ai turbat?
    Tu vrei un hot in fata caruia sa nu sufle nimeni?
    A mai fost unul la Romanica, de o bagasem toti pe maneca si era sa ne luam zborul.
    Unul cinstit si mana de fier e cam greu de gasit, se nasc rar astfel de oameni.
    Are Boc defectele lui, ca orice om, dar nu merita atatea laturi aruncate in cap.
    Pentru greselile reale va plati politic, fii sigur.
    Dar tare ma tem ca va plati, intai si intai, pentru facaturi ale sacalilor din politica si din presa. Si cu asta nu-s de acord.
    De cand ai inceput tu sa faci jocul sacalilor si judeci in alb si negru?
    E foarte mult gri in Romanica, Anti. Nu poti pedepsi global, nu e corect, nici eficient.

  7. CE-SI FACE OMUL CU MINA LUI,INDEOBESTE SE NUMESTE :

    LUCRU MANUAL………….
    Cam pe aici se poate localiza felul in care in 2008,partidul dl.EMIL BOC in decembrie,ATENTIE,SI REPET INCA O DATA,ATENTIE,a preluat gestiunea TARII DE LA TICALOSII PENELISTI,SI CIND SPUN TICALOSII NU GRESESC CITU-SI DE PUTIN,PT CA E UN PARTID INTESAT DE tradatori ,pradatori,derbedei,tirfe,fosti turnatori,fripturisti,oportunisti,toti agatati de pulpana PRADATORULUI DINU PATRICIU.
    INTREBARE CU IZ BOLSEVIC:
    De ce dle TRAIAN BASESCU SI EMIL BOC ATI PRELUAT VISTERIA GOALA SI NU ATI FACUT UN AUDIT?LEGILE VA PERMITEAU ACEST LUCRU SI CHIAR ERATI OBLIGATI.
    DE CE nu ati trecut imediat la punerea institutiilor statului,daca,JAFUL ESTE ATIT DE EVIDENT,MINCIUNA ATIT DE GROSOLANA,IAR URMARILE ATIT DE TRAGICE,sa actioneze
    Sunt doar doua raspunsuri pertinente si acceptabile:
    ,SUNTETI LA FEL CA EI,ORI SUNTETI INCOMPETENTI,LASI SI OPORTUNISTI.Din dorinta arzatoare de a guverna,de a pune MINA PE PUTERE SI TOT CE INSEAMNA EA,v-ati comportat ca proasta satuluii-FRUMOASA,DAR CARE IN IDIOTENIA EI,AJUNGE PROSTITUATA LA ORAS.
    Si parca nu ar fi fost de ajuns,ati ales a doua oara cum nu se poate mai prost-O ALIANTA CU………..DIAVOLUL ROSU -P.S.D.
    Din nou PD-L SI DL. TRAIAN BASESCU,au gresit,de dragul unei iovesti timpite si demagogice:
    STABILITATE POLITICA,MAJORITATE ZDROBITOARE,BLA,BLA,BLA.
    Si ce sa vezi,ce s-a ales din toate astea?
    Un mare rahat,,REFORME IOC,CRIZA CARE A MUSCAT ADINC DIN ROMANIA,ZECI DE MII DE FIRME INCHISE,CITE-VA SUTE DE MII DE ROMANI SOMERI,SI BANI,BANI MULTI RISIPITI AIUREA.
    BASCA CA PESTE 4 LUNI TARA ASTA NU A AVUT GUVERN SI NU A FOST GUVERNATA,TOCMAI CIND ERA MAI MARE NEVOIA DE UN GUVERN.
    DE CE N-ATI TRECUT LA ALEGERI ANTICIPATE,CINE V-A PUS SA INTRATI IN CIRDASIE CU PSD?
    Faptul ca vorbele,ideile lui MUGUR ISARESCU,sunt rastalmacite de TELEVIZIUNEA INFRACTORULUI VINTU,pe cine ar trebui sa mai mire.
    da ce rominii au uitat cine e STAPINUL ACESTEI TELEVIZIUNI,ORI A ANTENELOR ,BA MAI MULT AU UITAT CE URMARESC SI CE SCOPURI AU VINTU,VOICULESCU SI PATRICIU?
    Ca ar trebui sa mai spun este ca dl ,SEBASTIAN LAZARIOU S-A IONSELAT AMARNIC CIND A SPUS IN CAMPANIA ELECTORALA PT PREZIDENTIALE LUPTA SE DA INTRE:
    ,DEMOCRATIE SI PRESA’
    Daca veti citi aceste rinduri,DLE.LAZAROIU[NU CEL DIN FILMUL CU PRICINA] ci consilierul prezidential,va rog sa va reconsiderati pozitia;
    LUPTA INTRE DEMOCRATIE SI PRESA TICALOSITA CONTINUA,si va continua pina un partid serios,dedicat romanilor si romaniei va fi cu adevarat hotarit sa stirpeasca :
    ,curuptia,hotia,jaful,sa-i trimita acolo unde le este locul la hoti si derbedei.
    Pina atunci…………..sa auzim de bine,atiti citi om mai ramine prin tara……….

  8. Zapa de acord cu tine,dar daca a preluat o atat de grea gestiune,de ce nu-i aresteaza pe liberali?Banul public numai in Romania se poate cheltui fara socoteala!Cine a cheltuit fara socoteala sa plateasca!Dl.Boc.piticule,aresteaza-i!Da-le un bocanc in bot!Vrei?Ori te au la mana?Vezi ca ai in guvern 3 ministrii(cel putin)care joaca la doua capete,arunca-i peste bord!Nu-l ierta pe Patriciu de datorie,nu esalona nimic!Cum adica,din pensia unui batran poti lua 25%,dar datoriile lui le reesalonezi?
    CITESTE LEGEA COJOCARU SI PUNE_O IN APLICARE,ACOLO-S BANII TARII.FI PATRIOT NU PATRIHOT!ESTI ARDELEAN,ARATA-LE!!!PUNE LEGEA SA LUCREZE SI EDUCA_TI REPREZENTANTII DIN TERITORIU,CA AU DEVENIT MAI BANDITI CA AILALTII!

  9. Stimatä Doamnä,

    felicitäri! si nu läsati INTERLOPII SI MAFIPOTII
    SÄ-SI FACÄ JOCUL:

    DA , ASTA VOR ,NELINISTE sä poatä punä mana pe putere

  10. http://anonymusgerula.wordpress.com/2010/05/09/patricilor-amnistie-fiscala-sau-catuse-_/

  11. Cand in 2009 au avut de suferit cei din privat unde erau bugetarii care fac scandal acum?

  12. Va dati seama ce ar suferi jegurile daca s-ar aplica inflatia cu corelari pentru veniturile mici sub 5000 ron / luna ???????????????????????? Si asta v-o spun eu un liberal din nastere !!!!!!!!!!!!! ISARESCULE CE ASTEPTI !!! TE BAGI ?????????? SAU AI SI TU IMPORTURI DE PLATIT CU IMPRUMUTURILE DE 20 MILIARDE EUROI ?????????????NU…, NU CRED, TU ESTI UN PATRIOT CARE A STAT LA GUVERNARE DE 20 ANI!!!!!!!

  13. ROMANIA SE VA DEZMORTI DUPA CE VA SUFERI ENORM IN URMA AUSTERITATILOR IMPUSE – PARCA AM MAI TRAIT IN AUSTERITATE-FARA A FI CONSULTATE PATRONATELE , SINDICATELE, PARTIDELE POLITICE.
    SE VA DEZMORTI DUPA CE SE VA ALEGE UN GUVERN INTELEPT, APLICAT SI CARE SA ELIMINE CLIENTELA POLITICA.
    DACA AJUNGETI LA TVR SA SPERAM CA VETI FII OBIECTIVA-SA SPERAM! – DE 6 ANI SPERAM SA TRAIM MAI BINE, SA FIM MAI PUTIN MANIPULATI-VETI REZISTA, VETI REUSI?-DEOARECE IN ULTIMELE LUNI NU ATI MAI APARUT SA APARATI DEMOCRATIA CE DISPARE ZI DE ZI.
    SA SPERAM CA CINE VA DETINE POSTUL TV NATIONAL VA AVEA BUNUL SIMT – NU FOLOSESC CUVINTE GRELE PRECUM GUVERNAREA DE AZI- SA INFORMEZE PUBLICUL CORECT SI OBIECTIV.
    SUNTETI IN STARE SA VA ASUMATI ACEASTA SARCINA SAU VETI JUCA PRECUM VOR DORI UNII SI VETI DEVENI PARTASA DEZASTRULUI ACTUAL SI VETI ADANCI SUFERINTA SI CONFUZIA IN CARE TRAIESC ROMANII! CUVANT ADESEA FOLOSIT DE D-VOASTRA- ROMANII-OARE EXISTAM PENTRU CEI CE VOR SA NE CONDUCA? SAU SE VA PERPETUA STAREA CU POPORUL, ROMANII VOR/NU VOR FARA A DA ARGUMENTE SI CHIAR FARA SA FIE CONSULTATI.
    NU ARUNCATI LA GUNOI CUVANTUL-ROMANII!!

  14. JOURNALISM ETHICS!!??
    Ada Mesesan, sefa Biroului de presa al PDL-curat/ murdar neicusorule obiectivitate.

  15. Dna Gabriela,
    Nu apar la tv daca vreau, ci daca sunt invitata. Si m-au trecut pe lista neagra a invitatilor. Probabil nu le place ce spun, nu e pe linia politica a posturilor in cauza…
    Cat despre TVR, nu am cum sa ajung pentru simplul fapt ca… nu mi s-a propus…
    Daca Lazaroiu va decide ca vocea mea inseamna ceva, ca opinia mea este una de luat in seama si ma va invita, probabil voi merge.
    In ultimele 6 luni am avut aparitii sporadice la B1 TV, Vox News si Realitatea. Eu am ramas aceeasi, ei par a fi altii…


Lasă un comentariu

Categorii