Publicat de: nicoletasavin | 10/05/2010

Mic tratat de linşaj. Studiu de caz: Emil Boc

La finele postării anterioare (“Cum a fost transformat Mugur Isărescu din acuzator în acuzat. Verdict: minciună) promiteam să trec în revistă tratamentul acestui subiect în presa scrisă, precum şi declaraţiile liderilor politici ai opoziţiei. Veţi vedea cum se face bulgărele avalanşă, prin rostogolirea minciunii. Sigur o să vă placă… Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns…

A. Reflectarea evenimentului în presa scrisă

Jumătate adevăr, jumătate minciună în „Gândul”

http://www.gandul.info/news/isarescu-a-numit-programele-guvernamentale-mincinoase-de-ce-crede-guvernatorul-ca-romania-e-intr-un-moment-de-cotitura-6096904

Autor: Simona Simionescu

Titlu şi link – „Isărescu a numit programele guvernamentale mincinoase”. Trimitere la guvernul Boc, e greu ca cititorul să atribuie programele altor cabinete şi nu celui în exerciţiu. O mică îndoială este indusă de supratitlu (vezi mai jos), dar ea se risipeşte repede, una este proiecţia bugetară, altceva e programul guvernamental.

Supratitlu – „Declaraţie: Creşterile de pensii şi salarii din anii trecuţi s-au bazat pe proiecţii bugetare false”. Citat corect din Isărescu, atenuează dar nu anulează gravitatea acuzaţiei din titlu. Corelarea supratitlului cu titlul dă impresia unor afirmaţii distincte: şi fostele guverne şi cel actual sunt în culpă, cu o notă mai gravă pentru domnul Boc, căci minciuna e un cuvânt mai dur decât falsul în mentalul colectiv.

Text „Programe mincinoase”, cu încasări bugetare de 39% din PIB  Pe scurt, autorităţile trebuie să opteze pentru un model economic coerent, ceea ce nu se întâmplă acum, când cheltuielile bugetare se ridică la 40% din Produsul Intern Brut (PIB), în timp ce veniturile abia depăşesc 30% din PIB.

Istoric vorbind, niciodată România nu a avut venituri mai mari de 32% din PIB, în timp ce media europeană este de aproximativ 40% din PIB, ceea ce înseamnă că statul român încasează cu un sfert mai puţin decât orice stat european. Isărescu a făcut trimitere la programele făcute de diverse guverne, care s-au bazat pe proiecţii fără nicio legătură cu realitatea. „S-a tot spus că ne cresc veniturile, s-au făcut programe cu 39% venituri la buget. Toate s-au dovedit false, dar cuvântul bun e mincinoase”, a punctat guvernatorul. Or, tocmai asemenea supraestimări ale veniturilor la buget au permis în anii trecuţi majorări de pensii şi salarii.

Concluzii – Se induce indirect ideea că minciunile sunt ale guvernului Boc, deşi cotidianul nu-l numeşte, explicit. Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, spunând că “Gândul” e singurul cotidian care face referire la guvernele anterioare. Din păcate, nu le numeşte, deşi mi-e clar că jurnalista ştie la cine s-a referit Isărescu.

Umbra lui Vântu la “România liberă”?

http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/finante/mugur-isarescu-guvernul-a-mintit-185770.html

Autor: Şerban Buşcu

Titlu – “Mugur Isărescu: Guvernul a minţit”

Comentariu foto – “Exasperat. Mugur Isărescu cere Guvernului să nu mai facă promisiuni pe care să nu le poată respecta”.

Text – Gaură bugetară peste raportări. De asemenea, despre estimările de încasări bugetare de 37% din PIB guvernatorul a spus: „Cuvântul bun este «mincinoase»”. „Nu e vorba de cât s-a realizat, ci de cât tinde să se întâmple. Puteţi să calculaţi singuri. Scădeţi din 40% circa 30%, cât sunt veniturile, şi vedeţi unde se duce deficitul.

Concluzii – Fără nici un fel de dubii, minciuna este atribuită guvernului actual, chiar dacă lipseşte numele premierului. Şerban Buşcu nu face nici o referire la cabinete anterioare. Între “Programe guvernamentale mincinoase” (titlul din Gândul) şi “Guvernul a minţit”, titlul din RL este o diferenţă imensă. Măcar “Gândul” reduce plaja inexistentei minciuni la programe. Exprimarea aleasă de RL generalizează nepermis pentru un ziar de ţinută, putând fi asimilată oricărei acţiuni a guvernului. Mare dezamăgire.

“Evenimentul zilei” omite impardonabil

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bnr-suntem-relativ-obsedati-de-fumat-si-de-tigari-894202.html

Autori: Ana Bâtcă, Simona Diaconu  

Titlu – “Isărescu: Nu poţi să păstrezi 6 milioane de asistaţi social”

Text – Nici o referire. EVZ face o cronică amplă a conferinţei de presă dar sare tocmai pasajul cu pricina.

Concluzii – Îmi pare foarte rău pentru EVZ, dacă aşa înţeleg foştii mei colegi să facă presă. Ar trebui să ştie că omisiunea lor e la fel de gravă ca şi minciuna colegilor de la alte jurnale. Gestul e impardonabil şi descalifică un cotidian serios. Aveau şansa să spună adevărul, au ratat-o, băgând ruşinos capul în nisip. Boby Păunescu are motive de reflecţie…

“Adevărul” şi minciuna gogonată

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/isarescu-guvern-minciuna_0_256774718.html

Autor: Noemi Varga

Titlu – “Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acuză Guvernul de minciună”

Şapou – Situaţia devine din ce în ce mai tensionată la nivel guvernamental. Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a acuzat membrii Guvernul Boc de minciună, în cadrul prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Text – Guvernatorul BNR a declarat că promisiunile făcute până acum de reprezentanţii autorităţilor de stat, potrivit cărora veniturile bugetare vor creşte până la 39% din Produsul Intern Brut, au fost mincinoase. Eliberarea de informaţii false este singura explicaţie pentru numeroasele eşecuri ale autorităţilor în ceea ce priveşte încasările la buget, potrivit declaraţiilor lui Mugur Isărescu.

Concluzii – Cât profesionalism e la “Adevărul” vă las să judecaţi singuri dacă îşi Noemi Varga îşi permite să atribuie guvernatorului BNR astfel de afirmaţii. Aşadar, potrivit cotidianului lui Dinu Patriciu, Isărescu s-ar fi referit explicit la “membrii cabinetului Boc”. Nici o referire la guvernele anterioare.

Domnule Patriciu, ştiu că aveţi o problemă cu Băsescu, cu Boc, cu PDL, dar pe Mugur Isărescu sigur îl respectaţi. Ziarul dumneavoastră tocmai ce i-a adus un mare afront guvernatorului BNR. Datoraţi, măcar, scuze…

Jurnalul Naţional, manipulare fără ghilimele

http://www.jurnalul.ro/stire-economic/isarescu-angajamentele-ratate-de-guvern-au-fost-mincinoase-542967.html

Autor: Daniela Ivan

Titlu – “Isărescu: Angajamentele ratate de Guvern au fost mincinoase”

Text – “Asta înseamnă majorări de taxe, pentru că celelalte modele care au ţintit creşterea veniturilor la 37%, fără măriri de taxe, s-au tot făcut, însă niciodată nu s-au putut realiza. Angajamentele făcute până acum de guvernanţi legate de creşterea veniturilor până la 39% din Produsul Intern Brut (PIB) nu au fost îndeplinite şi pot fi catalogate drept mincinoase, a spus Isărescu.”

Concluzii – “Jurnalul Naţional” povesteşte, fără să citeze exact, taman ce doreşte. Că Boc şi compania au minţit. Scurt pe doi. Nu mă mir, e în curtea lui Voiculescu.

B. Declaraţiile liderilor opoziţiei

Victor Ponta: „Am luat act cu stupefacţie de declaraţiile guvernatorului BNR, care a exprimat ceea ce ne era tuturor teamă să spunem, faptul că Guvernul a prezentat date eronate exact ca în situaţia Greciei şi putem să ne aşteptăm ca de la prezentarea unor date mincinoase la măsuri disperate, aşa cum sunt cele anunţate astă seară de Traian Băsescu, nu a fost decât un pas. PSD, din poziţia sa de partid de opoziţie, este dispus să dea dovadă de solidaritate, dar nu de complicitate la genocidul social pe care preşedintele Traian Băsescu l-a anunţat în această seară”.

Crin Antonescu: „Este imperios necesar si este urgent ca Guvernul Boc sa plece, trebuie sa demisioneze sau, prin mijloacele pe care presedintele le-a gasit la sfarsitul anului trecut pentru a-l instala, pentru a-i construi o majoritate, presedintele, principalul responsabil al situatiei de criza in care se afla Romania, ar trebui sa gaseasca azi mijloacele sa-l determine sa demisioneze. (…) Presedintele Traian Basescu, principalul responsabil de falimentul in care se afla Romania si care este constatat de FMI, are datoria din doua una: sa demisioneze sau sa gaseasca in fine o solutie care e necesara azi Romaniei”, a sustinut Crin Antonescu.

Antonescu a mentionat ca Guvernul, despre care spunea de la inceputul anului 2009 ca ii minte pe romani, este azi „definitiv descalificat” prin  minciuna inclusiv in fata FMI, care a realizat ca nu are un partener credibil in Guvernul Emil Boc.

Ultima oră: Victor Ponta şi-a radicalizat discursul, amintindu-şi că a fost procuror… A declarat aseară la Antena 3, la Sinteza zilei, că nu ar fi suficient ca membrii cabinetului Boc să fie demişi, el i-ar aresta… Mai vrea Ponta oamenii în stradă, presiuni sociale,  alegeri anticipate, o nouă majoritate…

Gravă nu e atât minciuna, cât consensul general al presei şi opoziţiei. Dar de ce tace acuzatul pe nedrept, guvernul Boc? Asta este peste puterile mele de înţelegere.

Cu frica de a spune lucrurilor pe nume şi a tăia în carne vie, în partid şi în afara lui, nu veţi putea face nimic, domnule Emil Boc! Şi e păcat.

Concluziile finale, după cele două postări, le las în seama cititorilor…


Răspunsuri

  1. OK. Poate aici a fost linsat Boc pe nemeritate.
    Dar cand anul trecut declara ca nu poporul roman va fi cel care va plati creditul la FMI (asta este linkul de pe site-ul guvernului unde este publicata declaratia lui de atunci, http://www.guv.ro/declaratia-de-presa-a-primului-ministru-emil-boc-la-finalul-sedintei-de-guvern__l1a106127.html si aici este subliniat citatul cu pricina: http://traficulmasii.ro/2009/07/30/boc-demisia/) merita linsat mediatic pentru prostie / incompetenta sau dezinformare crasa?
    Ei (Boc, Basescu, PDL) sunt cei care au dat tonul dezinformarilor nesimtite, ca doar urmau alegeri prezidentiale si gunoiul trebuia mascat sub pres.

  2. Mihai,
    Bine ai venit!
    Iti raspund mai pe seara, de fapt cred ca o sa fac un post din raspunsul pentru tine.
    Nu apar pe nimeni neconditionat. N-am facut-o si n-o s-o fac niciodata.

    E foarte important cum se comporta presa. Stirea adevarata e ratiunea de a fi a meseriei de jurnalist.
    Militantismul, partizanatul, desi nu sunt de dorit decat la presa de partid, se fac cu adevaruri, nu cu minciuni.
    Au destule greseli guvernul Boc si puterea actuala, daca vrem sa fim obiectivi si sa criticam argumentat, daca vrem sa fim cainii de paza ai societatii. Dar critica puterii, paza societatii, se fac cu ADEVARURI, nu cu minciuni si manipulare.
    In meseria noastra, scopul nu scuza mijloacele. Taxam greseli, nu inventam greseli, cu scuza ca cei despre care mintim au vini anterioare. Nu gasim circumstante atenuante unui om in culpa pe motiv ca si altii au gresit, ca nu e singurul vinovat. Fiecare caz in parte se judeca separat.

    Nu suntem decat curele de transmisie ale unor informatii de la cei care la emit catre cei carora le sunt adresate. Nu prezentam decat realitatea, nu realitatea pe care ne-o dorim sau care ne convine. Presa a ajuns sa fie pusa la zid tocmai din cauza acestui gen de prestatii impardonabile, care ne descalifica pe toti si ne scad credibilitatea.
    Asadar, revin pe seara

  3. 1. De ce sunt necesare aceste masuri de austeritate?
    Ele sunt consecinta situatiei de azi consecinta iresponsabilitatii economice a guvernantilor Romaniei, peste care dl Basescu amenintat permanent cu suspendarea discretionara a celor 322, carora nu le pasa nici macar de avizul Curtii Constitutionale, nu prea putea intervenii.
    In acei doi ani productivitatea si salariile au avut o evolutie opusa, productivitatea scazand si salariile si pensiile crescand, acest lucru neputand sa aiba alt efect decat unul grav, descris de aparitia si amplificarea deficitelor structurale.Mai popular spus am consumat mai mult decat am produs indatorandu-ne.
    In acest sens cifrele prezentate de PM Boc sunt:
    ” In 2004, fondul de salarii era 17,6 miliarde de lei, în 2005 a fost 21,4 miliarde de lei, în 2006 a fost 27,6 miliarde de lei, în 2007 a ajuns la 33,7 miliarde de lei, în 2008 la 45,6 miliarde de lei, practic s-a mai mult decat dublat, iar în 2009, am încercat să plafonăm prin măsurile pe care le-am propus la aproximativ acelaşi nivel.
    In privinţa pensiilor, dacă în 2004 cheltuielile cu pensiile erau 15,78 miliarde, în 2005 au fost 17,24 miliarde, în 2006 – 18,04 miliarde, în 2007 – 22,66 miliarde de lei, în 2008 – 33,19 miliarde de lei, şi ca urmare a creşterilor cu pensiile din luna octombrie a anului 2008, în 2009 – 39,85 miliarde de lei, cu menţiunea că, în 2009, nu au fost majorate pensiile decât pensia sociala minima(promisiune electorala minima respectata si necesara) şi a indexării cu inflaţia a pensiilor.
    A venit criza economică, în economia românească, evident, nu avea posibilitatea să susţină în continuare această creştere în sectorul public, a salariilor şi a pensiilor care să nu aibă acoperire reală în productivitate.
    În privinţa numărului de personal în sectorul public: 1.239.000 în 2005, 1.395.000 în 2008, o creştere de 162.000 de persoane, în martie 2010, sunt 1.360.000 de persoane, mai puţin cu aproximat 36.000, raportându-ne la decembrie 2008.
    În anul 2009, în contextul crizei economice, am încercat să limităm efectele negative ale crizei economice şi să plafonăm aceste cheltuieli, aşa cum aţi văzut, care s-au făcut cu salariile. Dacă în anul 2009, nu am fi întreprins nicio măsură şi am fi lăsat să curgă toate măsurile pe care Guvernul anterior le-a luat, inclusiv, de exemplu dacă am fi lăsat majorarea cu 50% a salariilor profesorilor şi alte majorări care se propuseseră, am fi ajuns în 2009, la un deficit de 12%. Prin plafonarea cheltuielilor am reuşit să-l menţinem la 7,4% în anul 2009.
    În privinţa împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, până în acest moment până în acest moment, România a luat 12 miliarde de euro, după cum urmează: Banca Naţională a României 7.110.000.000 de lei de la Fondul Monetar Internaţional; Guvernul României 4.950.000.000 de lei, după cum urmează: de la Fondul Monetar Internaţional 2.150.000.000, de la Comisia Europeană 2.500.000.000, de la Banca Mondială 300.000.000 de lei. Deci, în acest moment, aceştia sunt banii, pe care România i-a luat. Banca Naţionala este cea care returnează împrumutul de la FMI, pentru componenta pe care a primit-o. Guvernul României, în tranşele care vor fi stabilite în anii următori, va returna împrumutul pe care îl are până în momentul de faţă, repet, 4.950.000.000.
    Se pune întrebarea: ce au făcut sau unde sunt aceşti bani? Aceşti bani au fost folosiţi, în anul 2009, pentru acoperirea deficitului bugetar, deficit bugetar de 7,4%. Prin deficit bugetar, am avut si cheltuieli cu investiţiile pentru finalizarea lucrărilor de investiţii despre care ştiţi, dar şi acoperirea unor cheltuieli sociale, pentru că deficitul bugetar este nediferenţiat şi, evident, pentru acoperirea unei părţi a deficitului bugetar din 2010, deficit care, aşa cum a fost prognozat prin Legea bugetului de stat, era de 5,9%. Acum, dacă România continua fără să facă măsuri de ajustare a cheltuielilor publice şi fără, cu alte cuvinte, să ţină cont de un Acord cu Fondul Monetar Internaţional, vom ajunge, în 2012, la o datorie publică de aproximativ 62% din Produsul Intern Brut. Astăzi, avem o datorie publică sub 30%. În concluzie, dacă nu luam măsuri de austeritate şi care, practic, să pună în acord ceea ce producem cu ceea ce consumăm, riscăm să ne îndatorăm în continuare şi să ajungem la o datorie explozivă extrem de greu de finanţat, dacă nu imposibil, fără să putem realiza lucrări de investiţii, care să menţină şi să aducă locuri de muncă”

    2. Cred ca cele de mai sus ne scutesc de orice comentariu privind cauzele si vinovatiile situatiei de risc in care ne-am asezat sa primim criza si am primit-o drept in fata.
    Alternativele serioase de ordinul I si profesioniste fiind cele doua prezentate de presedintele Basescu , FMI facand-ne favorul sa ne mai acorde increderea .

    3. Problema Guvernului este recredibilizatrea si ptr asta trebuie sa taie in carne vie in ceea ce priveste tot ce se refera la clientela politica si la evaziunea fiscala si desigur sa reziste atacurilor furibunde si desigur ca necinstite ale tuturor dusmanilor, politrucilor si mafiotilor, unele din ele posibil sa vina si ca tradari din interior .
    Eu sper sa gaseasca forta interioara pentru a reusi si sa gaseasca si solutii punctuale ptr ca paturile cele mai defavorizate sa poata trece aceasta grea incercare de care nu sunt ele vinovate , ci cei care le plang azi pe umar cu lacrimi de crocodil, aceste morminte varuite care si-au batut joc de 20 de ani de romani si de tara lor.

  4. Azi 12 mai 2010 se pot spune doua lucruri esentiale:
    1. Criza
    a) Sindicatele nu vor mai putea striga in strada :Criminalii, tradatorii ! Jos Guvernul! ci vor trebui sa discute, sa agreeze sau nu solutia guvernului, dar in acest al doilea caz, sa vina cu propriile lor propuneri si deci sa nu mai stea pe margine si doar sa faca jocuri politice in slujba PSD sau PNL , mai bine zis in slujba a ceea ce se poate indica in continuare prin sintagma devenita simbol, a celor 322 de ticalosi quintesenta ticalosiei neamului romanesc, atat cata este ea si este multa cat si in Mioritza.
    Daca vor dori alte solutii care nu pot fi in nici-un caz: punctul de pensie de 100%, cresterea fondului de salarii la bugetari, cresterea numarului de bugetari si alte masuri minunate de acet soi(ca la privati din fericire acestea nu poate fi decise din birou ci functie de realitatea din teren, fara sa te sinucizi economic), ci tot de tip curba de sacrificiu fata de situatia existenta, dar de forma cresterii taxelor si impozitelor esentiale(de ce nu si cresterea CAS ca sa dam punctul de pensie la 45%? 🙂 ) dar cu sanse mai mari sa o dam in bara si sa ajungem repede de tot sa adaugam la cresterea taxelor si impozitelor si masurile actuale de reducere a cheltuielilor , in timp ce ordinea inversa desi posibila si ea in cazul indeplinirii stricte a programului propus are o sansa sa stopeze catastrofa si sa nu ne duca la curbe ulterioare de sacrificiu.
    Desigur ca cine spune huo si jos guvernul si: nu ne ignorati, nu poate fugi de asi asuma raspunderea
    b) Daca Guvernul si Presedintele vor agrea, vor fi convinse ca in COES s-a gasit o solutie optima optimorum fata de cea propusa acum, atunci o vor sustine si vor purcede
    la indeplinirea ei, daca nu, cred ca guvernul isi va da demisia si Presedintele va chema la guvernare “responsabila” partidele de opozitie din cauza carora de fapt solutia considerata de actuala putere ca mai buna nu se va putea decide.
    Adica presedintele este constient(dictatura nefiind posibila in zilele de azi) ca fara o sustinere determinata si cat de cat majoritara a acestor masuri, ele nu pot decat sa esueze si lasa in fata istoriei si natiunii, responsabilitatea celor ce vor sau saboteaza o masura si care din interese politicianiste produc demagogii si diversiuni.
    2. Legea ANI care nu e total independenta de criza in sensul ca lipsa ei pana de curand a condus la pescuitul in ape turburi ptr imbogatire ticaloasa si fara justa cauza asa cum a spus si Base aseara referitor la anii 1990 si nu numai.
    Lichidarea ei aprope totala ieri in comisiile senatului unde se pare ca tradarea este mai mare si la fel si ticalosia e la fel caci si PDL a votat cu doua maini raderea ANI. Se pare ca votul uninominal nu ne-a dus la un parlament curat ci la u nul unde in loc de 322 or fi 250, din care o parte mimeaza atasamentul la ideile clamate pe PDL.
    Numai intru in amanunte, caci ticalosia ptr mine este clara, si dupa terminarea crizei daca vom scapa caci cu acesti ticalosi este greu sa mai sper, voi milita ptr acei parlamentari care in mod nominal vor proceda fara a fi obligati la publicitatea ceruta pana acum de lege care vor promite ca vor reinfiinta ANI cu toti dintii in gura.
    Ascult la radio, un senator, un esec al PDL, SENATORUL, rusine numelui sau de impostor si demagog juridic( ca de la numele Frunda nu aveam pretentii) dar de la acest MIRCEA ANDREI , aveam. Inca odata, sa-i fie rusine dar tot este bine ca mai aflam ce indivizi netrebnici am trimis in parlament, care profita de situatia grea in care este tara ptr a-si arata adevarata fata.
    Sa vedem insa ce va face plenul Senatului care din nefericire este camera decizionala, apoi Presedintele si in final Guvernul care daca are cohones si chiar vrea ca ceva sa se schimbe la noi in ordine morala, isi poate asuma raspunderea cu vot la vedere in parlament.
    De altfel asta este o solutie si ptr scrisoarea de intentie cu FMI, ptr a responzabiliza cu adevarat clasa politica

  5. Ai dreptate Nicoleta. Dar puterea se face ca nu aude orice i-ai spune, adevar sau minciuna.
    Mai rau este ca s-a dovedit incapabila sa faca distinctia dintre cele doua.
    In schimb ei toarna gogosi una dupa alta.
    Problema este alta: de la ce moment incolo, scopul incepe sa scuze mijloacele?

    P.S. Cred ca la un moment dat am fost colegi in Pro.

  6. Ion Adrian,
    Bine ai venit!
    Te citesc cu interes pe alte bloguri.
    Sper sa fiu la inaltimea exigentelor acum, cand m-am politizat… Acesta era un spatiu aproape apolitic…
    De voie, de nevoie, ce se intampla in Romania ne obliga sa reactionam…

  7. Mihai,
    Un client „avariat” ma tine si azi departe de blog. Asta e consultanta…
    N-am lucrat niciodata in Pro, dar probabil ca ne-am intersectat, bransa e mica…
    Nu cred ca, vreodata, scopul scuza mijloacele.
    E doar felul in care ne scuzam noi faptele neortodoxe, ca sa ne putem privi in ochi…
    Vorbim…

  8. Multumesc, si esti foarte ingaduitoare cu mine, tu o ziarista si un condei de fortza. Eu ma grabesc, nu suport sa ma recitesc imediat, ce scriu si fac sumedenie de greseli puerile(mai gresesc si de -adevaratelea) de care se bucura scolitii la Baneasa, ca printre alte diversiuni fata de intelectuali au invatat-o si pe cea care dupa primul ordin :enerveaza-l si provoaca-l, valabil cu toata lumea la intelectuali se continua da-i cu dictionarul si cu gramatica in cap 🙂
    Scriu acestea dintr-o obligatie civica, caci desi as putea sa fac si altele poate mai utile, vad ca soarta doar atat mi-a rezervat in cele din urma.
    Ma bucur ca astfel, intr-un fel te-am regasit pe aceasta baricada.

  9. Nicoleta, spre stiinta :

    Dna ministru Udrea,
    Suntem intr-o situatie foarte grea, previzibila cu siguranta pentru cei informati. Aduc aminte ca am atentionat PDL in finele lui 2008, ca daca stiind in ce prapastie a bagat tara Tariceanu si gasca lui nu veti lua rapid masuri, in viitor veti plati dvs polita, ceea ce azi se intampla.
    Daca nu-i pedepsesti pe vinovati la timp, devii complice cu ei si ati devenit de fapt complici, va place- nu va place.
    Daca ei primeau ce merita si voi faceati ce trebuie, erau sanse pentru Romania, sanse mai mari.
    Dar azi acestia sburda prin televiziuni si va tin responsabili ptr tot, ptr ca masurile de redresare dure si compromitatoare, va revin, fiind desigur dvs responsabili ptr niste masuri necesare.
    Daca ramaneti la guvernare si puneti in functiune curbele de sacrificiu, necesare in sine, am spus de atatea ori, dar necesitand obligatoriu unele ajustari fara sa curatati buboiul care s-a spart cu prea mare intarziere desi aveti, recunosc, niste circumstante atenuante, dar de acum nu mai aveti, si mai repede aceata curatenie decat sacrificarea populatiei, veti plati singuri si la greu, toate oalele sparte, veti merge pe urmele PNTCD si ar fi pacat, caci sunteti mult ,cu toate uscaturile voastre, peste PSD_PNL.

  10. Ion sau Adrian (nu stiu care este numele mic),

    N-am vorbit cu Elena Udrea decat o singura data de la alegeri incoace, la Parlament, pe vremea cand se vota bugetul.
    Cel mai indicat este sa postezi pe blogul ei orice informatie/dojana/sfat.
    Sau pe blogul lui Dan Andronic, am inteles ca se va ocupa in continuare de constructia de imagine a PDL.
    Sau, de ce nu, pe siturile Guvernului si PDL-ului.
    La Cotroceni probabil se stie, dar Constitutia este foarte restrictiva…

  11. In aceste momente Romania este indatorata cu 31% din PIB!Presedintele TRAIAN BASESCU spune ca merge pe optiunea de a reduce cheltuielile!dar din pacate nu stie cum se vor aplica practic ,aceste masuri……esential este ca suntem terminatii!

  12. De ce presedintele sustine asemenea GUVERN?Blaga,Videanu…..

  13. Daniela,

    Problema noastra e ca nu suntem in zona euro si n-am gasi bani in caz ca ar trebui sa imprumutam de la altcineva decat FMI.
    Ori am gasi, dar la dobanzi foarte mari sau cu compromisuri politice majore. 31% din PIB e putin.
    Marja de alarma pentru statele UE este de 70% din PIB. Statele cu probleme mari – Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania, Italia, Belgia – au un grad de indatorare cuprins intre 60 si 110 % din PIB.
    Nu sunt de acord cu Anti si altii care-i impartasesc opinia.
    Schimbarea guvernului, pe langa reactualizarea acordului cu FMI, altfel destul de problematica, inseamna negocieri infernale, instabilitate politica cu tot ce decurge de aici, scadere de rating, fuga putinilor investitori, retragerea fondurilor de investitii, cate mai sunt, caderea bursei, anemica cum e ea, caderea monedei si multe altele.
    Schimbarea stapanilor, bucuria nebunilor e un proverb valabil pentru acest caz.
    Si dupa ce se naste guvernul, si pentru un ministru genial e nevoie de niste luni, mai multe sau mai putine, de luare la cunostinta a problemelor institutiei, alte luni pentru rezolvarea lor, discutii cu sindicate, patronate etc. Masurile vor fi tot aceleasi, in linii mari, asa ca nu stiu daca e important cine le ia, domnul x, domnul y sau Blaga si Videanu, pe care vad ca s-a suparat tot poporul scriitor si datator de pareri.
    AVEM VOINTA POLITICA SA MODERNIZAM SI SA RESTRUCTURAM INSTITUTIILE STATULUI ROMAN IN CEASUL AL UNSPREZECELEA SI 59 DE MINUTE?
    PUTEM FI SOLIDARI INTRU SALVAREA ROMANIEI?
    DA AU BA?
    ACESTEA SUNT INTREBARILE.
    Dupa salvarea Romaniei, dam coronite cui merita, punem la zid pe cine trebuie, trimitem la zdup daca e cazul. Toate la timpul lor.
    Nu e vremea de orgolii desarte, de ambitii, de lupta pentru putere, de reglari de conturi. Scoateti caruta – ca sa nu-i spun nava – la mal si aveti sansa sa premiati, sa penalizati, sa pedepsiti. Daca ne scufundam cu totii nu mai are nimeni nici o sansa.

  14. Nicoleta,
    Multumesc dar ce am postat a fost spre stiinta ta si este ce am postat anterior la EU(si nu numai) si ma refeream dupa cum sper sa fi observat la ceva postat tot la ea in toamna lui 2008 si pe care in seara asta Nasul mi l-a confirmat caci a dovedit ca in 2008 aveam dreptate cand pe blog la EU ceream zeama de catuse ptr Vosganian si Tariceanu, si explicam ca daca nu se va face asta oalele sparte le vor plati altii care prin inactiune vor deveni complici ai infractorului.
    Asadar la ocna cu Vosganian si Tariceanu cu confiscarea intregii averi . 🙂

    PS Parca as fi presimtit asta, caci azi dimineata m-am referit din nou la acel episod din 2008, trimitandu-ti si tie postarea respectiva.

    Noapte buna, dar tot de veghe. 🙂

  15. PPS.Si intrebam azi pe undeva ce fel de stat este romania caci dupa cele spuse de dl Vladescu rezulta ca este cam mafiot si dl Presedinte parca ar fi simtit ce ma framanta si a raspuns: un stat clientelar ceea ce in opinia mea este tipul de mafiotism caracteristic romanilor 🙂
    In rest aceleasi urari.

  16. Imi place Ion Adrian

  17. Anti,
    Nu-i bat – pe campi, desigur – dar daca vrei sa ai dreptate, iaca ai!
    Drum bun pe noul drum, mercenarule!

  18. Tot spre stiinta ta este si ce urmeaza postat mai adineauri tot la EU blog:

    Dna ministru Udrea,
    Trebuie sa recunoastem ca buboiul s-a spart si numai daca asculti sau privesti mai toate posturile radio tv vezi ce puroi scarnav se scuge. Si totusi desi mai bine mai tarziu decat niciodata nu se poate spune ca dl Basescu care vorbea de acum patru ani despre sistemul ticlosit abia acum a aflat .
    Si atunci de ce nu a reactionat?
    Asta zic adversarii si la ata trebuie sa raspundem.
    este simplu: dl B. a venit in 2005 la presedentie combatand sistemul ticalosit patronat de AN , l-a numit pe Tariceanu PM si a crezut ca lucrurile incep sa se rezolve.
    Dar a descoperit ca PNL l-a tras in piept, adica aripa Tariceanu _Patriciu si ailalti catei care azi s-au facut caini si catele, mai dolofani si mai scheunatori apus de o suspendare impreuna cu gasca Iliescu_nastase a mafiei psdiste si astfel a aparut coalitia 322.
    Evident ca dl Basescu nu mai putea face nimic ba chiar a trebuit sa taca ca abia asteptau mafiotii o noua suspendare .
    Compromisul din 2009 a fost doar sa castige timp desi a incercat o reconciliere liberala, ca sa o ia de la cap cu ce incepuse in 2005, dar cu ai de furasera la greu in 2007 si 2008 nu era posibil asa ceva.
    A fost mai usor cu PSD care nu a furat direct ci prin intermediari(pnl si udmr), desigur ca si cu pdl fusera destule complicitati subterane ca suntem, in tara mioritica a tuturor tradarilor .
    Dar din dorinta, din ambitia lui Geoana, o marioneta manipulata de interesele interlope care au aservit tara, a rezultat ca si 2009 sa fie un an pierdut.
    Abia acum dl B. avand un al doilea mandat , reusind de bine de rau sa obtina o majoritate parlamentara, care va mai creste, caci sper ca acum la aceasta separare de ape, cei mai tineri si inca nemanjiti de excremente pana in crestetul capului, s-ar putea sa treaca in barca cea buna si sa ne elibereze de santajul UDMR, care nu spun ca trebuie scos de la guvernare, dar care daca nu mai poate face cartile si deci santaja, va sta cuminte, caci prefera in mod nativ puterea in locul opozitiei , asadar abia acum dl Basescu a putut purecede ajutat si de conjunctura crizei, care face ca hotomanii, gainarii (nu hoti ci hotomani si gainari) de romani si imi asum calificativul, nemai fiind mituiti(nu msi este destul de furat) cu furtisaguri de 10% din ce fura dulaii mari cum s-a intamplat in acesti 20 de ani, vor dori si ei cu adevarat chiuretarea si curatirea cancerului, buboiului spart al coruptiei clientelare, adica a mafiei de nivel oriental turcit-dambovitzean-mioritic.
    De fapt asta va fi mostenirea Presedintelui nostru, Dumnezeu sa-l apere si sa-i dea putere in anii ce urmeaza.
    Ce vom face noi cu ea mai tarziu, din pacate nu va mai depinde de Dlui, dar poate va depinde de Elena Udrea si de ceilalti care i-au stat alaturi ,daca nu-i va corupe si orbii puterea si banul.
    Vom vedea…

    Doamne ocroteste Romania!

  19. Asa sa fie, Ion Adrian!
    Dumnezeu sa ocroteasca Romania!
    Acestea sunt momentele in care mi-as dori ca sa putem citi gandurile tuturor, ca nimeni sa nu se mai poata ascunde in spatele vorbelor frumos mestesugite, ca nimeni sa nu mai spuna una si sa gandesca contrariul, ca sa nu mai putem fi mintiti si manipulati cu zambetul pe buze, ca mizeria sufleteasca, duplicitatea si prostia sa se vada cu ochiul liber…
    Visez frumos, nu-i asa, dragii mei?… Traditia ezoterica spune ca asa era odinioara, in vremuri imemoriale, nu era nevoie de cuvinte, caci gandurile, imposibil de ascuns, se puteau citi…
    Oricum, e tare greu pentru Traian Basescu, caci nimeni nu-i profet in tara lui… Ii tin pumnii si voi incerca sa-l ajut, cu slabele mele puteri, daca imi va permite acest lucru…

  20. Mda,se pare ca vom p[ierde un personaj cu mult charm,ironie si buna dispozitie-anti-care pina in octombrie din motive necunoscute mie,se retrage in klocuri mai linistite.
    DRUM BUN ANTI,ORI PE UNDE TE VOR PURTA PASII.

  21. Ieri,din rindul celor cite-va zeci de manifestanti s-a auzit o ,CIMILITURA’care a facut ca parul sa mi se ridice instant pe spate si toate simturile sa se trezeasca brusc la realitate,strigatura era de fapt UN MUGET DE FEMEIE IDIOATA CARE SCOATEA DIN TOTI RARUNCHII UN STRIGAT CARE PINA IN 1999,CREEA PANICA PRINTRE BUCURESTENI:
    ,SA VINA MINERIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII’
    Asadar,atentie stimati domni si doamne,asa cum bine se stie,mineriada din 1999 i-a avut ca artizani pe:
    ION ILIESCU,ADRIAN NASTASE,CORNELIU VADIM TUDOR DAN VOICULESCUSI CITI-VA PENELISTI TRADATORI ,DIN CONVENTIE.
    Astazi ii regasim pe aceiasi intr-o formula mai mica,FARA LUCEAFARUL HUILEI-DAR CU AMBITII MULT MAI MARI.
    Atrag atentia ca,STRIGATUL DE LUPTA PLECAT DIN PIEPTUL FEMEII RESPECTIVE,AR TREBUII SA DEA DE GINDIT,IN CONDITIILE IN CARE,fortele de ordine,ca si in 1999 sunt dispuse sa pactizeze cu ………TICALOSIA,CU TICALOSII,PRADUITORI.
    DE CE?PT CA TOCMAI EI,CEI PUSI SA PASTREZE ORDINEA SI LEGEA SA FIE RESPECTATA II OCROTESC PE TICALOSI.

  22. Ei da: illo tempore, varsta de aur. Acum in kalli yoga nu mai este din pacate asa. 🙂

  23. nicoletasavin pe mai 13, 2010
    la 9:22 pm
    Foarte mult adevar spuneti aici!Suntem solidari!

  24. Erata: kali yuga

  25. Just want to say what a great blog you got here!
    I’ve been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

    Thumbs up, and keep it going!

    Cheers
    Christian, iwspo.net

  26. Eu m-am săturat ca de mere acre de media de la noi.
    N-am să enumăr mâncătorii de jegoşenii, dar e ful.
    Cei de la Intact, in integrum ca să zic aşa, de la o vreme şi cei de la Realitatea.
    După ce Băsescu a refuzat să o lase pe Monica Macovei pradă limbricilor, când Patriciu a ieşit cu lacrimi în ochi de la DNA o parte a presei parcă a înebunit. Tot ce era în jurul său era stropit cu mizerie.
    Mai nou, Boc.
    Elena Udrea ce să zic? Îi ucide cu zile, îmi amintesc o amisiune de la Realitatea Tv. Erau acolo o grămadă de bărbaţi, vreo 5 cred. Calmă, logică, cu răspunsuri care i-a înebunit, le demonta cu răbdare fiecare afirmaţie. Tipii erau afectiv de un misoginism care m-a enervat. Dacă mi se permite, aş zice că i-a linşat ea, cum l-a linşat pe Lodogic cu toată comisia lui de papagali. Bravo blonda.
    Eu personal, când îl văd pe M.Badea, pe V.Stan, pe Ciutacu, Ciuvică, Gâdea, R.Tudor etc simt o greaţă fizică. Dar când o văd pe Dana Grecu, cu ifosele ei şi cu acele repiraţi sacadate a la filme pentru adulţi, de parcă ar trăi un continuu orgasm când are ocazia să muşte, îmi vine să scuip ecranul televizorului. Şi dacă nu ar trebui să-l curăţ tot eu, chiar aş face-o. Cred că n-ar fi rău să le verifice cineva conturile, mai precis evoluţia lor după ce Băsescu a devenit preşedinte.


Lasă un comentariu

Categorii