Publicat de: nicoletasavin | 22/03/2011

Ce ascund şi descoperă măştile?

Grea întrebare, greu răspuns, dragii mei… E hermetic rău clipul ăsta… 🙂 🙂 🙂


Răspunsuri

 1. 1. Cu ceva timp in urma ne-ati intrebat daca am vazut acest videoclip. L-am urmarit abia acum!

  2. Cu mult timp in urma, am adunat urmatorul fragment, dintr-o postare a lui Eusebiu (fragment postat pe blogul Antideontologul, la ‘’Societatea paşnică’’):

  ”În jurul fiecăruia din noi circulă, în ascuns, constatări şi aprecieri dureroase ori jignitoare; şi fiecare luăm parte la alte cercuri în care sunt la fel închişi alţii. Societatea paşnică a oamenilor care ţin, cum se zice, unii la alţii, nu-i posibilă decât dacă fiecare din noi este sistematic împiedicat de a cunoaşte anume fapte şi judecăţi care-l privesc de-a dreptul şi a căror cunoaştere l-ar jigni peste măsură de dureros.
  Oricât de solidă este natura acestei conspiraţii, pornirile şi interesele elementare ale individului izbucnesc uneori oarbe şi violente, cercul de pioasă disimulaţie se rupe, şi atunci conflicte serioase sau comice pornesc cu atât mai ameninţătoare, cu cât înlănţuirea lor este necalculabilă, fiindcă nimeni nu ştie exact cum este compus cercul acela de minciuni vitale, ci compunerea lui se dă pe faţă tocmai prin rupere, prin proporţiile şi sfârşitul scandalului.
  Este ciudat şi hazliu de constatat cum fiecare aromeşte în dulce împăcare cu persoana lui, uitând aproape constant că el însuşi face parte din atâtea cercuri în care stau prinşi alţii, cercuri a căror natură comic şi întrucâtva inocent vicleană o constată zilnic prin propria lui colaborare.”

  3. In urma cu putin timp am gasit intr-un document urmatorul paragraf:
  ‘’HUMAN BEINGS HAVE ONE THOUSAND FACETS AND ONE THOUSAND MASKS THEY WEAR ACCORDING TO CIRCUMSTANCES AND THE FORTUNES OF THE GAME OF LIFE. YOU TAKE THE ROLE OF AN OBSERVER WHO IS AVID FOR NOVELTIES, DISCOVERIES, AND SURPRISES.’’

  4. O afirmatie si doua sfaturi ale lui Eusebiu, spuse tuturor, pe care eu personal nu le-am uitat niciodata:
  – NIMIC NU ESTE CEEA CE PARE A FI!
  – IESI IN AFARA CERCULUI!
  – CITESTE DINCOLO DE CUVINTE!

  5. Am mai retinut ceva, ce ati postat pe realpolitic: Nicoleta SAVIN “APARENŢELE TOTDEAUNA SUNT ÎNŞELĂTOARE”, să nu uităm niciodată că: “ORICE AM FACE, GURA LUMII ESTE SLOBODĂ ŞI DOAR CAPACUL SICRIULUI O POATE ACOPERI”, deci ’’SĂ LĂSĂM CA ORICINE, ORICÂND, ORIUNDE SĂ CREADĂ CE VREA”

  PS. Eu adaug: FIECARE INTELEGE CE VREA SI, MAI ALES, CAT IL DUCE MINTEA!

 2. ‘’Dacă cartea respectivă este în mod radical diferită de a mea ce pot spune? Habar n-am despre ce e vorba. Dacă e similară cu a mea, atunci e vorba de emulaţie. Dacă sunt de părere că e mai proastă decât a mea, mă enervez; dacă o suspectez că e mai bună ca a mea, mă simt iritat şi frustrat. Am aşadar luciditatea de a înţelege că nu aş putea fi un judecător imparţial al unei asemenea cărţi.’’ (U. Ecco)

  ‘’Demenţa şi Luciditatea nu se exclud şi nici nu intră în contradicţie. Cum Conştiinţa este o funcţie a percepţiei, alterarea percepţiei conduce la o conştiinţă diferită, adică la o luciditate diferită de majoritatea, dar nu neapărat greşită şi, în nici un caz, vinovată.’’ (Bibliotecaru)

  ‘’Eu cred că cea mai mare şi mai periculoasă corupţie este la nivelul intelectului, conştiinţei, mentalităţii… Această corupţie sau, mai bine zis, această corupere… este cu atât mai gravă cu cât societatea română nu are un mecanism de control a integrităţii intelectuale şi morale, a conştiinţei, a relaţiei sociale, în ultimă instanţă. Faptul că nu realizăm individual această corupţie, şi mai mult, faptul că suntem în continuare sensibil la manipularea politică care serveşte intereselor liderilor şi grupurilor, reprezintă ceva cu atât mai grav.
  Am avea nevoie, ca de aer, de stabilirea normalităţii. Astăzi nu mai ştim ce este normal şi ce este anormal. Normalitatea nu poate fi însă născută de politic, pe de o parte, dar nici societate civilă nu avem în mod real, pe de altă parte. Aceasta este dilema.’’ (Bibliotecaru)

  ‘’Se spune ca intelectul este dat omului ca sa cunoasca adevarul; intelectul este dat omului, dupa parerea mea, nu ca sa cunoasca adevarul, ci sa primeasca adevarul. (Petre Tutea)

 3. INTELIGENŢA este facultatea de a descoperi proprietăţile obiectelor şi fenomenelor înconjurătoare, cât şi a relaţiilor dintre acestea, dublată de posibilitatea de a rezolva probleme noi.

  În 1979, N. V. Findler afirma: ’’un sistem este considerat că are proprietatea de inteligenţă, pe baza comportării sistemului, dacă se poate adapta singur la situaţii noi, are capacitatea de a raţiona, de a înţelege legăturile dintre fapte, de a descoperi înţelesuri şi de a recunoaşte adevărul. De asemenea ne aşteptăm ca un sistem inteligent să înveţe, deci să-şi îmbunătăţească performanţele pe baza experienţei trecute.’’

  John Mc Carthy şi Patrick J. Hayes, în 1969, arătau că: „o entitate este inteligentă dacă are un model adecvat al lumii, dacă este destul de înzestrată pentru a răspunde unei largi varietăţi de întrebări pe baza acestui model, dacă poate să-şi procure informaţiile din lumea exterioară când are nevoie şi poate să realizeze anumite operaţii în mediul înconjurător cerute de obiectivele sale şi permise de posibilităţile sale fizice”.

  C. Contantinescu foloseşte următoarea definiţie (2007): „Inteligenţa reprezintă capacitatea de manipulare şi operare a datelor grafice, matematice, logice, lingvistice si abstracte”.

  INTELIGÉNT adj. 1. ager, destept, dibaci, iscusit, istet, îndemânatic, priceput, (pop.) mintos, (fig.) dezghetat, sprinten, (fam. fig.) breaz. (O minte ~.) 2. v. spiritual. 3. chibzuit, cuminte, destept, întelept. (O faptă ~.) (Sursa: Sinonime | DEX)

  INTELECTUÁL, -Ă, intelectuali, -e, adj., s.m. si f. 1. Adj. Care apartine intelectului, care se referă la activitatea mintii, la intelect. 2. S.m. si f. Persoană care posedă o pregătire de specialitate temeinică si lucrează în domeniul artei, al stiintei, tehnicii etc.; persoană care apartine intelectualitătii. [Pr.: -tu-al] – Din fr. intellectuel, lat. intellectualis. (Sursa: DEX ’98)

  “Adevăratul intelectual este un om senin, nepărtinitor, tolerant, un om dispus să discute, să polemizeze urban, de la egal la egal, un om care se ţine strâns de principiile logicii şi ale adevărului şi care nu ţine să aibă dreptate în afara lor.” (Arta conversaţiei/Ileana Vulpescu)

  “INTELIGENTA UNUI INDIVID SE MASOARA ÎN CANTITATEA DE INCERTITUDINI PE CARE E CAPABIL SA LE SUPORTE” (Kant)

 4. Foarte adecvate comentariile, Cercetasule!
  Multe am vrut sa spun cu acel clip „inocent”, multe ai inteles, multe s-au prefacut unii ca nu inteleg…

 5. MASCA NOASTRA DEVINE INCHISOAREA NOASTRA

  Muncim din greu pentru a ne simti bine cu noi insine, si o clipa mai tarziu facem ceva care sa ne saboteze aceste sentimente bune. Purtam masti despre care credem ca ne pot duce acolo unde dorim. Iar aceste masti poarta multe forme: agresorul, certaretul, carismaticul, fata buna, inteligentul, glumetul, competitorul, seducatoarea, doamna de fier, personajul ”cool”. TU CE MASCA PORTI?

  MASCA NOASTRA DEVINE INCHISOAREA NOASTRA. Dincolo de masca pe care o aratam lumii, ego-ul nostru ranit sufera. Partile din noi care au fost blamate de altii si acum de noi insine sunt disperate sa poata iesi la lumina, sa fie eliberate, acceptate si iubite ca parti valoroase din ceea ce suntem.

  https://nicoletasavin.wordpress.com/2011/01/11/viata-ca-o-curva-undeva-la-mijloc/#comment-4594

 6. 1. Cercetash dragalash! Adauga si latura Onestitatii pentru „tabloul” complet al mastilor! I
  „Individul onest este acela care aplica aceeasi masura evaluant-valorizanta faptelor proprii si celor ale semenilor, care apreciaza prin aceleasi criterii calificante persoana sa si persoana semenilor sai.”

  http://psiho-spiritualitate.blogspot.com/2011/03/onestitatea.html
  PS: Este un blog interesant si accesat, de multe ori nefiind citata sursa! 🙂

 7. Hmmm, Brindusa … Onestitatea nu intra in ”tabloul” complet al mastilor!

  Onestitatea este atunci cand ai curajul sa fii TU! Acelasi tu, in fata tuturor! Si in fata ta, si in fata celor puternici si in fata celor slabi! Putini, foarte putini au curajul si taria aceasta! 🙂 De fapt, este si situatia despre care am mai vorbit! PALIERELE pe care ne gasim fiecare, raportat la celalalt!

  Adica, ce ai spus:

  “Individul onest este acela care aplica aceeasi masura evaluant –
  valorizanta faptelor proprii si celor ale semenilor, care apreciaza prin aceleasi criterii calificante persoana sa si persoana semenilor sai.”

  PS. Sursele nu se citeaza pentru ca multi, foarte multi se cred atoatestiutori. Eu, ca si tine si altii care respecta munca autorului, prefer opinia unor specialisti si o redau ca atare! … Respect stiinta acestora si dreptul de autor! 🙂

 8. Onestitatea nu intra in tabloul complet al mastilor! Ai dreptate!
  Dar este diluantul ! 🙂

 9. Şi ca să fie totul complet, dau un copy/paste din ciclul: Filosofeli demenţiale

  NU TOTDEAUNA MASCA SE AFLĂ IN FAŢA CHIPULUI!
  ŞI CHIPUL SE POATE AFLA ÎN FAŢA MĂŞTII!

  🙂 🙂 🙂

  Să avem o zi la superlativ!

 10. Un pic de… Sorescu!:)
  ” Cine
  M. Sorescu

  Să cercetăm bine
  Cine se ascunde sub noi,
  Să fim foarte atenţi
  Pe cine numim
  Eu.

  Că nu mai poţi
  Avea încredere oarbă
  În nimeni,
  Să fim atenţi, mai ales,
  Pe cine numim
  Eu.

  Îndesaţi cu genunchiul
  Sub nişte măşti,
  Atît de convenţionale,
  Rîsul, plînsul, iubirea,
  Ne căznim, stîngaci,
  Să fim familiari cu noi.

  Poate chiar reuşim
  În unele momente,
  Dar ne speriem grozav
  Cînd ne auzim glasul.”

 11. Hahaha, filosoafelor! Na-vă acilea din ciclul „Filosofeli Demenţiale”:

  Mascaţii, nu cei de la interne ci „mascaţii de profesie”, sunt cei care nu mai au chip, sunt cei care de fapt nu mai ţin minte care le este adevăratul chip!
  Pe ei, oglinzile nu-i mai ajută, nici măcar „oglinzile” de-al de mine!
  Căci oricât s-ar oglindi în ele, ei nu se regăsesc!

  Pam, pam.

  PS Ma iubeşte fomeileeeeeeeeeeeeeeee
  Şi e moarte dupe mineeeeeeeeeeeeeeee,
  Toată ziua imi şade pe cap,
  Nu ştiu ce să fac
  Ca să scap………………

 12. Domnu’Eusebiu, Cercetasha e cercetasha, iar Brindusa e o brindusa si-atat ! De ce ne atribui matale alte „epitete” ?
  In schimb InJinerul analitic (deh Injinerul, tot injiner) sta ce sta si hodoronc -tronc …Ecloseaza cate o filosofie dementiala! 🙂 🙂 🙂
  „Mascaţii… sunt cei care nu mai au chip, sunt cei care de fapt nu mai ţin minte care le este adevăratul chip!
  Pe ei, oglinzile nu-i mai ajută…”
  Chapeau bas, domnu’ Eusebiu, sunt de acord 100 in 100, cu sinteza ( de ce nu te-ai facut mata „sintetizator” ? 🙂 🙂 :)) .
  „Căci oricât s-ar oglindi în ele, ei nu se regăsesc!”- iar trebuie sa-ti dau dreptate Domnu’ Eusebiu. Ce sa regasesca daca in fata unei oglinzi salasluieste, fara masca, cate un pic, pic, pic din marele nimic? (cu aceasta dementiala filosofie mi-ai amintit, Domnu Eusebiu, de portughezul Fernando Pessoa si poemul sau -Tutungeria). PS: Versurile de „tango” drept epilog la filosofeli mi-au lamurit un mister: mai ai mult de trait Domnule Eusebiu!”Dupe ” mataluta e posibil sa moara generatii intregi de „fomei” , dar acum nu se pot face statistici cate au murit/mor sau vor muri dupa Eusebiu! Pentru ca Domnu’ Eusebiu e in viata, bine mersi, cu averea lui cu tot(Nicol si Sebi cel mic!) 🙂 🙂 :).

 13. Brindusa, lasa-l sa se dea … rotund! 🙂 🙂 🙂 Asa, ca-n poza! 🙂 🙂 🙂

 14. voi fi întotdeauna cel care nu pentru asta s-a născut,
  voi fi întotdeauna cel care posedă bunuri,
  voi fi întotdeauna cel care aşteaptă
  să i se deschidă uşa în faţa unui perete fără uşă,
  cel care.cîntă romanţa infinitului
  în curtea găinilor…………

  ce sunteţi voi nişte găini!
  Beeeeeeeeeeeeeei „carbonaristelor” cotcodăciţi în poiată?
  Vreţi să mă claponesc la voi?
  Ihaaaaaaaa!
  Ciocu’ mic!
  🙂 🙂 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: