Publicat de: nicoletasavin | 13/09/2010

Cum a murit procurorul din dosarele Vantu, Luminita Sega? Diagnostic: otravire lenta cu aluminiu!

* Prin rezolutia nr. 108/P/2003 din 21.04.2003, semnata de procurorul Luminita Sega, Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General a dispus extinderea cercetarilor impotriva inculpatului  Sorin Ovidiu Vantu pentru: instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, uz de fals, fals in declaratii, instigare la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani.

* Luminta Sega a murit in 2006, dupa un an si trei luni de suferinte crunte, iar diagnosticul pus de mai multe clinici din Occident a fost “intoxicatie sistematica cu aluminiu”, deci otravire lenta.

* „Ancheta a decurs normal pina la un punct, cind m-am trezit ca nu ma mai audiaza nimeni. Aveam cu procurorul Luminita Sega cite doua trei intilniri pe saptamina, apoi i-a fost luat dosarul. Am facut intr-o zi cerere din arest sa fiu dusa la procurorul de caz si mi s-a raspuns: «Care?!». Si asta a durat pina cind procurorul Irinel Paun s-a gindit sa dea un rechizitoriu. Ce puteam sa cred din fundul celulei mele decit ca nu s-a vrut cercetarea domnului Vintu? (Ioana Maria Vlas). 

* In rechizitoriul din dosarul FNI din 7.12. 2004, procurorul Irinel Paun disjunge din dosar partea referitoare la tatal FNI, apreciind ca “inculpatul Sorin Ovidiu Vintu a suferit o interventie chirurgicala ca urmare a unui accident casnic, fiind in imposibilitatea de a participa la efectuarea unor acte de urmarire penala”.  Asa a scapat SOV in dosarul FNI.

27 martie 2003, dimineata, Ioana Maria Vlas, „mama” FNI, cautata vreme de 3 ani prin Interpol, se prezinta de buna voie si nesilita de nimeni la sediul Ambasadei Romaniei in Israel si cere sa fie pusa sub protectia statului roman, pentru ca vrea se intoarca in tara.

27 martie 2003 ora 22.15, Ioana Maria Vlas aterizeaza pe aeroportul Otopeni, este preluata de politisti si dusa la Directia de Cercetari Penale. Vlas avea sa declare ca a venit in Romania pentru ca nu mai avea bani si pentru ca nu mai suporta conditia de fugar. Primul motiv cade din start: in contul deschis la o banca din Israel avea 78.383 de dolari, iar in alt cont din Marea Britanie, peste 320.000 de dolari. Vlas mai spune ca, in 2000, imediat dupa caderea FNI, Sorin Ovidiu Vantu a convocat-o la una din vilele sale si i-a cerut sa paraseasca Romania in doua ore, punandu-i chiar la dispozitie o masina si sofer, ca sa ajunga la Sofia. Intr-o interviu televizat din 2008, Vlas avea sa adauge ca nu doar soferul Teodor Irimescu a transportat-o in Bulgaria: “Domnul Popa m-a condus pina in Sofia, sa fie sigur ca urc in avion”. La scurt timp de la fuga lui Vlas avea sa dispara si Nicolae Popa, scos din tara cu masina, spun gurile rele, de Victor Veliscu, alt bun prieten si asociat al lui Vantu, reactivat apoi, din 2001 pana in 2005 consilier pe probleme de logistica al sefului SRI Radu Timofte.

Revenind la Ioana Maria Vlas, „Curierul National” din 2 aprilie 2003, citand surse confidentiale, scrie ca mama FNI ar fi fost contactata de Vantu cu o saptamana inainte de intoarcerea in tara, cam pe 20 martie 2003, iar acesta i-ar fi cerut sa revina in Romania. Daca asa a fost, ce urmarea Vantu? Si de ce s-a conformat Vlas „ordinului de chemare”, cand ii era clar ca puscaria o mananca?

Luminita Sega formuleaza 6 capete de acuzare impotriva lui Vantu in dosarul FNI…

La inceputul lui 2003, toate cauzele privind inculpatul Sorin Ovidiu Vintu, inclusiv cauza FNI, sunt repartizate spre supraveghere procurorului Luminita Sega, de la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General.

In aprilie 2003, procurorul Luminita Sega cere in dosarul FNI extinderea cercetarilor impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu, sub aspectul savarsirii a nu mai putin de sase infractiuni pedepsite de Codul Penal: instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, uz de fals, fals in declaratii, instigare la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura private si, cea mai grava, spalare de bani.

Dupa revenirea in tara, Ioana Maria Vlas il arata cu degetul pe Vintu ca fiind responsabil de prabusirea FNI, fapt probat de presa prin publicarea unui proces verbal de confruntare intre Vlas si Vintu, confruntare care avusese loc in prezenta Luminitei Sega. In septembrie 2003, dupa ce a „stors-o” de informatii pe Ioana Maria Vlas, Luminita Sega mentine cele 6 capete de acuzare impotriva lui SOV.

Luminita Sega constata, incet, incet, ca este lasata singura sa lucreze dosarele lui Vintu, politistii fiind retrasi din ancheta, unul cate unul, prin rezolutia procurorului general Ilie Botos.
Coordonatorul echipei, procuror sef adjunct sectie Ovidius Paun este eliberat din functie fara motiv, ofiterul Constantin Duvac este “avansat”, iar ofiterul Ovidiu Dobleaga este “recompensat” cu o bursa in Franta.

Intr-un final, chiar Luminita Sega este scoasa din dosar si inlocuita de procurorul Irinel Paun. Dupa ce i se iau marile dosare in care a fost implicat SOV (FNI, FNA, Banca Agricola, BID), anchetele sunt finalizate de catre alti colegi, prin spargerea dosarelor in mai multe bucati si disjungerea celor care-l priveau pe SOV, ca disjunselor sa li se poata pierde urma. Luminita Sega este indepartata din Parchetul General sub pretextul “restructurarii postului” de procuror sef de birou si se reincadreaza, ulterior, la PNA (actualul DNA).

Practic, pana la finele lui 2003, toti cei care l-au deranjat pe SOV pierd contactul cu dosarele in care acesta era inculpat, iar toate aceste decizii, inclusiv restructurarea ulterioara a postului Luminitei Sega, sunt luate de procurorul general de la acea vreme, Ilie Botos.

… iar Irinel Paun le sterge cu buretele, pentru o buba la picior

Irinel Paun, cel care preia dosarul de la Sega, finalizeaza rechizitoriul in decembrie 2004, document in care recunoaste ca nelegiuirile in functionarea si administrarea fondului s-au facut inclusiv in perioada in care SOV era tatal FNI-ului. Astfel, anchetatorul precizeaza ca una dintre cauzele care au generat pagube in activitatea FNI a fost diminuarea numarului unitatilor de fond aflate in circulatie, fapt ce a avut ca efect direct cresterea nereala a valorii unitatilor de fond in raport de care s-au efectuat rascumpararile si care a generat plata unor sume de bani in plus, necuvenite, din fondurile investitorilor FNI. Acelasi rechizitoriu mentioneaza ca o alta cauza importanta care a determinat intrarea FNI in incapacitate de plata a constituit-o reevaluarea nejustificata a actiunilor aflate in portofoliul FNI. Cu toate acestea, el decide disjungerea din dosar a acuzatiilor care se refera la Vantu. Paun apreciaza ca “inculpatul Sorin Ovidiu Vintu a suferit o interventie chirurgicala ca urmare a unui accident casnic, fiind in imposibilitatea de a participa la efectuarea unor acte de urmarire penala”.

Si fiindca in acest dosar, 108/P/2003, Luminita Sega facea referire la spalare de bani, procurorul sef adjunct de sectie Nicolae Andrei reinregistreaza dosarul, dandu-i alt numar, 676/P/2004, fapt ce a condus la tinerea sa in nelucrare timp de un an, pina cind aparitia legii 508 din 2004 il obliga sa-l decline la DIICOT. Unde, probabil, a primit NUP sau zace acoperit de praf.

Diversiunea lui Rosca Stanescu

Ce s-a intamplat cu Luminita Sega depaseste orice inchipuire. Pe 16 martie 2005, Luminitei Sega i se face rau in biroul sau de la DNA si este internata in spital. Ciudata boala declansata in acea zi avea s-o ucida pe 31 iulie 2006. Decesul nu este mediatizat aproape deloc la data producerii lui.

Abia un an mai tarziu, pe 27 martie 2007, apare prima relatare detaliata a cazului in mass-media: cotidianul Ziua (condus de Sorin Rosca Stanescu, unul dintre prietenii si partenerii lui Patriciu si ai lui Vantu), publica o pagina, altfel impecabila, despre acest deces, fara sa aminteasca, insa, ca este vorba de procurorul care a instrumentat dosarele Vantu.

„Ziua” scrie ca Luminita Sega a fost implicata in diverse faze ale instrumentarii unor dosare extrem de grele si de periculoase din punct de vedere profesional, precum “Bancorex”, “Bancoop”, “Jimbolia”, “Tigareta”, “Magureanu-Giurtelecul Hododului”, “Iliescu-Costea”, “Eterna si fascinanta Romanie”, “Stefan Riza”, anchetandu-i pe Ion Iliescu, Virgil Magureanu, dar si alte nume grele din politica si serviciile secrete, fara a sufla o vorba despre Vantu.

Cotidianul citat mai spune ca multi dintre colegi cred ca “magistratul a platit cu viata faptul ca a anchetat asemenea dosare”.

Nu cred ca omisiunea dosarelor Vantu din palmaresul Luminitei Sega a fost o intamplare, ci o “amnezie” din rea credinta, tocmai pentru a induce in eroare opinia publica, inducand alti potentiali vinovati de ingrozitoarea moarte a magistratului.

Si fiindca tot trebuie sa va spun cum a murit Luminita Sega, voi cita, cap-coada, materialul din Ziua, extrem de bine documentat, minus omisiunea/diversiune pe care v-am semnalat-o. Va las a judecati singuri cu ce intentie a fost facuta.

Otrava pentru procuror

(material aparut in cotidianul Ziua din 27 februarie 2007)
Luminta Sega a murit dupa ce a fost intoxicata sistematic cu aluminiu * Anchetatorul DNA a instrumentat dosare in care figurau Iliescu, Magureanu si multi alti securisti de la Putere

“Procurorul Luminita Sega a platit cu viata pentru profesionalismul cu care a instrumentat cele mai grele dosare de criminalitate organizata in perioada 1997-2004. Decesul acesteia a ramas un mister si in ziua de azi. In pofida falselor diagnostice si tratamente din tara, analizele biochimice, efectuate in laboratoare din Austria si Italia, releva cauza reala a mortii Luminitei Sega: otravirea cu metaloizi, in special cu aluminiu.

Dureri groaznice

Luminita Sega, in varsta de 42 de ani, procuror la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a murit in data de 31 iulie 2006, la un an dupa ce a fost internata in spital. La 16 martie 2005, in timp ce se afla in biroul sau de la DNA, Sega a acuzat dureri groaznice de cap. In fata colegilor de birou, care credeau ca are o migrena puternica, procurorul Luminita Sega a cazut la podea, zvarcolindu-se de durere, tinandu-si capul in maini si strigand dupa ajutor. Cum durerile nu incetau, a fost chemata ambulanta. Procuroarea a fost internata in Clinica de neurochirurgie a Spitalului Bagdasar.

Potrivit primelor simptome, medicii s-au axat in jurul unui diagnostic legat de un posibil accident cerebral. Aceasta intrucat la internare, Sega prezenta simptomele unui fals accident ischemic tranzitoriu. Pacientul Sega a devenit insa un caz dificil din cauza faptului ca un diagnostic precis al bolii parea imposibil de pus, chiar si de mari specialisti chemati la patul bolnavului. Neimpunandu-se o interventie chirurgicala de urgenta, Sega a fost transferata la Clinica de neurologie a Spitalului Universitar.

Cauze necunoscute

La Spitalul Bagdasar nu se reusise aflarea adevaratei etiologii (cauza reala a declansarii durerilor ingrozitoare de cap). La randul lor, medicii specialisti de la Spitalul Universitar aveau sa constate absenta oricarei patologii, care sa indice o anumita afectiune neurologica in zona cerebrala.

Nici setul de analize “clasice” (de biochimie a sangelui), utilizate inca in Romania, nu a oferit medicilor sansa unui diagnostic. De retinut ca nici unul dintre marii specialisti din cele doua spitale nu a avut inspiratia de a investiga, macar prin analizele de laborator, posibilitatea existentei unei intoxicatii prin otravire, cu substante chimice care sa afecteze creierul.

Astfel, starea procuroarei Luminita Sega s-a inrautatit de la o zi la alta. Cuprinsi de o oarecare panica profesionala, zeci de medici cu diverse specializari s-au perindat in jurul pacientului cu afectiune cerebrala necunoscuta. ORL-istul a descoperit ceva probleme reale cu o sinuzita mai veche.

In luna iulie 2005, Sega a fost operata de sinuzita. Degeaba. Durerile de cap nu incetau si devenea vizibila afectarea functiilor cerebrale. Specialistul pneumolog a descoperit si el probleme cu un plaman.

In consecinta, procurorul Sega a mai suportat o operatie chirurgicala la plamani. In zadar au fost toate aceste zbateri profesionale ale celor mai buni medici specialisti din Bucuresti. In cele din urma, neurologii de la Spitalul Universitar au incercat sa se apropie de un diagnostic, acela de encefalopatie autoimuna degenerativa de etiologie (cauza – n.r.) necunoscuta.

“Diagnostic” cu variante eronate

Starea pacientului inca nediagnosticat precis, dar cu semne vizibile de degenerare a creierului, a devenit si mai grava, in decembrie 2005, din cauza unei pneumonii de aspiratie. Panica printre medici crescuse. Degenerarea functiilor cerebrale anunta intrarea pacientului intr-o stare de coma. Incepusera zile tot mai grele si mai disperate pentru familia procurorului Sega. Unicul sau copil, Calin, in varsta de 13 ani, statea zi si noapte la capul mamei sale. “Parca simtea, cu ochii sufletului sau de copil, ca mama sa suferea de o boala necunoscuta medicilor din Romania si m-a rugat sa-i facem analize in alta tara, ca sa o salvam de la moarte”, declara unui medic sotul Luminitei Sega, judecatorul Marius Sega.

In paralel cu variantele de diagnostic oficial lansate de medicii celor doua spitale, alti reputati specialisti din marile spitale ale Capitalei au avansat ipoteza unei afectiuni canceroase. Mai precis o tumora cerebrala, cauzata de un “sindrom neoplazic” (variante sustinute de Spitalul Fundeni si Spitalul Colentina). Insa prin investigatiile cu tomograful computerizat nu s-a descoperit asa ceva. In consecinta, ceata profesionala a persistat in mintea medicilor diagnosticieni si curanti. Iar familia procurorului era marcata in plan psihic de posibila existenta a unei boli canceroase, aflata in ultima faza (metastaza). Disperat, sotul Marius Sega apeleaza la un medic de laborator clinic, specializat in medicina cuantica. Cu ajutorul aparatului american SCIO-QX de biorezonanta (inventat, utilizat si omologat, initial, de medicii de la NASA), medicul roman descopera – citam din fisa investigatiei de medicina cuantica – “intoxicatie cu metaloizi”. Aparatul a indicat alarma maxima prin culoarea specifica pericolelor letale, in urma unei intoxicatii lente, cu metale posibil a fi fost ingerate sau injectate in organism, intr-o perioada mai lunga de timp. Rezultatul acestei analize l-a pus serios pe ganduri pe unul dintre medicii Clinicii de Neurologie din Spitalul Universitar. Acesta insa nu a avut sclipirea de a investiga paraclinic aceasta posibila stare de fapt (intoxicare, otravire) prin efectuarea unor analize toxicologice specifice. Cazul Sega a fost in atentia Asociatiei Magistratilor Europeni la Conferinta tinuta la Bucuresti toamna trecuta.

Clinica AKH din Viena

Tot mai disperat si alarmat de investigatia prin medicina cuantica, sotul Luminitei Sega a facut demersurile necesare pentru ca Spitalul Universitar sa trimita anumite probe biologice la Paris, pentru analize de laborator performante.

Specialistii Spitalului Salpetriere au infirmat imediat toate variantele de diagnostic vehiculate in spitalele din Romania si au recomandat deplasarea pacientului de urgenta la o mare clinica occidentala de neurochirurgie din Franta, Germania, Italia sau Austria.

Familia Sega, dupa mari eforturi financiare (imprumuturi disperate de la banci, rude, prieteni) a decis internarea pacientului in renumita clinica AKH din Viena. In regim de urgenta, pacientul Sega a fost diagnosticat cu hidrocefalie (acumularea unui lichid in creier). A fost operata de marele profesor austriac Walter Saaringen, anestezist fiind renumitul profesor Peter Germann. De precizat ca ambii profesori au facut parte din echipa medicala pregatita pentru operatia chirurgicala din Austria a presedintelui Basescu. Operatia a fost o reusita sub aspectul rezolvarii chirurgicale a hidrocefaliei. De asemenea, pacientului i s-a instalat, pentru supravietuire si posibila restabilire a functiilor creierului, o valva biomecanica dintre cele mai scumpe si performante.

Aluminiu in firul de par

Procuroarea Luminita Sega a parasit Austria in data de 26 aprilie 2006. Ajunsa la Bucuresti, Sega a stat numai in stare de coma profunda, la terapie intensiva si reanimare, pana in ziua de 31 iulie, cand a decedat.

Familia a trebuit sa se multumeasca, in acele zile tragice, doar cu un “posibil” diagnostic de hidrocefalie si hipoxie cerebrala – diagnostic necoroborat atunci cu analizele toxicologice speciale, extrem de scumpe in Occident, recomandate de expertii austrieci. Insa, la scurt timp dupa deces si inmormantare, familia Sega a primit rezultatul analizelor de toxicologie, efectuate asupra firului de par, in Italia, la Clinica de Toxicologie din Bergamo. Reputatul toxicolog dr. M. Leitha a consemnat in buletinul de analiza ca “se poate evoca o coada (urma biochimica – n.r.) a unei intoxicatii aluminice”. Specialistii Clinicii din Bergamo i-au recomandat Luminitei Sega si administrarea unui “antidot pentru o posibila intoxicare cu aluminiu”. Procuroarea murise insa intre timp.

Conform limbajului stiintific din tratatele de toxicologie, sintagma “coada unei intoxicatii” ascunde faptul ca substanta chimica agresoare mai persista in organismul-gazda (contaminat prin inghitire sau otravire) doar in cantitati infime. Acestea sunt imposibil de reperat prin analizele clasice de laborator, dar relativ usor de depistat prin investigatii specifice criminalisticii. Altfel spus, toxicologii de la Bergamo-Italia au descoperit “urmele biochimice” lasate in organismul procurorului Sega de substanta “aluminiu”, intr-o perioada lunga de timp. Familia Sega crede astazi ca efectele biochimice ale acestei intoxicatii cu metaloizi, confirmate de expertii italieni, au fost descoperite si constatate anatomo-patologic de neurochirurgii din Viena, cu ocazia operatiei reusite de hidrocefalie.

Diagnosticul adevarat

Specialistii Clinicii AKH-Viena au constatat o autodistrugere progresiva a creierului. Medicii austrieci, in scurt timp, s-au apropiat rapid de diagnosticul adevarat, care avea sa fie aflat in urma unor analize speciale. Cazul Sega a starnit interesul profesional al celebrului profesor neurolog K. Wesely, care numai dupa cateva minute de investigare ale dosarului medical si a pacientului a confirmat o stare de hipoxie cerebrala. Expertii austrieci au fost insa nevoiti sa constate, inaintea efectuarii analizelor toxicologice, ca exista o ciudatenie a evolutiei cazului Sega, fiind luata in calcul un fel de hidrocefalie prin implozie. Si mai ciudat pentru medicii vienezi, procesul degenerativ neurologic al Luminitei Sega continua. S-a decis si schimbarea sangelui prin procedeul de plasmafereza – o actiune terapeutica menita a mai da o sansa insanatosirii. Dar toti specialistii austrieci care au luat cunostinta de caz au remarcat tardivitatea aducerii pacinetului la Viena. Ca sa elimine ipoteza cancerului cerebral, Marius Sega a apelat si la serviciile de imagistica medicala ultraperformante ale Spitalului Universitar din Saint Peulten. Aparatul tomograf cu emisie pozitronica (PET) nu a obiectivat nimic neoplazic in corpul Luminitei Sega. Prin urmare, ipoteza unei afectiuni cerebrale cauzate de un atac cu substante chimice se contura in interiorul familiei Sega.

Anchetator in cauze grele

Luminita Sega s-a nascut in anul 1964. In toata carierea sa a functionat numai ca procuror. In perioada 1996-2004, Luminita Sega a activat in cadrul Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica. Intre 1997-2000, a lucrat in Serviciul de combatere a macrocriminalitatii economico-financiare din cadrul Parchetului General, structura special constituita sub mandatul CDR, la cererea Uniunii Europene. Procurorul Sega a fost implicata in diverse faze ale instrumentarii unor dosare extrem de grele si de periculoase din punct de vedere profesional, precum “Bancorex”, “Bancoop”, “Jimbolia”, “Tigareta”, “Magureanu-Giurtelecul Hododului”, “Iliescu-Costea”, “Eterna si fascinanta Romanie”, “Stefan Riza”. De altfel, multi dintre colegii procurorului Luminita Sega considera ca magistratul a platit cu viata faptul ca a anchetat asemenea dosare.

“Secretul” intoxicatiei letale

Familia Luminitei Sega considera ca intoxicatia lenta cu aluminiu, descoperita de toxicologii italieni, nu s-a putut produce decat la serviciu, unde procurorul obisnuia sa-si bea zilnic cafeaua de dimineata si bauturile racoritoare, pregatite la Parchetul General. “Intoxicatia aluminica” a creierului si intoxicatia cu metaloizi a corpului, confirmate de investigatiile medicinei toxicologica si medicinei cuantice, in cazul Sega, seamana cu procesul de otravire lenta cu arsenic, administrat in doze zilnice. Potrivit tratatelor de toxicologie si criminalistica, aluminiul nu poate produce o intoxicatie mortala decat daca este administrat in doze mici, timp indelungat, printr-o procedura zilnica. Insa procurorul Sega nu frecventa anturaje sau prieteni in mod regulat, nu servea masa zilnic in oras. Fiind preocupata doar de profesie si de cresterea copilului, Luminita Sega nu avea alt “anturaj” zilnic decat familia si biroul de procuror din Parchetul General. Singurul tabiet pe care il avea la serviciu era cafeaua de dimineata, servita regulat ca orice alt coleg procuror de la coffee-maker-urile din anumite birouri. Ar mai intra in discutie si paharele de apa minerala si de sucuri baute in timpul zilei la biroul sau.

“Nu a avut nici o zi de concediu medical”

Cu greu ziarul ZIUA a reusit sa obtina, in exclusivitate, o declaratie de la sotul procuroarei intoxicata cu aluminiu, judecatorul Marius Sega (in prezent magistrat in aparatul tehnic al CSM): “Luminita si-a confundat existenta cu profesia de procuror. Eu cred ca a murit cu convingerea ca nu a stiut ce i s-a intamplat si de unde i s-a tras aceasta nenorocire. Nu a avut nici un fel de antecedente medicale, in cei 20 de ani de activitate neintrerupta ca procuror in ministerul Public. Nu a avut nici macar o zi de concediu medical.”

Dosarul BID, palma Luminitei Sega pe obrazul lui Vantu

Eeeee, vi se pare firesc ca la o astfel de documentare, autorul articolului sa omita tocmai ultimele dosare instrumentate de Luminita Sega, dosarele Vantu? Mie nu.

Cum s-a spart si cum a fost “iertat” pe motiv de bubita din accident casnic Sorin Ovidiu Vantu in dosarul FNI ati vazut azi.

Cum s-a ajuns la disjungere si NUP in dosarul banca Agricola, o sa va spun in zilele urmatoare. Va dau de azi doar numele procurorilor implicati: Cristian Jipa, prietenul judecatorului Florin Costiniu din Lotul Voicu, si Ovidiu Budusan, in prezent avocat al lui Dinu Patriciu. O sa vorbim si de dosarul FNA, si de cel al Bancii Romane de Scont, in care SOV a devenit ingerasul care n-a semnat nimic, deci nu poate fi incriminat.

Singurul dosar in care SOV a fost condamnat la 2 (doi) ani de inchisoare cu executare – dar, pe 20 octombrie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca infractiunea este prescrisa – este dosarul BID (Banca de Investitii si Dezvoltare).

Acolo, in ceruri, Luminita Sega poate considera ca n-a muncit degeaba. Probatoriul din rechizitoriul BID a fost adunat de ea, bob cu bob.


Răspunsuri

  1. Ceea ce descriu mai jos nu are nimic senzaţional, şi de aceea, cred că se vor găsi mulţi care să respingă aserţiunile mele.

    Înainte de suspectarea unei intoxicaţii intenţionate, trebuie lămurite cîteva lucruri:

    1) Ce vaccinuri/ seruri i-au fost administrate victimei de-a lungul vieţii? De ce zic? Pentru că hidroxidul de aluminiu era (poate mai este) folosit ca adjuvant în seruri şi vaccinuri. Sunt studii ce atrag atenţia că dezvoltarea corpilor amiloizi din creierul pacienţilor cu boala Alzheimer poate fi potenţată de aluminiul din vaccinuri. Personal mă îndoiesc că cele cîteva miligrame administrate într-o viaţă ar putea duce la intoxicaţii severe, dar e o pistă.
    2) E de căutat dacă victima avea gastrită, şi dacă obişnuia să înghită frecvent, în cantităţi mari, prafuri contra pirozis-ului (arsuri pe gît). Unele prafuri alcaline conţin hidroxid de aluminiu. În funcţie de permeabilitatea tractului digestiv, aluminiul poate migra în mediul intern, acumulîndu-se.
    3) E de văzut dacă vreunul din vasele de aluminiu din casă sau de la locul de muncă (ibricul?) a fost confecţionat din siluminiu (un aliaj de turnare, pe bază de aluminiu, folosit adesea de ţigani pentru uşurinţa cu care se pot confecţiona vase de uz casnic) material ce poate elibera mai mult aluminiu în apă, decît aluminiul alimentar (de mare puritate). Căutarea trebuie să meargă în sus în timp, pînă la casa părintească a victimei.
    4) Mai trebuie răspuns la întrebarea dacă victima obişnuia să bea lichide acre din vase de lut nesmălţuit, precum şi dacă urma vreun tratament naturist ce cuprindea şi ingestia de argilă. Argilele sunt surse importante de aluminiu solubil.
    5) Trebuie întrebat dacă victima ingera în vreo împrejurare alaun de potasiu (piatră acră). Fie în vreun tratament băbesc, fie în vreo cură de lifting facial popular.

    Abia după ce investigaţiile pe direcţiile propuse mai sus vor căpăta un răspuns negativ, e de mers pe pista criminală.

  2. Marius,
    Cred ca nu exista un alt delapicentru pe net, esti cel pe care-l stiu din vremurile de glorie de la EVZ.
    Nu ne stim personal, dar ne citeai gazetul si combateai de mama focului.
    Stii de atunci ca nu scriu dupa ureche.
    N-am spus explicit ca otrava vine de la Vantu.
    Putea veni de oriunde, Magureanu si altii ca el din multele servicii secrete se pricep.
    Am spus ca nu e cuser ca atunci cand te documentezi intr-o ancheta pana la firul ierbii si-ti amintesti pana si de cazul Stefan Rizea, un nume mai putin cunoscut in piata, nuj prea poti sa omiti ca ultimele dosare in care a lucrat Sega il au drept protagonist pe Vantu, impotriva caruia formulezi 6 (sase) capete de acuzare in cazul FNI.
    Am spus ca primul semnal media in cazul Sega a fost bine, temeinic facut si cu atat mai inexplicabila imi pare absenta dosarelor Vantu.
    Cand mai multe personaje cheie in dosarele Vantu fac, aparent, tot atac cerebral, am dreptul sa ma intreb.
    Cand Asociatia Internationala a Magistratilor se intereseaza de caz din 2006, iar in tara nu se sufla o vorba pana in 2007, deja pute, deja devin ganditoarea de la Hamangia.
    Nu cred in coincidente.
    La oamenii de buna credinta, la muritorii de rand, poate fi hazard.
    In sistem, la un asemenea nivel – cele mai tari dosare ale operatiunilor speciale si financiare in perioada 1997-2005 – coincidenta e tare rara. Aproape imposibila, daca ma gandesc ca cel putin 15 oameni importanti din Romania avea realer motive sa doreasca diparitia ei.
    Iar in Romania, nu exista executii, gloante in capetele celor incomozi…. mor naturel, din diverse cauze medicale… ehehehehe

  3. Pentru Donkeypapuas,
    Imi pare rau, domnule, dar nu dau verde pentru mesajul dumitale.
    Ma numar printre cei care au scris despre Vantu, care au afirmat public, la tv, in doua randuri, ca, in opinia mea este un infractor de drept comun, indiferent cate nup-uri sau prescrieri ar avea.
    Am scris si despre cazul Lele Panait, si despre Crivaci.
    Nu ma pot substitui justitiei.
    Asa ca ati gresit adrisantul, sorry, aici nu tine.
    Vomati dumneavoastra pe alt blog, va rog, sunt tonomate si vuvuzele destule in media.
    Pot fi judecata in casa mea, dar pe drept.
    Asadar, exit la spam!

  4. Staţi, băieţi, şi fete! De ce sunteţi atît de defensivi? Nici eu n-am zis că otrava ar avea origine eoliană. Eu vă spun doar că aluminiul, ca otravă administrată intenţionat, e o alegere cît se poate de proastă. Te dă în gît repede. Sărurile de aluminiu au gust astringent şi pot fi repede detectate de însăşi ţinta lor. Iar compuşii organici cu aluminiu sunt adesea inflamabili, deci, greu de administrat în ceai.

    Ceea ce propun eu ca investigaţie preliminară nu cere niciun fel de hîrţoagă de la vreo autoritate a statului. Puteţi merge pe teren, intervievaţi toate persoanele care îi cunoşteau habitudinile Luminiţei Sega, în special familia extinsă. Inspectaţi oalele, şi crătiţile, căutaţi în special tuciuri de aluminiu. Puteţi întreba la farmaciile din zonă dacă victima cumpăra medicamente de gastrită, şi ce fel de medicamente. Aveţi multă treabă.

    Dar, bine, dacă vă e mai comod să plăsmuiţi poveşti, inspirate din rapoarte scrise de specialiştii înguşti, în loc să căutaţi adevărul material pe teren, să prelevaţi probe din materiile pomenite mai sus, (mai puţin cele de la punctul 1) şi să le duceţi la un laborator pentru determinarea solubilităţii, dacă vă e mai pe potrivă teoria conspiraţiei, asta nu mai e problema mea.

  5. Oricum, pentru a provoca o intoxicaţie cronică cu aluminiu, fie e nevoie de cantităţi mari, fie de decenii de administrare. De ce? Pentru că ionul de aluminiu are o rată foarte mică de absorbţie. Aluminiul are proprietatea de a „tăbăci” proteine. Cu alte cuvinte, de a precipita proteinele, cu care formează agregate mari, practic insolubile, şi care se pot regăsi în fecale. Dar, să zicem că otrava, încă activă, trece şi de stomac şi ajunge în intestin. Acolo vine etapa a II-a de inactivare. În urma hidrolizei lipidelor, se formează acizi graşi, ce se combină uşor cu aluminiul şi formează săpunuri insolubile*), ce se regăsesc în fecale. Aşadar, dacă vrei să omori pe cineva cu alaun în răstimp de doi trei ani, trebuie să i-l dai sub forma acadelei.
    –––––-
    *) Cu ani în urmă îmi hidrofobizam hanoracele cu săpun de aluminiu. Le muiam în soluţii de săpun, apoi le tratam cu soluţie de piatră acră şi le lăsam la uscat.

  6. Am uitat cum a fost otravit cam cu aceleasi substante Viktor Iuscenko? Sursa acestui tip de otrava, ne duce la prietenii „de arme” din fostul FSN-PDSR. Ei au folosit aceleasi surse pentru „calmarea spiritelor” acelora care se apropia de adevar. Se stie foarte bine ca si Dan Andronic a fost pe acea lista cu persoane indezirabile care trebuie sa „dea coltzul”. Fostii membri ai KGB-ului moldovenesc au practica indelungata pe teritoriul Romaniei, aproape toate decesele cu probleme, purtand semnatura acestora. Rusia se mai foloseste si acum de serviciile acestora, la executarea asasinatelor politice care au avut loc in Germania, Anglia sau Olanda din ultimii 10 ani…

  7. @Mircea S. Bozan, faceţi o mare confuzie. Iuşcenco a fost otrăvit cu una din cele mai nenorocite otrăvuri, dar cu structură şi compoziţie total diferită. Dioxinele sunt compuşi organici polihalogenaţi, de care organismul are nevoie ca de o a doua gaură-n (pardon!) cur. Doza toxică de dioxine e de ordinul miligramelor, iar un gram poate ucide spre suta de oameni. În timp ce aluminiul este un microelement, cam tot atît de necesar ca fierul sau ca zincul, şi care este ionul central în unele enzime de importanţă vitală.

    Desigur, pledoaria mea este la limita scepticismului ştiinţific, însă nu exclude alte posibile otrăvuri. Dacă jurnaliştii ar urma protocolul propus de mine, iar toate întrebările primesc fără excepţie răspunsul: NU, atunci, ipoteza unei intoxicaţii intenţionate iese întărită, iar nu slăbită.

  8. Iată alte posibile surse de aluminiu ascuns: murăturile şi vinul de ţară. E posibil ca unii oameni să bage alaun în murături, pentru a preveni coflecirea lor. De asemeni, la ţară, unde totul e „natural”, şi unde ţăranii fac cărţălăuri în care refuză să bage sulfiţi (conservantul standard) e posibil ca ei să găsească „conservantul miraculos” în piatra acră. Dacă subiectul obişnuia să mănînce murături sau să bea vin de ţară, e de aşteptat ca preparatorii lor să nu-şi fi schimbat reţeta între timp. Şi atunici mai bifaţi două răspunsuri în chestionar.

  9. SOV va plati pentru ceea ce a facut deoarece este in spatele multor asasinate de care nu s-a prea vorbit prin presa.

  10. @ Delaepicentru: sa nu uitam alucolul si fosfoalugelul,folosite ca pansament gastric, care sunt inodore. Se gasesc sub forma de plicuri si se administreaza 0.5g/doza intr-un pahar cu apa, inainte de masa. Cineva putea mari doza diluata in paharul de administrare.
    Daca procurorul administra dosare de asemenea anvergura, o gastrita sau o hiperaciditate nu poate fi exclusa.

  11. Bineeeeee, dle Delapicentru,
    S-a otravit singura, accidental? Doar ea consuma produse nocive, sotul si fiul nu. Multumit?
    O sa le trimit urmasilor mesajele dvs, ei stiu mai bine ce consuma acasa.
    La serviciu, in afara de cafea si apa, nu bea nimic, era destul de rezervata….
    Daca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu ridica un deget, daca Parchetul nu se autosesizeaza, desi sotul, fiul si fratele o cer din 2007, iacata motivul, doamna a fost imprudenta/neatenta etc.
    Iar celelalte atacuri cerebrale (primul diagnostic al Luminitei Sega, ca asa erau simpotomele) ale unor persoane importante din aceste dosare, 5 la numar. sunt tot accidentale. Jurnalistii sufera de teoria conspiratiei, asta ne spune si Patriciu de vreo 5 ani. Multumit?

  12. @nicoletasavin:am spus ca cineva a putut sa-i bage ceva plicuri in pahar in loc de unul, tinand cont ca o doza mai mare putea da intoxicatia.
    Coledzi binevoitori n-ai mai vazut si inainte de 89!?

  13. Ela,
    Orice este posibil.
    Eu nu sunt medic, dar specialistii straini vorbesc de otravire lenta, in urma unor analize in afara oricaror dubii.
    Deci, CINE a facut-o?
    NU cred in varianta accidentala a lui delapicentru

  14. Corect, @Ela. Hidroxidul de aluminiu nu este astringent. Am zis doar despre săruri că dau senzaţia cu pricina şi pot fi repede detectate. Consumul excesiv de pansamente gastrice poate fi însă o explicaţie care să slăbească ipoteza criminală, mai ales dacă tamponarea s-a făcut şi cu citraţi, iar nu numai cu fosfaţi. Citraţii au stabilitate şi solubilitate mare, ceea ce amplifică fenomenul parazit de absorbţie. Trebuie văzut în cazul acesta dacă preparatele erau din cele „de gata”, sau i le doza cineva în farmacie. Dacă… în farmacie, atunci, farmacistului trebuie să-i punem întrebări, pentru a vedea dacă merită, sau nu, luat la întrebări.

    Acuma, @Nicoleta Savin, să nu le amestecăm. Permeabilitatea mucoaselor noastre nu este identică la concentraţii identice. Nu suntem făcuţi la ştanţă. Apoi, la unii oameni, formaţiunile patologice pot sta latente cu deceniile. Creierul are resurse imense de reconstituire şi de mutare a „arhivelor” atacate. La alţii nu apare nimic tisular. La alţii, însă, evoluţia poate fi galopantă, mai ales în condiţii de stres intens. E ca în cancere. În fiecare secundă apar în noi celule canceroase, şi în aceeaşi secundă sunt distruse cel puţin atîtea cîte se nasc. Cancerul concret apare atunci cînd echilibrul dinamic se strică.

    Despre celelalte persoane cu atacuri cerebrale trebuie să ştim la fiecare ce date clinice are. Mai mult nu am cum specula, atîta timp cît nu am acces la fişele medicale, de aici, de unde-ncepe mîinele.

    Cele bune!

  15. Vantu avea probabil in slujba sa persoane antrenate in astfel de actiuni,din vechile structuri.
    Cum dupa 90,multe studii de gen erau asimilate cu dreptul,nu a fost greu sa gaseasca un om santajabil in procuratura,nu?
    Era greu pentru cineva sa depuna un gel de produs de aluminiu transparent, insipid si inodor pe peretii unui pahar?
    Putea sa bea apa ,cafea…
    la „contraindicatii pansamente gastrice cu aluminiu”,am gasit: „Reactii adverse
    Rareori si numai in cazul unui consum exagerat de comprimate, pot aparea fenomene de hipervitaminoza D manifestate prin tulburarea severa a cresterii la copii, sensibilitate crescuta a scalpului, cefalee. Cresterea concentratiei calciului seric poate induce o calcificare a tesuturilor moi (cornee, vase sanguine, rinichi, etc.). Apar tulburari gastrice, oboseala, dezorientare, poliurie, anorexie, greata si voma, pierdere in greutate.”

  16. @ Delaepicentru:ai dreptate,ca de obicei;multumesc.

  17. Da, @Ela, dar reacţiile adverse descriu mai degrabă excesul de calciu (din carbonat, şi el un component al pansamentelor). Nu e numai asta. Excesul de calciu din pastile reduce şi absorbţia magneziului (sunt doi ioni foarte asemănători şi deci, concurenţi) ceea ce complică tabloul clinic mai mult decît avertizează producătorul.

  18. @Delaepicentru: asa este;pe de alta parte,acidul citric sau chiar ascorbic ar favoriza absorbtia aluminiului.

  19. Delapicentru si Ela
    Va las sa va duelati in informatii medicale, oricum sunt bata, plec ca am trebi insemnate, dar, cand revin, butonez.
    N-am fugit, dar si inspiratiunea trebuie stimulata…
    Am gasit muzul… 🙂

  20. o muza, un muz, un must..

  21. Ela,
    O podgoreanca veritabila iti spune ca mustul nu a iesit, inca.
    Ca un must te poate „ambeta”, dreptu-i, iti ia si mintile, dar numai daca „inteapa”, cum spun facatorii de vinuri.
    Daca nu inteapa, adica nu a dat in fiert, te alegi doar cu un stomac deranjat. Si cu mintea intreaga.
    Dar n-as asocia muza sau muzul cu un must…

  22. Atitudinea prudenta a omului de stiinta, care nu-si permite sa nu ia in seama toate posibilitatile, este demna de tot respectul. Dar, nu stiu de ce, am senzatia ca Delaepicentru isi bate jic. Prea se exprima bombastic.
    Pe de alta parte, se be din ulcele si se mananca nuraturi de milenii. Iar acidul citric e acru. Cum sa fie folosit ca pansament gastric?
    Daca am gresit, imi cer iertare de la d-l „Delaepicentru”
    Un lucru ramanee clar: doctorii care au tratat-o in Ro sunt niste pampalai, iar colegii ei, care n-au fost in stare sa rezolva cazul, niste nesimtiti.

  23. ….despre capacitatile profesionale ale medicilor obisnuiti, acei la care ajunge tot omul, aici in Germania, pot spune ca sunt in mare parte, slab pregatiti. Un medic de familie sau unul relativ „specialist”, tasteaza simtomele pe care i le spui, pe computer, si-ti da diagnosticul… Un profi, te descoase si te intreaba si ce nu te doare pentru a sti exact ce ai… O spun din proprie experienta, dar in comparatie cu media normala, am avut noroc de cea mai buna ingrijire medicala in urma cu cateva saptamani….
    In consecinta, daca ai ajuns pe mana unui doctor „posesor de diploma, ca tiparitura”, poti sa fi sigur de rezultatul nedorit… Teoretic, toti suntem buni intr-un domeniu anume, dar practic, rezultatele muncii, sunt in multe cazuri cele pe care le-am intalnit, jenante… In fiecare breasla, continutul trebuie sa aiba de a face cu cantitatea si calitatea. Daca nu, vai de cei „care incap pe mana noastra….”
    Nu numai in domeniul medical ci si in profesiile liberale in care contactul cu specialistul ne poate pagubi sau ferici…
    Dar „Delaepicentru”, depinde ce interese servesc acei medicii care au „balmasit” dignosticul procuroarei Luminitza Sega, dar cred ca acestia nu prea au avut vreo legatura cu Juramantul lui Hipocrate…. Poate cu vreun juramant de partid sau catre organizatii ale represiunii obscure…
    O scriu si intaresc cele ce afirm, ca am simtit pe pielea mea, cand mi s-a refuzat internarea in spital, in octombrie 1989, pe motiv ca am fost dat afara din servici (de catre baieti), singurul personal medical care m-a tratat „voluntar” la mine acasa, fiind doctorita de circa medicala si binenanteles stiind la ce pericol se expune…, sau, DOCTORUL Smarandache, de la Spitalul de Copii Sibiu, care si-a pus in pericol statutul profesional si liberatea, operand la mine acasa pe 18 decembrie 1989, doi impuscati de la Timisoara. Dar din pacate asemenea Medici-Oameni, sunt din ce in ce mai putzini… Ce vedem este intunericul mentinut astfel de sistem. Acel intuneric, de care este raspunzator inclusiv Constantinescu, sau de catre una dintre cele mai obscure guvernari in care ministrul de interne al CDR indeparta anchetatorii care se apropiasera mult prea aproape de adevarul FNI, punandu-si oameni siguri. Pentru reusita marelui jaf al Romaniei.
    Jaful care pecetluia ingenuncherea Romaniei de catre fosta securitate, sub protectia amatoriceasca a lui Constantinescu, CDR, PDSR si in general a sistemului infractional bolsevic…
    Al partidelor aflate acum in opozitie si care clameaza lonzicard, ilegimitatea unui guvern care se vede nevoit sa repare toate catastrofele si furturile lor din ultimii 20 de ani.
    Aceasta este Romania pe care o uram si aceea pe care o iubim…
    Dar singurul lucru adevarat din ultimii 6 ani este faptul ca Basescu, a stricat toate jocurile infractorului politic, a dat posibilitatea ca aceste jocuri sa fie facute publice, a refuzat „regula tacerii”. Tot pentru linistea noastra….

  24. @Val, văd oarecare umbră de resentiment în intervenţia ta. Spun că nu-mi bat joc, iar tu poţi să mă crezi, sau nu. Bombastic, nebombastic, ăsta sunt!

    Una e acid citric, alta e citrat. Dacă vei citi cu atenţie, vei constata că am pomenit termenul citraţi (pentru că sunt mai mulţi, din moment ce acidul citric este unul tridentat). Amestecurile de săruri ale unor acizi organici policarboxilaţi sunt adesea folosite pentru tamponarea (stabilizarea pH-ului) în mediu apos. Orice perturbaţie este preluată de un cuplu citrat mono- şi di-sodic de pildă. Spre deosebire de acidul citric, citraţii nu sunt acri decît la pH 5,5 şi sub. Citraţii cu grad mare de neutralizare pot fi chiar leşioşi la gust.

    De altfel, nu numai anionii acidului citric, dar şi cei ai acizior: malic (din mere), fumaric, lactic (din murături) mandelic, acetic (din oţet) şi chiar oxalic (cu toţii naturali) pot favoriza absorbţia aluminiului.

  25. Doamna fuma?

  26. De unde sa stim?

  27. Continui cu un caz, petrecut in Londra in acum cativa ani, cand un fost spion rus a fost lichidat dupa ce a consumat un ceai in compania unui „emisar al lui Putin… Cititi si lamuriti-va de stilul in care se fac executiile in stil KGB-ist iar apoi faceti legaturi in Romania, despre cum au fost lichidati incepand de la Gen Guse incoace…:

    „Alexander Litwinenko ringt mit dem Tod. Die Ursache seines Leidens ist weiter unklar. Am Abend teilte sein Arzt mit, der russische Ex-Spion sei nicht wie vermutet mit radioaktivem Thallium vergiftet worden. Kurz vor seiner Erkrankung hatte Litwinenko eine Todesliste eines italienischen Informanten, auf der auch sein Name stand, als unseriös erachtet.
    Hamburg – „Unsere Behörde betrachtete Gift als Waffe, genau wie eine Pistole.” Worte aus dem Mund von Alexander Litwinenko, 43. Fast zwei Jahre ist es her, dass der frühere russische Agent in der „New York Times” die Methoden seines einstigen Arbeitgebers, des russischen Inlandsgeheimdienstes FSB und seines Vorgängers KGB, beschrieb, sich seiner Widersacher zu entledigen. Seinerzeit, im Dezember 2004, spekulierte die Welt über die Ursachen der Dioxinvergiftung von Wiktor Juschtschenko. Vier Wochen setzte das Gift, vermutlich ins Abendessen gemischt, den damaligen ukrainischen Präsidentschaftskandidaten außer Gefecht. Sein Gesicht war gelähmt, schwoll an und vernarbte, seine Organe waren entzündet.

    Jetzt hat es Litwinenko selbst getroffen. Mit einer Überlebenschance von 50 Prozent liegt er in einem Londoner Krankenhaus, sein Immunsystem zerstört, die Nieren schwer geschädigt, die Haare ausgefallen – vielleicht rettet nur eine Knochenmarktransplantation sein Leben. Dass er Opfer der Waffe seines früheren Dienstherrn geworden ist, dessen sind er und seine Vertrauten sich sicher.

    Seine Ärzte teilten heute zunächst mit, der Ex-Agent sei möglicherweise mit radioaktivem Thallium vergiftet worden. „Die Radioaktivität beschädigt die Zellen, seine weißen Blutkörperchen sind auf Null gefallen”, sagte der Toxikologe John Henry vor Journalisten in London. „Ich habe bei Thallium noch nie einen schlimmeren Fall gesehen.” Vielleicht könne die genaue Ursache der Vergiftung nie geklärt werden, fügte der Mediziner hinzu. Radioaktives Thallium habe eine kurze Halbwertzeit, daher könnten die Spuren in seinem Körper bereits verschwunden sein. Später teilte der behandelnde Arzt Amit Nathwani mit, der Patient sei vermutlich nicht mit Thallium vergiftet worden. Der genaue Grund für die Vergiftung müsse noch geklärt werden.

    Anfang dieses Monats war Litwinenko in die Klinik eingeliefert worden. Nach einem Treffen mit dem italienischen Geheimdienstexperten Mario Scaramella, in seinem Stamm-Restaurant, einem Sushi-Laden, hatte er über Vergiftungserscheinungen geklagt. Zuvor war Litwinenko mit zwei Russen zum Tee verabredet.

    Moskau bestreitet jede Verwicklung und weist Anschuldigungen als „puren Unsinn” zurück. Litwinenko recherchiert im Fall der ermordeten Anna Politkowskaja. Für den Tod der regierungskritischen Journalistin, die im Oktober im Treppenhaus ihres Wohnhauses erschossen worden war, hatte er zuletzt Wladimir Putin persönlich verantwortlich gemacht.

    Litwinenko ist aber schon lange einer der schärfsten Kritiker des russischen Präsidenten. Vor fast genau sechs Jahren behaupteten FSB-Leute auf einer Pressekonferenz, den Befehl zur Ermordung des Oligarchen Boris Beresowski erhalten zu haben. Litwinenko war der einzige, der dabei unmaskiert auftrat. Er wurde zunächst verhaftet und vom damaligen FSB-Chef Putin aus dem Geheimdienst entlassen.

    Nach seiner Flucht nach London warf Litwinenko dem FSB vor, hinter den blutigen Anschlägen auf Moskauer Appartmenthäuser zu stecken, um dem Kreml einen Vorwand für den zweiten Tschetschenien-Feldzug zu liefern. „Der FSB sprengt Russland”, lautete der Titel des Buches, in dem seine Kritiker, die ihm den bezeichnenden Spitznamen „Skwosnjak” (Durchzug) gaben, allerdings stichhaltige Beweise vermissten. Finanzier war Putins Erzfeind Beresowski, der Litwinenko bereits zwei Mal im Krankenhaus besuchte. Beresowski genießt in London politisches Asyl, in Russland wartet wegen Korruption und Geldwäsche ein Haftbefehl auf ihn.

    Litwinenko unter Polizeischutz

    Während Litwinenko im University College Hospital unter Polizeischutz steht, hat die Anti-Terror-Abteilung von Scotland Yard die Ermittlungen übernommen. Sie sucht vor allem nach den beiden Russen, mit denen Litwinenko am Vormittag des 1. November in einem Hotel in der Innenstadt Tee getrunken haben soll, einer von ihnen ein Litwinenko bekannter Ex-KGBler, der andere ein Fremder. Die Namen sind den Ermittlern bekannt, mehr offenbar nicht.

    Dafür gab Litwinenkos italienischer Informant Scaramella heute auf einer Pressekonferenz in Rom Details des Treffens im „Itsu”-Restaurant nahe dem Picadilly Circus preis. Scaramella erklärte, er habe E-Mails erhalten, in denen mehrere Männer aus St. Petersburg als Killer von Anna Politkowskaja identifiziert würden. Zudem liste der Verfasser weitere potentielle Anschlagsziele auf – darunter Scaramella, Litwinenko sowie der italienische Senator Paolo Guzzanti, der früher einer Parlamentskommission vorsaß, die KGB-Aktivitäten in Italien untersuchte.

    Angaben über den Urheber der E-Mails machte Scaramella nicht, er sprach lediglich von einer „vertraulichen Quelle”. In diesem Fall jedoch traute Scaramella den Informationen nicht, sondern hielt sie vielmehr für unseriös. Er entschloss sich eigenen Angaben zufolge, Litwinenko um Rat zu fragen. Dieser hatte Scaramella während seiner Zeit als Berater der Guzzanti-Kommission als Informant gedient.

    Sie trafen sich in einem Sushi-Restaurant. Eine halbe Stunde habe man zusammen gesessen, Litwinenko bediente sich am Buffet, ließ sich eine Suppe servieren, er selbst, so Scaramella, aß nichts – die Mittagszeit war bereits vorbei. „Während unseres Treffens sah er völlig normal aus”, sagte Scaramella. Was die Informationen über angeblichen Politkowskaja-Mörder und die beigefügte Todesliste mit seinem Namen anging, war Litwinenko der gleichen Meinung wie sein italienischer Partner: Er erachtete sie als unseriös und nicht zuverlässig. Zu diesem Zeitpunkt dürfte der Ex-Spion die lebensgefährliche Dosis Gift bereits im Körper gehabt haben, da die Ermittler nicht davon ausgehen, dass Scaramella den russischen Ex-Agenten vergiftete.

    Als Scaramella Litwinenko wie verabredet am folgenden Tag zu Hause anrief, berichtete ihm dessen Frau von der schweren Erkrankung seines Kontaktmannes. Er habe den britischen Behörden seine volle Unterstützung bei der Aufklärung zugesichert, betonte Scaramella.

    Treffen mit Politkowskaja im vergangenen Jahr

    Die britische Tageszeitung „The Times” berichtete heute, dass sich Litwinenko zuletzt im vergangenen Jahr mit Anna Politkowskaja in London getroffen habe. Ihr Sohn Ilja, 26, sagte dem Blatt, er habe aber erst jetzt, nach dem Giftanschlag auf Litwinenko, erfahren, dass dieser den Tod seiner Mutter untersuche. „Ich weiß, dass sie ihn in London getroffen hat, aber sie war nicht in erster Linie seinetwegen dort”, zitiert das Blatt Ilja Politkowsky. Die beiden seien seines Wissens nach keine engen Freunde gewesen und hätten auch nicht zusammengearbeitet.

    Bislang habe Litwinenko auch keine Informationen über die Ermordung seiner Mutter an deren frühere Zeitung „Nowaja Gaseta” weitergeben. Das Blatt hat eine Belohnung für entsprechende Hinweise ausgeschrieben.

    Wenige Monate vor ihrem letzten Treffen mit Litwinenko hatte Politkowskaja selbst einen mutmaßlichen Giftanschlag überlebt. Anfang September 2004 war sie auf dem Weg nach Nordossetien, wo sie über die Geiselnahme in der Schule in Beslan berichten wollte. Im Flugzeug brach sie bewusstlos zusammen. Zehn Minuten zuvor hatte sie ein Tasse Tee getrunken.”

    (materialul a fost furnizat de Agentia AP)

    Aceasta „realitate” nu poate fi explicata medical sau stiintific, despre cat de otravitoare sunt substantele introduse in ceai, cafea sau alimente.

  28. @Delaepicentru

    Mi-am cerut scuze anticipat si, inca o data, imi cer scuze. Stiu cat de este urat sa intorci spatele ratiunii si sa te hazardezi acuzand de crima bazandu-te pe fler, fara sa elimini mai intai celelate posibilitati.
    Stiu ca si coincidentele fac parte din normalitate, dar mie mi-e greu sa admit ca inca unul dintre putinii procurori corecti are parte de o moarte aparent provocata, dar declarata naturala.

  29. Celor bantuiti de banuieli legate de propria sanatate le recomand ceea ce mi-a recomandat si mie o doftoroaie priceputa in intoxicatii cu metale, altele decat gloantele, carbunele medicinal.
    Are proprietatea de absorbire a anumitor otravuri din organism, nu toate si nu prea tarziu.

  30. […] https://nicoletasavin.wordpress.com/2010/09/13/970/#more-970 […]

  31. […] prihană va trebui să dea răspunsuri la multe,multe întrebări , inclusive la întrebarea pusă AICI de o altă jurnalistă onestă ,Nicoleta Savin : “Cum a murit procurorul din dosarele Vantu, […]

  32. Judgement Day :Tristeţile Andreei Pora , trompetele ruginite ale mogulului şi luminiţa de la capătul tunelului
    mi-am permis sa va citez AICI

  33. […] prihană va trebui să dea răspunsuri la multe,multe întrebări , inclusive la întrebarea pusă AICI de o altă jurnalistă onestă ,Nicoleta Savin : “Cum a murit procurorul din dosarele Vantu, […]

  34. @ GLIGORE

    „Celor bantuiti de banuieli legate de propria sanatate le recomand ceea ce mi-a recomandat si mie o doftoroaie priceputa in intoxicatii cu metale, altele decat gloantele, carbunele medicinal.
    Are proprietatea de absorbire a anumitor otravuri din organism, nu toate si nu prea tarziu.”[quote]

    Acum ,carbunele medicinal se cheama DICARBOCALM si previne arsurile stomacale..Cand te frigi..e mai greu…

  35. curvasareala prea raspandita distruge familiile si societatea iar rezultatul il vedeti privind in jur oamenii –de aici pleaca foarte multe si deloc bune iar pe langa asta aluminiul ala e ce am zis innainte…pacat de asa copii buni destepti frumosi daca sant crescuti si nenorociti de lepadaturi care nu au nimic sfant !! mitica

  36. defectele omului obisnuit de rand depasesc pragul critic pt o societate civilizata normala –cinstea corectitudinea devin defecte iar cei ce nu renunta la ele sant luati drept nebuni… si poate daca cautati putin prin ziare veti descoperi ca ” tratamente” gen cu aluminiu le gasiti prin popor cu motive puerile – multe amoroase cred ca lumea nu ar trebui sa aiba acces la nici un fel de otrava sau insecticide – oamenii au luat o razna -asa cum mercurul s a interzis sau cele pt trat nervos gen xanax rudotel!!.atunci veti vedea ca vor creste crimele facute cu ciomagul si mai ai o sansa sa prinzi cremenalul . vorbim degeaba – ion luca

  37. Am avut o tragedie similara, medicii nu au gasit un diagnostic/tratament timp de aproape 4 ani (toamna lui 2004-06.2007, probleme majore neurologice). Fara sa avem implicatii in politica sau afaceri. Sistemul medical la noi este la pamant, este un lucru deja stiut, iar un infractor fara scrupule poate folosi in favoarea sa aceasta stare de fapt. Este o optiune extrema, dar sau mai vazut, sau banuit fapte de acest fel. Procurorul Panait, ……………

  38. Mortii nu au dreptate niciodată pentru că sunt morti ! Si Antonie Iorgovan a fost eliminat la fel de meschin si multi altii care au crezut in valorile libertatii si au incercat să o apere . Eu personal nu cred in coincidente de genul asta in care un om incearcă sa aduca justitia in act si ulterior se imbolaveste subit de cancer sau este otravit. Intreg sistemul a fost impotriva ei si romanul este laş si fricos . Avem inca oameni de onaore in cuvant si de inalt moral care inca lupta pentru libertate. Felicitari pentru articol si Dumnezeu sa o ierte! NU vreau sa intru in polemici cu toate ca am studiat ceva chimie dar o degenerare galopantă a sistemului nervos nu se poate trage de la muraturi vin si o gastrita pe fond nervos . Avansul armelor biologice si psihotronice depasesc ceea ce stim noi din articolele lasate in presa si internet .


Lasă un comentariu

Categorii